УКР РУС
» » Перша хвиля наступу Туреччини в Сирії забрала 8 життів – Радбез ООН готує екстрене засідання
Всі новини

Перша хвиля наступу Туреччини в Сирії забрала 8 життів – Радбез ООН готує екстрене засідання

Близько 60 тисяч сирійців втекли зі своїх домівок через військову операцію Туреччини проти курдів. Такі дані Сирійської обсерваторії з прав людини. Анкара заявила про ліквідацію 109-ти членів курдських Загонів народної самооборони. Однак самі курди твердять, що від вогню гинуть і цивільні. Загони народної самооборони відбивають атаки обстрілами і кажуть, що вбили 14-х турецьких солдатів. Докладніше про військову операцію Анкари на півночі Сирії та реакцію світової спільноти розповість Вероніка Орєхова. Авіаудари та артилерія накрили міста на північному сході Сирії. Турецькі війська наступають на схід від річки Євфрат. Позиції курдів атакують як з повітря, так і з землі. Найпершими удару зазнали міста Рас-ель-Айн і Тель-Аб'яд, що на кордоні з Туреччиною. Анкара називає цю територію терористичним коридором. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган твердить: цілять винятково у військових, а не цивільних. Натомість курди заявляють: від обстрілів гинуть мирні мешканці. Колони біженців залишають район проведення операції. У декількох кілометрах на північ уже розгорнулася додаткова турецька артилерія. Анкара продовжує стягувати війська до сирійського кордону. Ще в перші години вторгнення Анкара звітує про знищення близько 200-т цілей курдських Загонів народної самооборони. Саме проти цих формувань спрямована Операція під назвою "Джерело миру". Їх Анкара вважає терористами. Тож планує зачистити від курдів територію на схід від річки Євфрат і натомість створити там "зону безпеки". Туди ж планують переселити сирійських біженців – у Туреччині їх уже 4 мільйони. Ердоган говорить: "Бажаю успіху нашим героям, які беруть участь в операції "Джерело миру". Вірю, що разом із Сирійською національною армією, Збройними силами Туреччини ми досягнемо успіху в боротьбі проти Робітничої партії Курдистану, Загонів національної самооборони та Ісламської держави на півночі Сирії. Ми поборемо "коридор терору" й побудуємо "зону безпеки". У Європейському Союзі закликають Туреччину проявити стриманість і припинити операцію. Там упевнені: наступ на Сирію загрожує відродженням "Ісламської Держави". Твердять: бойові дії проти курдів ще дужче розпалять конфлікт у Сирії. А "зона безпеки", яку хоче створити Анкара, не відповідатиме міжнародним критеріям для повернення біженців. Зупинити наступ Анкару закликають і в НАТО.
/ 5 канал Наступ Туреччини на Сирію
/ 5 канал Наступ Туреччини на Сирію
/ 5 канал Наступ Туреччини на Сирію
/ 5 канал Наступ Туреччини на Сирію
/ 5 канал Наступ Туреччини на Сирію
/ 5 канал Наступ Туреччини на Сирію Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні каже: "ЄС закликає Туреччину припинити односторонні військові дії. Відновлення збройних дій на Північному Сході ще більше порушить стабільність усього регіону, посилить страждання цивільного населення і спровокує подальші переселення. Перспективи політичного процесу під керівництвом ООН щодо встановлення миру в Сирії будуть складнішими. Європейський Союз, як і раніше, підтримує єдність, суверенітет і територіальну цілісність сирійської держави".

Своєю чергою генсек НАТО Єнс Столтенберг каже: "Слід уникати будь-яких дій, які призведуть до подальшої дестабілізації в регіоні, напруги й людських страждань. Я сподіваюся, що Туреччина діятиме зважено, розсудливо та пропорційно. Нам не слід ставити під загрозу результати, яких ми досягли у боротьбі зі спільним ворогом – "Ісламською Державою". Адже вона і нині є загрозою для Близького Сходу, Північної Африки та всього світу". Дональд Трамп, який дав зелене світло турецькому наступу, вивівши з району американських військових, після початку авіанальотів засудив операцію. Курдські збройні формування – союзники Вашингтона. Американський президент наголосив: саме на Туреччині лежать зобов'язання щодо захисту цивільних. Президент США Дональд Трамп сказав: "Я попереджав президента Ердогана: наслідки будуть набагато ширшими, ніж просто санкції. Ми подивимося, як Туреччина проводитиме цю операцію. Якщо війська діятимуть жорстоко, то Ердоган заплатить велику ціну".
Поважати міжнародне право закликав Туреччину генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш. Він нагадав, що будь-які політичні цілі не повинні суперечити статуту ООН. Дії Туреччини обговорюватимуть на засіданні Ради безпеки. Дебати відбудуться за зачиненими дверима. А поки що мешканці північної Сирії поспіхом залишають домівки, не знаючи, наскільки затягнеться ця операція.
Вероніка Орєхова, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну