УКР РУС
» » Криваве "Джерело миру": що відбувається на півночі Сирії і як реагує світ
Всі новини

Криваве "Джерело миру": що відбувається на півночі Сирії і як реагує світ

Турецька сторона твердить: цілять винятково у військових. Натомість курди заявляють: від обстрілів гинуть мирні мешканці. Колони біженців залишають район проведення операції. Дії Туреччини вже засудили в Євросоюзі та НАТО. Рада безпеки ООН провела екстрене засідання щодо ситуації в Сирії. Дамаск вимагає негайно припинити наступ і відвести війська з його території. Третій день поспіль не вщухають запеклі бої поблизу сирійського кордону. Турецькі війська продовжують наступ на схід від річки Євфрат у межах операції "Джерело миру". Їм уже вдалося взяти під контроль з десяток міст. Курдські загони народної самооборони відбивають атаки. У відповідь на наступ обстрілюють турецькі міста. Анкара звітує про знищення майже двох із половиною сотень "терористів". Так турки називають представників загонів народної самооборони. Натомість сирійські курди повідомляють про 23-х загиблих військових та ще 8-х цивільних. Більше ніж 60 тисяч людей уже залишили свої домівки. До лікарень масово привозять поранених.
"Ми залишили наш дім зранку, утім у селищі досі перебувають мирні мешканці. Вночі в будинки наших сусідів влучили 7 снарядів. Але чимало людей не можуть виїхати, адже не мають транспорту", – коментує місцева мешканка Фатіма Мохаммед.
Наступ Туреччини на Сирію5 канал Конгрес США готує санкції проти Туреччини. Із закликом негайно припинити військову операцію виступили держави Євросоюзу. Рада безпеки ООН збирається на екстрене засідання. Закриту зустріч ініціювали п’ять країн-членів. Це Франція, Велика Британії, Німеччина, Польща і Бельгія. Утім узгодити єдину позицію щодо турецького наступу на північному сході Сирії – не вдається. Документ не підтримала Росія.
"Я категорично не згоден з ідеєю, що війна – єдиний можливий спосіб врегулювання будь-якого конфлікту. Ми маємо докласти всіх можливих зусиль і припинити кровопролиття. Ситуація в Сирії може перетворитися на гуманітарну катастрофу. Ми маємо запобігти таким наслідкам", – заявив Антоніу Гуттереш, генеральний секретар ООН.
Провести зустріч міжнародної коаліції, щоб віднайти шляхи боротьби з "Ісламською державою", закликає Франція. З такою пропозицією виступив міністр закордонних справ країни. Жан-Ів Ле Дріан застеріг: наступ на Сирію загрожує відродженням Ісламської Держави. Адже курди на півночі Сирії контролюють табори військовополонених. У них перебуває близько 11-ти тисяч бойовиків.
"Наша позиція така – терористів потрібно судити за те, що вони скоїли злочини. Є сенс, щоб народи, які стали жертвами нападів, загроз і катувань з боку солдатів джихаду, могли бачити, що їх переслідують там, де це сталося. І це те, чого би ми хотіли бачити разом з іншими європейцями", – заявив Жан-Ів Ле Дріан, міністр закордонних справ Франції.
Наступ Туреччини на Сирію5 канал Розв'язати проблему утримання в'язнів Ісламської держави – закликає НАТО. Генеральний секретар Єнс Столтенберг прибув до Стамбула. Під час зустрічі з турецькими міністром закордонних справ Мевлютом Чавушоглу він висловив стурбованість щодо дестабілізації ситуації в регіоні. Водночас Туреччина закликала Альянс проявити солідарність з Анкарою щодо ситуації в Сирії.
"Ми маємо спільне зло – Ісламську державу. Кілька років тому вона контролювала значну частину території в Іраку і Сирії. Працюючи разом у глобальній коаліції, ми звільнили всю цю територію і мільйони людей. Ці досягнення не повинні піддаватися небезпеці. Ми не маємо дати можливість їм утекти. У подальшій перспективі міжнародна спільнота повинна знайти скоординоване і чітке рішення для боротьби з іноземними бойовиками, яких утримують у Сирії", – заявив Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.
"Наше природне і законне очікування в тому, що наші союзники демонструють солідарність відповідно до принципу євроатлантичної безпеки. Недостатньо просто сказати, що ми розуміємо законні інтереси Туреччини, ми хочемо бачити солідарність дуже чітко", – відповів Мевлют Чавушоглу, міністр закордонних справ Туреччини. Про початок операції "Джерело миру" турецький президент Реджеп Ердоган оголосив 5 жовтня. Маневри спрямовані проти курдських Загонів народної самооборони. Їх Анкара вважає терористами. Тож планує зачистити від курдів територію на схід від річки Євфрат і натомість створити там "зону безпеки". Туди планують переселити майже 4 мільйони сирійських біженців, які перебувають на турецькій території. Вероніка Орєхова, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну