УКР РУС
» » Вивів 150 млрд через фірми-"бульбашки": як Коломойський довів "ПриватБанк" до банкрутства – "Схеми"
Всі новини

Вивів 150 млрд через фірми-"бульбашки": як Коломойський довів "ПриватБанк" до банкрутства – "Схеми"

Український олігарх Ігор Коломойський проводив масштабні шахрайські схеми, внаслідок чого "ПриватБанк" став неплатоспроможним. Відповідно, тому Нацбанк був змушений націоналізувати "ПриватБанк", аби його врятувати. Про це повідомили журналісти програми "Схеми: корупція в деталях". У Нацбанку стверджують, націоналізація "ПриватБанку" була вимушеним кроком, для порятунку якого держава вклала у цю фінустанову астрономічну суму.
"Два роки тому держава була змушена рятувати банк задля забезпечення фінансової стабільності всієї країни. Цей порятунок коштував платникам податків більш ніж 150 мільярдів гривень", – пояснила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова.
Щоб краще зрозуміти: якщо ці 150 млрд поділити на чисельність населення України, то виходить, що кожному – від малюка до пенсіонера – націоналізація "ПриватБанку" обійшлася у суму понад 3,5 тисячі гривень.
За даними Нацбанку, які підтвердило незалежне розслідування американської компанії Kroll, "ПриватБанк" був визнаний неплатоспроможним унаслідок масштабних шахрайських схем. У Нацбанку вважають, що "ПриватБанк" залучав гроші фізичних і юридичних осіб та видавав їх пов’язаним із акціонерами фірмам. Таким чином, із банку були виведені близько 150 млрд грн. У 2017 році "Схеми" вже аналізували список боржників. І виявили, що напередодні націоналізації з "ПриватБанку" були виведені десятки мільярдів гривень на фірми-"бульбашки" – угоди з компаніями були підписані в той час, коли банком володів Ігор Коломойський.
"Банки – це структури, які працюють із чужими грошима. Тобто уявіть: Коломойський прийшов, поклав 10 гривень, взяв депозити на 90 гривень, отримав 100 гривень – а потім ці 100 гривень дав своїм компаніям. А тепер приходить і каже: тут мої десять гривень десь лежали. де мої 10 гривень? Це дика маніпуляція. Тому що з банками взагалі так не працюють. Він вніс, а потім в 10 разів більше вивів – це не означає, що йому хтось винен ці перші 10 гривень. Всі вимоги його безпідставні. Абсолютно. Але ми розуміємо, що українські суди можуть винести будь-яке рішення", – заявив інвестбанкір Сергій Фурса.
Та олігарх не згоден із цим, і вже заявив, що планує або повернути собі "ПриватБанк" або частину грошей, які були вкладені ним у капітал на момент націоналізації банку. Каже: йдеться про майже 2 млрд дол. США.
"Дивіться, в банку було два мільярди. Потім п*****и б***ь з Нацбанку поміняли б***ь методику розрахунку. Прийшли з перевіркою, яка була, до речі, незаконною. Сказали, що у вас не два мільярди, а мінус п'ять мільярдів. Доклали до нього звіт Kroll, який також незаконний. І в підсумку отримали негативну суму. Ми ж за це і сперечаємося, і судимося", – емоційно пояснив Коломойський.
Українські суди вже почали ставати на сторону олігарха. При чому, за спостереженнями Нацбанку, особливо активно – з цього року.
"Коломойський не боїться українського правосуддя, він боїться правосуддя західного. "Кощієва голка" лежить в Україні. І отримавши контроль над "ПриватБанком", над урядом в Україні, він зможе захистити себе, принаймні в Лондоні – так точно. А можливо, і в Сполучених Штатах", – сказав Фурса.
Розгляд позовів "ПриватБанку" в міжнародних судах створив незручності для колишніх власників. Наприклад, Лондонський суд заморозив активи Коломойського та Боголюбова по всьому світові. Судовий процес у США, ініційований "ПриватБанком", взагалі може загрожувати бізнесменам кримінальною відповідальністю. Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що компенсація Коломойському за "ПриватБанк" буде сигналом для світу, що суди і здоровий глузд в Україні не працюють. Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну