УКР РУС
» » Падіння цін на нафту і розпад СРСР: що зруйнувало імперію зла
Всі новини

Падіння цін на нафту і розпад СРСР: що зруйнувало імперію зла

9 березня 2020-го. Після провалу переговорів Росії й так званого ОПЕК – великих експортерів нафти з Близького Сходу, Центральної Америки та Африки – ціна на енергоносії стрімко впала. Барель нафти продавали трохи більше ніж за 30 доларів. Це історичний мінімум з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці.  Експерти одразу згадали, що три десятиліття тому нафтова криза призвела до розпаду СРСР, і почали проводити паралелі з нинішньою Росією. Утім, було б помилкою вважати, що імперія зла Радянський Союз зник з карт світу винятково через падіння цін на сировину. Була ще одна маленька, але важлива деталь. До падіння СРСР призвів фейк, мультик, жарт. Автором цього жарту був 40-й президент Сполучених штатів Америки Рональд Рейган.
Холодну війну ми звикли вважати таким собі несправжнім конфліктом. Країни начебто не вторгалися на чужу територію, адже могли отримати у відповідь ядерний удар. Тому "гарячі" війни вони вели на околицях, у країнах третього світу. Однак перемога у глобальному протистоянні була здобута ударом прямо по Кремлю за допомогою нової суперзброї – віртуальної реальності.
Насправді холодна війна не була ані холодною, ані безкровною. В її межах ворогуючі країни розпалили більш як 150 цілком гарячих збройних конфліктів та заколотів по всій земній кулі, у яких загинуло щонайменше 22 мільйони людей. Такі дані наводить Берлінський центр вивчення холодної війни. Це була справжня Третя світова, якої так усі боялись. Але її не помітили, бо уявляли зовсім по-іншому. Не було ані ядерного апокаліпсису, ані штурмів ворожих столиць. А мільйонні жертви у локальних конфліктах не змінювали загального балансу. Ані поразка США у В’єтнамі, ані СРСР у Афганістані не змусила здатись ані Білий дім, ані Кремль. Паралельно десятками років тривала війна спецслужб і протиборство економік. І саме на цьому полі завдав вирішального удару новообраний президент США Рональд Рейган. Його у Москві серйозно не сприймали. Кремлівські старці зневажали колишнього актора, якого ще й підстрелив якийсь маніяк одразу після обрання.
Замах на Рональда Рейгана5 канал / Машина часу Замах аж ніяк не зламав і не залякав Рональда Рейгана. Уже за два місяці після поранення він уже виступав перед натовпом у Берліні. Рейган швидко оклигав після замаху і одразу взявся воювати. Він подвоїв воєнний бюджет та першим з американських президентів виступив у британському парламенті. Там запевнив: "Наступ свободи і демократії скоро викине комунізм на звалище історії". Ще він обожнював радянські політичні анекдоти, за які в СРСР можна було надовго загриміти на Колиму. Адже висміювання ворога – чудові ліки від страху перед ним.  Також Рейган без вагань вторгся до Гренади й силою вибив звідти росіян і кубинців. Ті саме вчинили на острові переворот і збирались влаштувати там ще одну комуністичну диктатуру. Але основного удару Рейган завдав не по військах противника, а прямо по Кремлю. У комуністів саме тоді почалися невеликі проблеми і їх треба було максимально поглибити. Лише нещодавно аналітики помітили: Кремль розпочинає війни тільки тоді, коли ціна нафти росте – і в нього з’являються надлишкові гроші. Так було в 2008 з Грузією, в 2014-му з Україною, а ще раніше – в 1979-му – з Афганістаном. Але на початку 80-х нафта різко подешевшала, Москва збідніла й вдавала миролюбність. І саме тоді Рейган провернув свою аферу століття. Він оголосив початок "зоряних війн" – і створив один із перших комп’ютерних мультиків. Відомо, що в юності Ронні Рейган був актором. Зазвичай він грав легковажних красунчиків. Але в його біографії був менш відомий, зате набагато важливіший епізод. Під час Другої світової Рональд Рейган зголосився до армії. На фронт не потрапив через поганий зір. Він з дитинства був підсліпуватим, але окулярів принципово не носив. Коли ж доводилось одягати, забороняв себе в них фотографувати. Тому такі кадри велика рідкість. 
Рональд Рейган5 канал / Машина часу Під час війни Ронні знімав навчальні та агітаційні фільми. І таки опанував мистецтво пропаганди та маніпулювання свідомістю. Час застосувати ці знання настав саме в 80-х, коли у комуністів почали закінчуватися нафтодолари. Вони тепер радо приїжджали на переговори і погоджувались на скорочення озброєнь – щоб завдати нового удару, щойно стане більше сил і грошей.
Але Рейган зіграв на випередження. У розпал чергової мирної конференції він раптом оголосив старт нового проекту – Стратегічної оборонної ініціативи, скорочено СОІ. У її межах Штати збирались запустити в космос сотні супутників із суперзброєю – лазерами, ядерними ракетами та магнітними гарматами-рейкотронами. Вони мали відбити будь-яку атаку на США – та знищити ворога на його ж території прямо з міжзоряного простору.
На підтвердження серйозності намірів Рейган випустив свій найуспішніший фільм –кількахвилинний мультик. Журналісти одразу назвали ініціативу "Зоряними війнами", за аналогією з мегапопулярною тоді трилогією Джорджа Лукаса.   Мультик Рейгана змінив світ набагато радикальніше, ніж фільми про джедаїв. Хоч радянські науковці запевняли, що на створення такої системи підуть довгі десятиліття, у Кремлі почалася паніка. Поповзли чутки, що американці планують з космічного лазера знищити всю верхівку компартії, коли та стоятиме на мавзолеї під час першотравневої демонстрації. Сам Рональд теж не переставав нагнітати й відверто тролив СРСР з усіх сил. У 1984-му, під час перевірки звуку перед традиційним радіозверненням до народу, він видав таке: "Мої співвітчизники американці, я радий повідомити вам сьогодні, що підписав указ і оголосив Росію поза законом на вічні часи. Бомбардування почнеться через п'ять хвилин".
Рональд Рейган5 канал / Машина часу Чи пішов цей текст в ефір – історики сперечаються досі. Але його швидко розтиражувала преса. Кремль привів війська до повної бойової готовності, а радянські газети вихлюпнули цілу хвилю обурення.  СРСР вийшов з мирних переговорів і гарячково почав власну програму зоряних війн. Вгатив купу грошей у розроблення бойових супутників "Скіф", "Каскад", "Болід", "Камін". Демонстраційну модель першого з них – 80-тонну орбітальну лазерну установку "Скіф ДМ" – навіть вивели в космос.  Ось вона на ракеті-носії – із знущальним написом "Мир" на корпусі. Але ця променева гармата так і не вистрелила. Через дрібну помилку інженерів вона запустила двигуни, коли була повернута носом до Землі й підступно втопилася у Тихому океані.  Скільки коштував орбітальний лазер – досі таємниця, але його вважають одним із найдорожчих проектів за всю історію СРСР. "Скіф" потонув 15 травня 1987 року, і потягнув за собою в безодню всю радянську економіку. У магазинах зникли ковбаса, м’ясо і гречка. За найпростішими продуктами шикувалися величезні черги. Ресурсів не вистачало, і все, що ще вироблялося, – спрямовували до Москви, Ленінграда та республіканських столиць. Провінціали ринули туди за дефіцитом у так званих ковбасних поїздах. Тому черги і далі росли, а продуктів на всіх усе одно не вистачало. Коло замкнулося.
Ракета Полюс5 канал / Машина часу Кремль розумів наближення катастрофи, і почав потроху здавати назад. Переговори про роззброєння відновились. Позиція Москви змінилась: тепер вона погоджувалась позбутись купи своїх ракет лише за одну обіцянку Рейгана припинити Зоряні війни. Але той був невблаганний – і вдарив знову, іще підступніше. Цього разу – одним із перших у світі 3D мультиків! Найбільший фокус був у тому, що рейганівська програма Зоряних воєн була повним фейком від початку і до кінця. Щоб обдурити противника, для неї створили цілком реальний офіс із сотнею клерків. Ті отримували та розподіляли величезні й цілком реальні бюджетні кошти. Радянська розвідка це бачила і ще більше залякувала своїх вождів. Але ці гроші пішли зовсім не на бойові зорельоти.
За 10 років свого існування програма Зоряних війн з’їла неймовірні 21 млрд доларів. Та у 80-х американська економіка, на відміну від радянської, була на підйомі. Рейган міг собі дозволити розкидатись грошима. Але він вкладав їх у достатньо несподівані для того часу речі. 
У межах розроблення бойових лазерів фінансування отримав винахідник лазерів медичних, Пітер Хагелстайн. Він за два роки розробив променеву гармату із ядерним накачуванням, але на цьому все й закінчилося. Науковець знову переключився на мирне застосування свого винаходу. Однак військові ще кілька років імітували продовження програми під пафосною назвою "Ескалібур" і дурили ворожі розвідки та власних конгресменів.  Замість запуску зоряних винищувачів науковці на гроші для СОІ вдосконалювали звичайну авіацію. Це потім дало змогу створити перші літаки-невидимки. Також під егідою "зоряних воєн" почалися перші роботи над штучним інтелектом та вивченням іоносфери нашої планети. 
Літак-невидимка5 канал / Машина часу Загалом програма СОІ дала поштовх прогресу в десятках галузей та технологічному домінуванню США на десятиліття вперед. А от жодного бойового супутника в її межах так і не створили й не намагалися. Кремль цих подробиць не знав, тож і далі вкидав величезні гроші у безглузду гонку космічних озброєнь. Наприклад, знаменитий багаторазовий зореліт "Буран" був збудований саме для доставки на орбіту бойових супутників. Із "Бураном" пов’язаний чи не єдиний справді корисний винахід, зроблений у межах радянських зоряних війн. І здійснили його українці. Це найбільший у світі літак і єдина радянська повітряна машина із неросійською назвою – "Мрія".  Навіть кремлівські фантазери не вірили в те, що "Буран" завжди зможе сісти точно на рідний космодром. Скоріше очікувались аварійні посадки, де доведеться. Тому його треба було якось доправляти звідти до космодрому. На сумнозвісні радянські дороги надії не було. Тому потрібен був якийсь суперлітак – більший і потужніший за все, що літало на той момент у світі. І його вдалось розробити українському конструкторському бюро Антонова. Диво наказали створити в авральному темпі – за 3 роки від першого ескізу до готової машини. Розробники вклались у нереальні терміни й створили нереальний літак. На його рахунку 240 рекордів і великий запис у Книзі Гіннеса. Він здійняв у повітря найбільші, найважчі та найдовші вантажі за всю людську історію.  А от радянським зоряним війнам прислужився лише раз – перевіз нещасливий "Буран" із Москви до космодрому Байконур. Наприкінці 1988-го той зробив один тестовий політ, але жодного бойового супутника на орбіту так і не вивів.  Гроші у Кремля на той момент закінчились остаточно, і радянська імперія так і не завдала свого космічного удару. Єдиний "Буран", який побував на орбіті, назавжди залишили в бетонному ангарі, який завалився в 2002-му.  Але режим до останнього надував щоки й демонстрував силу. Тому "Мрія" з іншими "Буранами", які так і не злетіли самостійно, побувала на всіх світових авіашоу. Конструктори пишалися тим, що весь світ захоплюється їхнім геніальним винаходом з українським написом на борту. А Кремль сподівався всіх ще й налякати своїм єдиним успіхом у зоряних війнах. Адже "Мрія" мала бути не тільки найбільшим транспортником у світі, а й грізною зброєю.  Завдяки своїй унікальній конструкції "Мрія" могла не тільки перевозити зорельоти, але й запускати їх у космос просто в небі. А оскільки проект виконувався в межах радянських зоряних воєн, то з "Мрії" в космос мали стартувати бойові супутники. Тоді це була новаторська ідея, яка випередила свій час.  І тільки зараз вона отримала своє продовження. У США випробовують аналогічний проект – запуск космічних апаратів із летючого космодрому Стратоланчер. Це велетенська й чудернацька конструкція із двома фюзеляжами. Він коротший за "Мрію", але має рекордний розмах крил – 117 метрів! Це більше за стандартне футбольне поле!  Проте за вантажопідйомністю він програє українській машині. Мрія може підняти до небес на 50 тонн більше. Тож можливо, у найближчому майбутньому ми ще побачимо змагання цих повітряних космодромів із запуску зорельотів. 
Планова економіка СРСР не витримала космічних перегонів і впала. Її уламки поховали під собою Радянський Союз і увесь соціалістичний табір. Кремль ганебно програв Третю світову війну. В сухому залишку Червону імперію добили два мультики про фейкову космічну загрозу. Актор Ронні Рейган блискуче зіграв свою останню роль. І в нього, як і в усіх зірок, знайшовся наслідувач. 
Нинішній кремлівський довгожитель Володимир Путін любить символізм та збіги. Рівно через 35 років після оголошення програми СОІ – день у день – він показав свої мультики. На них також нездоланна суперзброя: гіперзвукові ракети, атомні торпеди та розумні боєголовки з ядерними двигунами. Щоб натяк був максимально прозорим, ядерні боєголовки у мультиках падають прямо на американську Флориду. За ним ці диво-знаряддя взялася розхвалювати вся кремлівська пропаганда.    Але копія завжди гірша від оригіналу. В епоху інтернету обдурити весь світ набагато важче. Експерти і прості користувачі почали досліджувати ролики, і виявили, що це все – фейк від першого до останнього кадру. Ракетні удари виявились криворуким монтажем – ракета влучає в бункер, а в наступному кадрі вибухає якийсь сарай. 
Гіперзвукові ракети5 канал / Машина часу Із ядерними двигунами експериментували ще в СРСР, але проект закрили. Такі машини виявились небезпечнішими для країни-користувача більше, ніж для ворога, бо при кожному прольоті залишали по собі смертельний радіоактивний шлейф. Для картинки про гіперзвукові ракети путінські пропагандисти вкрали ілюстрацію американської компанії "Ренд". Вона теж свого часу розробляла таку техніку. Своєї ж картинки вочевидь не знайшлося. Найбільше ж світ шокували кадри із роєм ядерних боєголовок, що летять на чітко окреслений півострів Флорида. На це відреагували дипломати й назрівав скандал. Але погроза виявилася недолугим плагіатом: з'ясувалося, що ці кадри просто вкрали з документального фільму ще 2007 року. Тому то й комп’ютерна графіка така примітивна, як на 2018-й.  Сьогодні світ знову струсонула чергова економічна криза. Ціна нафти знову падає, і Росія в розпал чергової агресії знову опиняється без нафтодоларів. Чи вилікує це її від імперських корчів – покаже час.  Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну