УКР РУС
» » Україна подала до Міжнародного трибуналу звернення з проханням зобов'язати Росію звільнити полонених моряків
Всі новини

Україна подала до Міжнародного трибуналу звернення з проханням зобов'язати Росію звільнити полонених моряків

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зазначила на своїй сторінці у Facebook, що Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права з проханням вжити тимчасових заходів і зобов'язати Росію звільнити українських моряків і кораблі.

"Чому сьогодні? Підготовка такого складного юридичного міжнародного документа потребує реального збору фактажу, виписки доказової бази злочину, часу на підготовку", – написала Геращенко.

У свою чергу, заступник Міністра закордонних справ України Олена Зеркаль у Facebook підкреслила, що ця вимога є лише видимою частиною дипломатичної та правової роботи Міністерства закордонних справ, яка тривала від моменту захоплення наших моряків.

За її словами, це новий судовий процес з використанням механізму, передбаченого статтею 290 Конвенції ООН з морського права, котрий дає можливість у ситуаціях, які потребують невідкладного рішення отримати їх швидше від постійно діючого Трибуналу з морського права у Гамбурзі.


Слід зазначити, що невідкладність ситуації очевидна з огляду на намір російської влади продовжити строк тримання наших моряків під вартою в Москві.

"Звернутися до них нас змушує ганебна поведінка Росії, яка ігнорує однозначну вимогу всього світу – припинити порушення міжнародного права, припинити безпідставне кримінальне переслідування і відпустити українських моряків", – наголосила Зеркаль.

Вона додала, що в основі будь-якої політичної заяви лежить правова оцінка ситуації. Кожна політична вимога звільнити моряків підкріплена вагомими правовими аргументами.

"І ще одне важливе застереження – мова міжнародного права значно відрізняється від простої мови політичних дебатів і соціальних мереж. При застосуванні міжнародного права важить кожен нюанс. Перш, ніж ініціювати міжнародно-правовий спір ми ретельно готуємося і критично зважуємо нашу позицію. Це можна буде оцінити, коли процесуальні документи стануть публічно доступними. Квапливість і голосні заяви в міжнародних судових процесах призводять лише до таких безславних результатів, як Україна отримала у низці торгівельних спорів проти РФ", – йдеться у тексті повідомлення.

Міністр закордонних справ Павло клімкін у своєму Twitter зазначив, що Україна очікує на рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо захоплених Росією українських суден та моряків за місяць.

"Чекаємо на рішення за місяць. Міжнародне право ніхто не має ігнорувати. Українські моряки мають бути звільнені негайно – це наша вимога до Міжнародного трибуналу у Гамбурзі. #FreeUkranianPows #LetMyPeopleGo", – зазначив він.

Як повідомляв 5.UA, нині у слідчих ізоляторах Росії перебуває 24 українських полонених моряки. Їм закидають порушення територіальних вод Росії. Україна ж наполягає, що територіальні води анексованого Криму не є російськими, а атака на катери й буксир 25 листопада була здійснена в нейтральних водах Чорного моря. Відповідно, всі моряки вважаються військовополоненими, на них поширюється Женевська конвенція і їх не можна утримувати в СІЗО й судити. 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну