УКР РУС
» » В НБУ заявили, що готові у разі потреби вдруге націоналізувати "Приватбанк"
Всі новини

В НБУ заявили, що готові у разі потреби вдруге націоналізувати "Приватбанк"

Національний банк України готовий знову провести націоналізацію "Приватбанку", якщо суд скасує відповідне рішення 2016 року. Про це заявила в середу в інтерв'ю Reuters перша заступниця глави Національного банку України Катерина Рожкова, пише "Укрінформ".

"Національний банк України буде змушений другий раз націоналізувати "Приватбанк", якщо суд скасує відповідне рішення 2016 року. Інакше цей найбільший за кількістю вкладників український банк залишиться без капіталу. Ми як регулятор фінансового сектору приймемо рішення відповідно до закону, який говорить, що ми мусимо визнати його неплатоспроможним. А це означає або ліквідацію банку, або його повернення в державну власність", – пояснила Рожкова.

Чиновник наголосила, що враховуючи роль "Приватбанку", в якому розміщені депозити 20 мільйонів українців, варіант із його націоналізацією виглядає кращим.

Також Катерина Рожкова вказала на те, що ситуація навколо банку стане ключовим пунктом у переговорах Києва з делегацією від МВФ, яка прибуде в Україну вже наступного тижня для обговорення подальшої програми співпраці та надання українській стороні кредитного траншу на суму в 1,3 мільярди доларів.

Як повідомлялося, 18 квітня суд визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку".  Того ж дня Глава держави Петро Порошенко наголосив, що якщо "Приватбанк" повернуть Коломойському, то це загрожує країні дефолтом і новою економічною кризою. Багато ЗМІ, в тому числі й Financial Times, писали, що в разі перемоги Зеленського на виборах його патрон Коломойський скористається нагодою та спробує повернути собі "Приватбанк".

Нагадаємо, у грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку". Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію Україна витратила понад 155 млрд грн. У лютому 2019 року стало відомо, що колишні власники банку Коломойський та Боголюбов у суді почали процес оскарження рішення уряду про націоналізацію. Першого квітня суд завершив розглядати позов Коломойського по суті, а наступного дня почалися судові дебати між сторонами процесу. Розгляд справи продовжили 18 квітня в закритому режимі. Додамо, що колишній акціонер "Приватбанку" Ігор Коломойський говорив, що після виборів президента України сподівається одержати компенсацію у зв'язку з націоналізацією "Приватбанку" "в тому чи іншому вигляді". Він також сказав, що не збирається повертати банк у власність, але хоче повернути $2 млрд його капіталу. 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну