УКР РУС
» » Кому "слава", а кому "імпічмент": ціна телефонної розмови Трампа та Зеленського
Всі новини

Кому "слава", а кому "імпічмент": ціна телефонної розмови Трампа та Зеленського

Ця тема настільки резонансна, що минулого року вона облетіла обкладинки усіх світових ЗМІ. І за кілька днів до Нового року вийшов номер журналу The WEEK із тематичною назвою – обличчя року. На обкладинці , на першому плані – Дональд Трамп і Володимир Зеленський. Карикатура демонструє, як обидва президенти сперечаються з приводу ракети. Цей малюнок, на жаль, заснований на фактах з життя. Деталі дізнавалася журналіст "5 каналу" Ірина Родіна. 

Трамп начебто затримав 400 мільйонів доларів військової допомоги для України. І начебто в обмін на неї просив розслідувати справу щодо свого опонента Джо Байдена. І все це відбувалося у телефонній розмові з Зеленським. В результаті Трампу оголосили імпічмент.


А Зеленський "прославився" на увесь світ у звичному для нього турборежимі, ледь ставши до президентського штурвалу. Вже цього року ми дізнаємося, чим закінчиться ця історія. В американських демократів насправді мало шансів довести справу з імпічментом до кінця, бо сенатори республіканці свого лідера не здадуть і не підтримають голосами імпічмент. А ось «слава» українського президента розлетілася по всьому світу. І попри те, що Київ нині не втручається в цю справу і стоїть осторонь, наш імідж таки зазнав удару на міжнародній арені. Бо про Україну можуть тепер говорити, як про джерело проблем. Щось із серії – краще з ними не мати нічого спільного.

Загроза імпічменту нависла над Дональдом Трампом, тільки но він переступив поріг Білого дому. 2017 рік – розслідування російського фінансування його передвиборної кампанії, звільнення Трампом директора ФБР Джеймсона Комі, який вів цю справу. 

2018 рік – викриття нетривалого роману з порноакторкою Стормі Деніелс і 130 тисяч доларів за її мовчання напередодні виборів. Свідчення перед Конгресом особистого адвоката Трампа Майкла Коена, в яких він називає президента расистом і негідником, і наводить приклад 11 злочинів, за які Трампа можна позбавити президентського крісла. Початок 2019 року розслідування прокурора Роберта Мюллера щодо втручання Росії у вибори 2016 року на користь Дональда Трампа. 


імпічмент Трампа5 канал

Щоразу Дональду Трампу вдавалося уникати імпічменту, аж до липня 2019 року. Президентське крісло під Трампом похитнулося після телефонної розмови з тоді ще новообраним президентом України Володимиром Зеленським. 

Усе почалося з анонімної скарги, яка потрапила в комітет із розвідки до палати представників. Її автор стверджував, у телефонному дзвінку Дональд Трамп тиснув на Володимира Зеленського щоб той почав розслідування діяльності в Україні сина Джо Байдена Гантера і його роботу у раді директорів газової компанії "burisma", в обмін на військову допомогу Україні і зустріч із Зеленським у Білому домі. Дискредетація Байдена могла допомогти Трампу виграти на наступних президентських виборах. Адже Байден вважається його головним суперником. 

Скандал зі стенограмою розмови пролив світло на дипломатичну роботу США в Україні. Виявилося, що Вашингтон мав два зовнішньополітичні канали для співпраці з Києвом. Перший підпорядковувався Конгресу і був спрямований на протидію корупції. До нього належала посол Марі Йованович, яку відкликали з Києва дочасно. Її наступник, тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор. 

А до неофіційного каналу належали політики, які намагалися тиснути на Київ з вимогою розслідувати діяльність Байденів. Серед них колишній представник Держдепу США з питань України Курт Волкер і посол США в Євросоюзі Гордон Сондлер. 


імпічмент Трампа5 канал

Особистий адвокат Трампа Руді Джуліані справді розвернув масштабну кампанію з порятунку президента. Для того щоб збирати свідчення він ловив причетних українських політиків у Києві та в Європі. Проводив інтерв'ю з колишніми Генпрокурорами: Вітором Шокіним і Юрієм Луценко. 

У грудні розслідування у справі імпічменту Трампанабрало нових обертів. Комітет ізрозвідку палати представників Конгресу США опублікував 300 сторінкову доповідь щодо розслідування. В її основу лягли відкриті і закриті свідчення дипломатів і посадових осіб. За підсумками дебатів у Конгресі, питання імпічменту вирішили виносити на голосування. Зрештою, палата представників затвердила обидві статті обвинувачення. 

У палаті представників демократи закликали підтримувати Україну. Зтримку допомоги державі, яка протистоїть Росії заради власних політичнихамбіцій називали – неприпустимою. 

Республіканці і впалаті представників і в сенаті непохитно стоять на боці Дональда Трампа. Наступний етап процедури імпічмента розгляд у сенаті, але зараз димократи вимушено поставили процес на паузу. Причина – упередженість сенаторів республіканців. 


імпічмент Трампа5 канал

Процедура така: палата представників на чолі з демократами має призначити щодо імпічменту. Вони виступатимуть на боці обвинувачення і мають зачитати в сенаті дві резолюції – про своє призначення і затвердження статей обвинувачення. Лише тоді судовий процес офіційно стартує. 

У сенаті не приховують, що мають намір виправдати президента республіканця. Такий суд демократи вважають несправедливим. Тому вимагають ухвалити правила проведення судового процесу, які забезпечать його неупередженість. 

Останній доказ, який демократам вдалося отримати через суд – це електронний лист із бюджетного комітету Білого дому до Пентагону, з вимогою заблокувати військову допомогу Україні. Він був надісланий через півтори години після того як Трамп і Зеленський поклали слухавки. 

Дональду Трампу і республіканцям не вигідно затягувати початку судового процесу. Вони вимагають розпочати його негайно. Адже за час затримки документів демократи можуть відшукати докази, які не зіграють на руку президентові. 


імпічмент Трампа5 канал

Імпічмент затримується щонайменше до початку 2020 року. Однак шансів, що демократам вдастся його провести об'єктивно небагато Для цього їм потрібно переманити на свій бік щонайменше 20 сенаторів республіканців, а підтримка Дональда Трампа в партії одностайна. 

Розвиток справи, яку вже називають "українагейтом" може позначити позиції Трампа на виборах 2020 року. Уже зараз за даними різних соцопитувань Джо Байден на кілька кроків попереду. 

Не на руку цей скандал і Україні. Окрім кадрових втрат в українсько-американській дипломатії, він кинув тінь на провідних американських політиків і завдав збитків іміджу Києва, як партнера на міжнародній арені. Не змогла завадити цьому навіть позиція не втручання, яку обрав для себе Київ.

Ірина Родіна, Ігор Селянінов, "Час.Підсумки тижня"

 

 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну