УКР РУС
» » "7 млрд із держбюджету": як Коломойський та Богдан намагалися урізати права НАБУ – "Схеми"
Всі новини

"7 млрд із держбюджету": як Коломойський та Богдан намагалися урізати права НАБУ – "Схеми"

Конституційний Суд України в закритому режимі розглядає скаргу Запорізького заводу феросплавів, яка може коштувати державі сім мільярдів гривень. Про це повідомили журналісти програми "Схеми: корупція в деталях".

Фактично, завод ініціював урізання суттєвих повноважень Національного антикорупційного бюро, яке розслідує схеми за участю цього самого підприємства.

Також, зараз олігарх звернувся до Конституційного Суду – де нині оскаржує саме право НАБУ визнавати недійсними угоди за корупційними провадженнями – тобто розривати їх, змушуючи повертати гроші державі.

НАБУ зараз має право не лише розслідувати справи і доводити їх до суду, а й зупиняти схеми вже в процесі розслідування, коли подає в суд і визнає корупційні угоди недійсними. Таким чином детективи вже скасували незаконні договори не тільки за участю Запорізького заводу феросплавів, а й багатьох інших підприємств.


"Загальна сума вже угод на користь держави за позовами НАБУ – це сім мільярдів гривень. Якщо зараз скасувати це право НАБУ і визнати це повноваження неконституційним, держава втрачає фактично ці сім мільярдів гривень, які повинні бути сплачені на її користь. Фактично йдеться про всі угоди на користь державних підприємств", – розповіла юристка ГО "Центр протидії корупції" Олена Щербан.

Тобто, якщо суд стане на бік олігарха – вигоду від цього отримає не лише він, а й інші причетні до укладання сумнівних угод, адже фактично це "обнулить" всі рішення про розірвання таких договорів. Від цього знову втратить держава.

"Ризики того, що ці повноваження будуть втрачені – надзвичайно великі, високі. Після того, як в Конституційному Суді було скасоване незаконне збагачення, то я не здивуюся, якщо таке саме рішення буде і щодо цих повноважень", – зазначив директор НАБУ Артем Ситник.

У переддень одного із судових засідань, де розглядалося подання Запорізького заводу феросплавів, Конституційний Суд відвідував на той момент адвокат Ігоря Коломойського – Андрій Богдан. Відповідно до запису в журналі відвідувань Конституційного Суду, копія якого опинилися в нашому розпорядженні, 13 березня Богдан зустрівся з тодішнім головою суду Станіславом Шевчуком.

Юристка Олена Щербан зауважує про можливі ризики від таких непублічних зустрічей:

"Коли адвокат олігарха приходить до голови Конституційного Суду і зустрічається з ним тет-а-тет, без жодних третіх сторін і без жодних свідків, які можуть підтвердити чи спростувати зміст розмови – звичайно, є ризик, що вони могли розмовляти про предмет розгляду Конституційного Суду – дуже важливих справ, які можуть зачіпати інтереси цього олігарха".

Після того, як Володимир Зеленський був обраний президентом України, він призначив уже екс-адвоката Коломойського – Андрія Богдана головою своєї Адміністрації.

Які гарантії того, що зараз, обіймаючи таку посаду, він не буде продовжувати сприяти олігарху у розв'язанні його бізнесових питань? А сам олігарх – не продовжить лобіювати через владу або своїх представників власні інтереси?

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, як Коломойський довів "ПриватБанк" до банкрутства.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну