УКР РУС
Всі новини

Нафта продовжила обвал: що відбувається з цінами

Ціни на нафту продовжують знижуватися в очікуванні рішень країн ОПЕК+, які зустрінуться 7 грудня для чергового обговорення можливого скорочення видобутку нафти 2019 року. Раніше ЗМІ повідомляли, що в ОПЕК+ дійшли попередньої домовленості про скорочення видобутку нафти, проте міністр енергетики Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх повідомив, що обговорення цього питання триває.

Так, 7 грудня вартість лютневих ф'ючерсів на Brent на лондонській біржі ICE Futures на 9:27 за київським часом становила 59,49 долара за барель.

Ф'ючерс на нафту WTI на січень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) до цього часу подешевшав до 50,90 долара за барель.

За словами Халіда аль-Фаліха, у ОПЕК+ немає впевненості в досягненні угоди про скорочення нафтовидобутку. Наразі невідомо, чи підтримає Росія угоду про скорочення нафтовидобутку, додав він. Фаліх уточнив, що обговорюється скорочення видобутку нафти приблизно на 1 млн барелів на добу – це, як і раніше, основний сценарій.

Зниження цін на нафту Brent і WTI в четвер досягало 5%, однак ринок скоротив падіння до закриття торгів на даних про перше за 11 тижнів скорочення запасів у США.

Як відомо, угода ОПЕК+ від 1 січня 2017 року передбачає зниження нафтовидобутку на 1,8 млн барелів на добу від рівня жовтня 2016 року 24 країнами ОПЕК і низкою країн, що не входять до картеля. Необхідність в угоді виникла через майже п'ятикратного падіння цін 2014 року. Угода з початку 2018 року перевиконується на 30-50% через Венесуелу, що страждає від кризи, і до квітня надлишок нафтових запасів було ліквідовано. З липня країни ОПЕК+ вирішили заповнити цей недолік і збільшити поставки нафти на 1 млн барелів на добу. Однак уже наприкінці вересня міністр енергетики Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх заявив, що 2019 року ринку загрожує перенасичення, і потрібно знизити видобуток.

У жовтні ціна на нафту зробила "зворотне сальто", підстрибнувши до 80 доларів за барель і спустившись назад до 60 доларів. Причиною зльоту стало введення санкцій США проти Ірану, що загрожували зниженням експорту нафти на 1 млн б/д. Коли ж США оголосили про звільнення низки країн від санкцій, нафта повернулася до 60 доларів за барель. Крім того, США самі різко наростили видобуток, обігнавши Росію, яка займала до цього перше місце.

При цьому у Саудівської Аравії і Росії виникли розбіжності щодо того, на скільки РФ може знизити видобуток. За даними джерел на ринку, Москва готова знизити видобуток максимум на 150 тис. барелів на добу, що значно нижче пропозиції Ер-Ріяда – 1 млн барелів. В Ірані вже попередили, що на тлі цих суперечок нафта може подешевшати до 40 доларів за барель, а ОПЕК загрожує розпад.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну