УКР РУС
» » За грудень ціни на бензин впали на три гривні: на що розраховувати автовласникам в січні
Всі новини

За грудень ціни на бензин впали на три гривні: на що розраховувати автовласникам в січні

Заправити повний бак на початку січня 2019 року на 194 гривні дешевше, ніж місяць тому. І зниження цін продовжиться, впевнені експерти.

Як змінюватимуться ціни на пальне в цьому році, розбирався сайт "Сегодня".

Ціни на бензин продовжуватимуть падати

Якщо на початку грудня 2018 року заправити повний бак на 48 літрів бензином А95 + обходилося в 1569 грн, то сьогодні – в 1374 грн. За грудень цінники на стелах АЗС зменшилися майже на три гривні за літр:

  • А-92 – 3,05 грн
  • А-95 – 2,92 грн.
  • А-95 + – 3,02 грн
  • Дизпаливо – 2,73 грн
  • Автогаз – 0,37 грн.

"Причини зниження цін традиційні: падіння вартості нафти, яке сталося в кінці минулого року. Ціна впала майже на 40% і цей процес триває. Тому маємо такий тривалий процес, який має перспективу продовжуватися. У роздробі є потенціал для зниження десь на 2,5 грн", – пояснює Сергій Куюн, директор консалтингової компанії "А-95".

Декабрь: Цены на топливо
Infogram

 

При цьому ціни на пальне майже вирівнялися з цінами, які були на січень 2018-го. Крім дизпалива – воно за результатами року подорожчало на 2,33 грн і тепер коштує як бензин. Хоча раніше дизпаливо завжди було дешевшим.

Цей вид пального подорожчав і на світових ринках, пояснює Куюн. Між дизпаливом і бензином завжди була різниця. А зараз вона не просто скоротилася, дизельне паливо коштує дорожче, ніж 92-й.

"Все через те, що істотно зростає попит на дизпаливо. У тому числі через підвищення вимог до якості пального. А один із шляхів поліпшення палива – частіше використання дизельного палива замість мазуту. Тому зростає попит на дизпаливо, і його ціна теж. В Україні це помітно по тому, що ціна на дизпаливо вже вища, ніж на бензин. Раніше бензин був дорожчим, тим більше акцизний збір на нього набагато більший".

Дизельне паливо має коштувати менше, впевнений Олександр Сіренко. Українські АЗС купують пальне за оптовими цінами 21-22 грн л, а продають по 28-30 грн.

Що відбуватиметься з нафтою і цінами на пальне

Рік почався з падіння цін на нафту. Барель березневої нафти Brent 2 січня торгувався по 53,12 доларів. Хоча в жовтні минулого року ціна бареля досягла 85 доларів. Осторонь не залишилися і ціни на пальне.

Однак в грудні 2018 року члени ОПЕК та інші країни домовилися скоротити видобуток нафти. Це призведе до її подорожчання.

"Обмеження видобутку ОПЕК зрозуміле – їм потрібна стабільно висока ціна. ОПЕК – потужна організація, але вона не контролює більшість добувачів нафти, тому в своєму колі намагається якось вплинути на ціни. Скорочення видобутку означає скорочення пропозиції на ринку, а це значить, що буде вища ціна. Таким чином вони хочуть зупинити падіння ціни на нафту. Це вже надало результати. З перших днів січня ми бачимо, що нафта пішла вгору", – говорить Сіренко.

Внаслідок 9 січня ціна нафти марки Brent піднялася вище за позначку в 59 доларів за барель. А за прогнозами Світового банку середня ціна на нафту на 2019 і 2020 роки складатиме до 67 доларів за барель. Ціни на пальне в Україні залежатимуть від зовнішнього ринку і курсу долара. Національний банк України прогнозує, що долар в 2019-му може коштувати 29,4 грн.

"Як показав минулий рік, ніхто не розуміє, що відбувається з нафтою. Коли все прогнозували, що нафта буде дешевою – вона дорожчала. Коли до кінця року говорили, що вона буде 100 доларів за барель, вона виявилася на позначці 50 доларів. Це говорить про те, що тут працюють нестандартні механізми, очікування якихось подій, які можуть в перспективі якось вплинути. Але зараз є домовленість країн ОПЕК та інших, але з іншого боку є очікування збільшення видобутку нафти в США, що також має наситити ринок", – додає Сергій Куюн.

Від чого залежать ціни на пальне

Мережі АЗС купують паливо за долари або євро, але прибуток отримують в гривні. Коли національна валюта падає, то наступна закупівля нафтопродуктів обходиться компаніям дорожче, через що доводиться піднімати ціни. В Україні ціни на нафтопродукти – бензин, дизпаливо – залежать від їх вартості в Білорусі, Росії та Литві. Більше половини експорту палива доводиться на ці три країни. В Україні переробляється не так багато нафти, щоб ці обсяги впливали на ціни. Значний вплив на ціну надає курс валют.

"Ми купуємо бензин за валюту, держава нараховує податки на паливо в євро – валюті, яка по Україні не ходить, і перераховується за курсом Нацбанку. А потім оператори через міжбанк намагаються за виручені від продажу гривні купити євро, щоб закупити нову партію", – пояснює експерт нафторинку Леонід Косьянчук.

Так, якщо долар дорожчає на одну гривню, це призводить до підняття цін на бензин і дизпаливо на 60 копійок за літр через два тижні, каже Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея".

Фото: А. Яремчук

Якщо нафта подорожчає на 1%, то бензин знову подорожчає на 10 копійок за літр через той самий проміжок часу. Чому через два тижні? Тому що бензин з-за кордону або з заводу надходить на заправку приблизно через 11-13 днів.

До того ж, щомісяця на вартість палива впливає і акциз, оскільки він нараховується в євро, тобто, залежить від стабільності гривні.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну