УКР РУС
» » Імпічмент Трампу: наскільки це можливо і що це означатиме для України – "Голос Америки"
Всі новини

Імпічмент Трампу: наскільки це можливо і що це означатиме для України – "Голос Америки"

У вівторок спікер Палати Представників Конгресу США Ненсі Пелосі оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа. Як шанси, що Трампа відправлять у відставку? Як реагує господар Білого Дому? Що це означає для України? "Голос Америки" коротко відповідає на ці запитання.

Чому демократи хочуть відправити Трампа у відставку?

Тему імпічменту Трампа порушують уже не вперше. Раніше демократи говорили про це, посилаючись на розслідування Мюллера про втручання Росії у вибори 2016 року. 

Втім, ситуація зміниласья. Деякі українські ЗМІ писали, що процедуру імпічменту оголосили через начебто тиск Трампа на Зеленського і шантаж замороженням військової допомоги, якщо Україна не почне розслідування проти Джо Байдена, головного конкурента Трампа на виборах 2020 року.

Як з’ясувалося, рішення про перегляд військової допомоги Україні Трамп прийняв ще за тиждень до телефонної розмови із Зеленським. А в уряді України заявили, що "тиску в розмові президентів не було". Втім, Трамп підтвердив, що в розмові із Зеленським він справді торкнувся теми щодо Джо Байдена. Демократи звинуватили президента в порушенні Конституції США, бо він намагався нашкодити своєму політичному опоненту за допомогою іноземного лідера.

Скільки часу це може тривати?

Однозначної відповіді немає, але процес не є швидким. Оскільки справа потребує детального вивчення, її можуть розглядати декілька місяців і навіть півроку. Але можна очікувати, що розгляд завершиться до президентських виборів, які заплановані на листопад 2020 року.

Які шанси, що Трампа таки відправлять у відставку?

Більшість американських оглядачів схиляється до того, що Трамп залишиться на посаді президента. Палату Представників зараз контролюють демократи, тому перший етап процедури може пройти успішно – і імпічмент Трампові таки оголосять. А от із Сенатом усе не так просто.

Навіть якщо рішення підтримають усі демократи плюс двоє незалежних сенаторів, потрібно буде набрати ще 20 голосів від Республіканської партії. Станом на зараз це видається, м’яко кажучи, дуже малоймовірним. Проте якщо до моменту голосування у Сенаті щось зміниться і за відставку Трампа проголосують навіть його однопартійці, це буде перший випадок успішного імпічменту президента в історії США.

Якщо Трамп залишиться на посаді, то його не переоберуть на виборах 2020?

Деякі оглядачі стверджують, що весь цей процес лише збільшить шанси Трампа на переобрання. Наприклад, востаннє, коли республіканці хотіли відправити у відставку Білла Клінтона, це істотно збільшило підтримку Демократичної партії і вилилося в їхню перемогу на чергових виборах до Конгресу.

Як реагує Трамп?

Дональд Трамп миттєво відреагував на новини в традиційному для себе стилі, написавши серію повідомлень у Твіттері. Він назвав оголошення процедури імпічменту "полюванням на відьом".

"Настільки важливий день в Організації Об'єднаних Націй, стільки роботи та стільки успіху, і демократи навмисне мали зруйнувати та зневажити її новими терміновим сміттям полювання на відьом. Погано для нашої країни!" – написав Трамп.

Згодом він додав: "В історії нашої країни не було жодного президента, з яким би поводилися так погано, як зі мною. Демократи замерзли від ненависті та страху. Вони нічого не роблять. Цього ніколи не слід допустити до іншого президента. Полювання на відьом!"

Що все це означає для України?

Без сумніву, це історичний момент в українсько-американських відносинах. Поки складно говорити, які це наслідки матиме для України в довгостроковій перспективі. Зараз Україна знову опинилася в центрі уваги американських ЗМІ, і до дій та заяв української влади прикуті пильні погляди журналістів.

Станом на зараз Україна й далі має двопартійну підтримку як у Палаті Представників, так і в Сенаті, і ця підтримка є найважливішою. Про жодне скасування військової допомоги чи іншої підтримки США зараз не йдеться. Важливою буде реакція офіційної української сторони – і експерти радять українським високопосадовцям не ставати в цій боротьбі ні на бік демократів, ні республіканців. Але так чи інакше, Україна вже поневолі опинилася у центрі цього політичного виру.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну