УКР РУС
» » Найбільша за 17 років: в Антарктиду вирушила українська експедиція – вперше з жінками
Всі новини

Найбільша за 17 років: в Антарктиду вирушила українська експедиція – вперше з жінками

В Антарктиду вирушила 24 експедиція з України. У Міністерстві освіти і науки кажуть, що це найбільша та найтриваліша за останні 17 років поїздка українських науковців. На станції імені Вернадського працюватимуть 26 учених, серед них уперше є жінки. Експедиція працюватиме більш як два місяці, цей час витратять для досліджень. Серед тих, хто проводжав полярну експедицію зі столиці, був і кореспондент "5 каналу".


Станція Вернадського розташована на острові Галіндез поблизу Антарктиди. Саме туди прямують понад два десятки українських полярників. Зоолог Андрій Юрійович знає цю станцію, як свої п'ять пальців. Там бував уже шість разів: "У сусідах у нас тут і пінгвіни, і тюлені, іноді по протоках кити заходять. Ну взагалі така дуже мальовнича місцевість".

Полярники їдуть в Антарктиду не просто щоб подивитися на природу. У складі експедиції – геологи, метеорологи, біологи та інженери. Вони будуватимуть 3D-моделі льодовиків, вивчатимуть різноманіття антарктичних вірусів і бактерій. Також досліджуватимуть причини глобального потепління. А ще – вперше везуть із собою літальні апарати.

"Вернадський після цього сезону можна буде вважати військово-повітряною базою. Насправді військового нічого немає. Дрони абсолютно мирні, зніматимуть вони, починаючи із спектра хлорофілу, власне, для дистанційної зйомки саме рослинності, і до лазерної грамометрії. Тобто, за допомогою лазера вимірюватимуть обсяг і масу льодовиків", – пояснює в.о. директора Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Торби із харчами, технікою й інструментами вже напоготові. Не встигли ще полярники вирушити в дорогу, як їхні дружини уже за них хвилюються.

"Антарктида приховує ще всі свої скарби. Ну, це ви знаєте, континент, який на 95% покритий шаром льоду, товщина якого 2-3, а то й до 4 км", – каже фахівець із дослідження магнітного поля землі Володимир Бахмутов.

Біолог Марія Павловська вперше побуває в Антарктиді. Єдине бентежить, що може не бути зв'язку: "Мене хвилює, що у мене тут п'ятирічна донька залишається. Ну й звичайно, що я трішки переживаю".

Українські вчені готуються вирушити в далеку дорогу – попереду в них більш як 15 тис. км. Саме стільки від Києва до Антарктиди. Це два дні в літаку та ще п'ять – на кораблі. І тільки через тиждень вони будуть на території найзагадковішого материка планети.

Мирослав Солонар, Василь Дендін, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну