УКР РУС
» » "Кожен зимівник, він і пожежник, і поліцейський": як науковці готуються до антарктичної експедиції
Всі новини

"Кожен зимівник, він і пожежник, і поліцейський": як науковці готуються до антарктичної експедиції

12-ро українців готуються рік провести на антарктичній станції "Академік Вернадський". Тож тренуються працювати зі спеціальним обладнанням та долати ймовірні психологічні негаразди. Навчання відбуваються на Харківщині на базі низькочастотної обсерваторії.

На антарктичну станцію "Академік Вернадський" Анна Соїна їде на рік. Вона досліджуватиме озон та аерозолі. Обмеження на поїздки на льодовий континент для жінок Україна скасувала торік. Тож, у складі 25-ї експедиції, серед дванадцятьох учасників візьмуть участь дві жінки.

"Я вважаю, все буде добре, все буде гарно. Хлопці гарні, хлопці цивілізовані, розумні, ми також наче теж цивілізовані, розумні", – переконана учасниця експедиції Анна Соіна.


У складі експедиції до Антарктиди вирушить вчені, техніки, лікар та кухар. Двоє фахівців – уже на станції. Решта – перед поїздкою проходять тренінг у низькочастотній обсерваторії поблизу Харкова. Тут таке саме обладнання, як і на станції "Академік Вернадський."

 "У нас тут є когерентний приймач, який ми використовуємо для вимірювання рухомих іоносферних збурень тут. Останні 4 роки на Вернадському подібний експеримент ми реалізовували зі станцією Палмер Американською", – показує завідувач відділу радіофізики геокосмосу радіоастрономічного інституту НАН України Андрій Залізовський.


Науковці готуються до антарктичної експедиції5 канал

Протягом тижня членів експедиції інструктували про технічні можливості станції та вчили працювати у команді.

"Кожен зимівник, він і пожежник, він і поліцейський там, коли хтось туди приходить. Немає ніяких в антарктиці телефонів 101, 102, 103, немає горно-рятувальних. Це теж ми, якщо там десь хтось, так ми маємо поїхати і його врятувати. До цього всього логічно підготовити людей", – переконаний Андрій Залізовський,

Шоста зимівля в Антарктиді і перша на посаді керівника. Окрім власних досліджень геофізик Юрій Отруба відповідатиме за всю команду.


Науковці готуються до антарктичної експедиції5 канал

 "Ми будемо перебувати дуже довгий час в закритому колективі, то неодмінно там на якомусь місяці там буде напруження на якомусь етапі. Якщо ти там напружений, або на когось сердишся, потрібно трішки випустити пар, або попросити пробачення більш ввічливо", – каже керівник 25 української антарктичної експедиції Юрій Отруба

Попереду учасників – майже цілковита ізоляція від світу. В Антарктиді найближчі сусіди українців – американці, їхня станція "Палмеру" за – 60 кілометрів. Тож команду на тренінгах готували до екстремальних природних умов, а також – до психологічного вигорання й можливих конфліктів у групі.

"Конфлікт – це не завжди погано, це може бути добре, якщо вирішуються якісь спільні питання, але це має бути в рамках, тобто коли знаходиться сенс того, що треба зробити. Всі кризові ситуації проговорюються, проговорюються досвід минулих експедицій, з ними діляться і полярники", – розповідає психологиня Антарктичного центру Лариса Бахмутова. 


Науковці готуються до антарктичної експедиції5 канал

Гарний настрій команди обіцяє підтримувати кухар Василь Омелянович. Він їде на зимівлю вп'яте.

"Борщ я ще не зустрів ні одну людину не зустрів, яка не любить все ж таки. І що п’ятниці я готую борщ, даже іноді із салом, часничком, все я к має бути до нього. З пампушками. Протягом зимівлі вже експериментуємо", – сказав кухар експедиції Василь Омелянович.

В експедицію українська команда вирушить уже наприкінці березня. До берегів Антарктиди вони їхатимуть майже тиждень.

Оксана Нечепорекно, В’ячеслав Кузьменко, Харківська область, "5 канал"

[b][/b]

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну