УКР РУС
» » Без омріяного криголома: як українські науковці готуються до антарктичної експедиції
Всі новини

Без омріяного криголома: як українські науковці готуються до антарктичної експедиції

Українські науковці готуються до 25-ї антарктичної експедиції. 12 дослідників цілий рік проведуть на станції "Академік Вернадський". Є серед них як уже досвідчені полярники, так і ті, хто вперше потрапить до Антарктиди. 

Для харків'янки Анни Соіної менш ніж за два місяці розпочнеться поки чи не найбільша пригода в її житті. Вона – одна із двох жінок, які в складі 25-ї української експедиції проведуть рік на антарктичній станції "Академік Вернадський". Там відповідатиме за гідрометеорологічні та океанографічні дослідження. Для харків'янки це буде перша зимівля на цьому континенті.

"Я буду займатися озонометричні дослідженнями, виміром аерозолей. Це те, чим я займаюся тут, вивчаю аерозолі, фізику атмосфери. І сподіваюся, розширити свої знання в області метеорології", – каже учасниця 25 української експедиції в Антарктиду Анна Соіна.


А ось Юрій Отруба із 12 учасників експедиції – найдосвідченіший. Уперше до Антарктиди він потрапив ще у 2009-му році.

У свою вже шосту експедицію науковець вперше їде як керівник. Тепер він відповідатиме не лише за геолого-геофізичні досліди, а й за успішну роботу всієї експедиції.


Антарктида5 канал

"Стараються всі підбирати колектив, щоб був він однотипний, монотонний, неконфліктний, з нами працюють психологи. Але однак там щось може вилізти. Залишаєшся там на 12 місяців ізольований від світу. Це я грубо взяв, а там ми ізольовані десь вісім місяців наступає зима, ідуть сніги, погода похмура, вона теж настрій не піднімає", – розповідає керівник 25-ї української експедиції в Антарктиду Юрій Отруба.

У кабінеті директора антарктичного центру – 23 фотографії. Тут учасники усіх українських зимівель на станції Вернадський за попередні роки. Незабаром тут з'явиться 24 фото – коли додому повернеться чергова експедиція.


Антарктида5 канал

А поки Євген Дикий переймається успішним відправленням до Антарктиди 12 зимівників із 25 експедиції. Цього сезону дослідники так і не отримають омріяний та анонсований криголам для потреб української науки: у бюджеті врешті не знайшлося на нього майже 10-ти мільйонів доларів. Утім науковці сподіваються, що ці гроші будуть у державній скарбниці на 2021, і Україна таки отримає корабель, що поки входить до британського антарктичного флоту.

"Минулого року здавалося, що зірки встали. Було розпорядження Кабміну. Уряд дійсно з розумінням поставився до ситуації, погодився з тим, що для української науки одне судно океанського класу для 40-мільйонної країни необхідне. Довести це до розуму не вдалося. Ми стали жертвою не якихось дій проти нас чи проти науки, а жертвами загальної бюджетно-фінансової кризи", – каже директор Національного Антарктичного наукового центру Вген Дикий.

Попереду в членів 25 експедиції – тренувальний збір на Харківщині під кінець лютого. А до станції "Академік Вернадський" вони вирушать у березні.

Петро Троць, Оксана Нечипоренко, Ігор Костюк, "5 канал"

[b][/b]

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну