УКР РУС
» » Підсумки Радбезу ООН: провал Росії і повна підтримка України
Всі новини

Підсумки Радбезу ООН: провал Росії і повна підтримка України

Сьогодні відбулося позачергове засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з російською агресією в Азовському морі.

Більшістю голосів Рада Безпеки ООН відхилила запропонований Росією порядок екстреного засідання. Сімома голосами "проти" при чотирьох "за" і такою ж кількості тих, хто утримався, серед членів Радбезу, російська пропозиція не була прийнята.

На це заступник російського постпреда Дмитро Полянський заявив, що "ніхто не може перешкодити Росії як постійному члену Ради Безпеки піднімати тут ті питання, які ми вважаємо важливими і під тими пунктами порядку денного, до яких вони належать". Він додав, що після того, як РФ зажадала скликання РБ, "західні партнери спробували представити ситуацію так, ніби його скликала Україна".

Як відомо, 25 листопада Росія несподівано перейшла в наступ в Азові, напавши на українські кораблі МБАК "Бердянськ", РБК "Яни Капу" і МБАК "Нікополь". Ми показували відео, як корабель ФСБ РФ таранив український буксир. Після цього агресор ще відкрив вогонь, в результаті чого поранення отримали три українські моряки. Також було і захоплення трьох кораблів – 23 моряків у заручниках.

ВЕРСІЯ РОСІЇ

На Радбезі ООН Дмитро Полянський представив версію РФ, згідно з якою "українські судна вчинили дії в розріз конвенції ООН з морського права" і заявив, що це було "в територіальних водах РФ в Чорному морі". Також зампостпреда РФ заявив, що загрози для життя українських моряків немає.

Крім того, він зазначив, що у РФ немає планів щодо створення військової бази в Азовському морі. Росія вважає, що події на Азові нібито потрібні, "щоб утримати владу в Україні", "створивши провокацію" і ввівши воєнний стан. РФ не вірить, що воєнний стан не буде продовжуватися, і впевнена, що вибори в Україні скасують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ



ЗАЯВА УКРАЇНИ

Росія була поінформована про прохід українських кораблів через Керченську протоку. Про це на засіданні Радбезу ООН заявив постпред України Володимир Єльченко. Він запевнив, що Росія порушила угоди про свободу мореплавання і "вчинила акт відкритої військової агресії щодо України".

"Це навмисна провокація з метою погіршити ситуацію в регіоні і встановити повний контроль над Азовським морем і Керченською протокою. У нас є безперечні докази того, що ця операція санкціонована вищим військовим керівництвом Росії", – сказав Єльченко.

Він додав, що українська сторона дотримувалася міжнародного права і угоди з Російською Федерацією.

"Договір з усією ясністю передбачає свободу судноплавства в Азовському морі і Керченській протоці. Цей договір підписаний главою Росії і повинен виконуватися", – заявив дипломат.

Єльченко нагадав, що "в той же день в 1939 році радянська армія спровокувала інцидент на російсько-фінському кордоні.

"Це використовувалося як привід для вторгнення, так почалася війна, яка призвела до вигнання СРСР з Ліги націй. Це щодо невивчених уроків і того, хто їх не вивчив", – сказав дипломат – "Я хотів би висловити обурення зі свого боку в зв'язку зі спробою Росії маніпулювати РБ ООН і провести засідання про нібито порушення російської територіальної цілісності ... Крим є частиною України ... і немає ніякого "держкордону" Росії навколо Кримського півострова ".

Також Володимир Єльченко представив "основні факти за останні три дні".

"Згідно з Конвенцією про морське право, український ВМФ має повну свободу мореплавання в Керченській протоці", – нагадав він.

Дипломат нагадав, що маршрут проходу українських суден був аналогічним маршрутом, по якому українські кораблі йшли у вересні.

"25 листопада український командувач двічі запрошував російські служби про можливість проходження через Керченську протоку, але не отримав відповіді. Судна були спрямовані в зону очікування. Було заявлено, що українські кораблі отримають повідомлення, а потім відбулася повна анархія: роскорабель берегової охорони провів таран українського судна. Є відео цієї події, і видно, хто провів атаку ", – повідомив Єльченко.

"Після тарану російські кораблі блокували два інших українських корабля, які намагалися надати допомогу потерпілому українському кораблю. Весь цей час російські кораблі намагалися провокувати українців на відкриття вогню", – додав дипломат.

Він зазначив, що повітряні судна РФ з'явилися на місці подій і продемонстрували ракетні озброєння. Українські кораблі після цього попрямували на вихід з протоки в бік відкритого моря, проте їх почали переслідувати російські військові судна.

За його словами є запис, що підтверджує, що судна РФ отримали наказ вести вогонь на поразку.

"Таким чином, українські кораблі" Бердянськ "і" Нікополь "були пошкоджені, змушені зупинитися, їх захопив спецназ ФСБ. ... Одна людина перебуває в критичному стані. Відеозапис тарана і обстрілу, аудіозаписи, вони всі ходять по інтернету, будь-хто може подивитися і послухати, що і як сталося ", – сказав Єльченко.



ПОЗИЦІЯ ІНШИХ КРАЇН

США і ще чотири країни висловили повну підтримку Україні в інциденті з Росією після того, як російські військові атакували українські кораблі в Азовському морі. Про це заявила на засіданні РБ ООН постійний представник США при ООН Ніккі Хейлі.

Варто відзначити, що США виступали від імені Нідерландів, Польщі, Швеції та Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

  • Агресія Росії на Азові веде до ескалації – Рада Безпеки ООН

США. Керівництво США вкрай стурбоване агресією Росії в Азовському морі.

"Ми повністю підтримуємо територіальну цілісність і незалежність України. І в повній мірі підтримуємо той факт, що Україна захищає власні територіальні води. Ми закликаємо всіх членів РБ ООН голосувати проти пункту порядку, який запропонований Росією. Ми з нетерпінням чекаємо, яким чином Росія пояснить власне ескалацію даної ситуації ", – заявила Ніккі Хейлі.

За словами американського дипломата, страхітливе порушення територіальної цілісності України показало схему дій РФ після анексії Криму.

"Ми стали свідками ще однієї непродуманої ескалації з боку Росії. Що сталося? Українські кораблі вийшли з одного порту України, прямуючи в інший порт України єдиним доступним маршрутом. Росія вирішила запобігти проходу кораблів, вони відкрили вогонь і навіть пішли на таран. ... це злісне діяння, яке міжнародне співтовариство повинне засудити і в жодному разі не повинно приймати ", – заявила Ніккі Хейлі.

Вона нагадала, що США збережуть санкції проти Росії за анексію Криму. "Ескалація такого роду тільки погіршить відносини", – сказала американський дипломат.

БРИТАНІЯ. Британія засудила дії Росії і зажадала звільнення українських моряків

"Росії відомо, що по суті їхня позиція слабка. Тому вони намагаються грати на процедурі, а потім зображати з себе жертву", – сказано в заяві в.о. представника Британії Джонатана Аллена на засіданні Ради безпеки ООН. – "Триває попрання суверенітету України і принципів, на яких діє ООН".

Британці припускають, що Кримський міст і ускладнення судноплавства в Азовському морі покликане послабити українську економіку.

"Необхідно відкрити вільний прохід Керченською протокою. Ми бачили цю гру раніше. РФ хоче закріпити свою анексію Криму і по тій же схемі захопити Азовське море. Росія має намір посилювати напруженість в Азовському морі і за власним же визнанням відкрила вогонь по українських моряках. Це не дії держави, яка підтримує статути ООН ", – підкреслив британський постпред.

Також Британія застерегла міжнародне співтовариство від політики мовчазної згоди, через яку Росія отримує шанс "нав'язати нову реальність".

ФРАНЦІЯ. На засіданні Ради безпеки ООН постійний представник Франції в ООН Франсуа Делатр виступив з питання агресії Росії в Азовському морі від своєї країни і Німеччини як учасниць переговорів у нормандському форматі.

Він звернув увагу, що події, які трапилися на вихідних, "підкреслюють нестабільність регіону". Він вказав, що російська влада визнала, що відкрила вогонь по українських моряках. "Ніщо, на нашу думку, не виправдовує таке застосування сили", – зауважив Делатр.

"Ми висловлюємо глибоку стурбованість і закликаємо сторони забезпечити стриманість. Франція закликає Росію відновити і дотримуватися законності судноплавства на цій території, звільнити українських моряків і судна", – підсумував постпред Франції в ООН.

ПОЛЬЩА. Пояснення, надані представником Росії в Радбезі ООН Дмитром Полянським в зв'язку з інцидентом в Азовському морі, де 25 листопада було атаковано три кораблі ВМС України, а також взяті в полон 24 українських моряків, демонструють слабку позицію Кремля і є викликом Раді Безпеки ООН. Таку заяву зробила представник Польщі Іоанна Вронецка на екстреному засіданні Ради безпеки, скликаному через те, що сталося, висловивши солідарність з представником Великобританії.

"Росія в черговий раз проявила неповагу до міжнародного права і почала ще один вимір конфлікту в Україні", – сказала вона.

Вронецка нагадала, що РФ вже протягом довгого часу перешкоджала вільному проходу українських суден через Керченську протоку, завдаючи удару по економіці України.

"Після агресії відносно Грузії, окупації Криму, підживлення конфлікту на Донбасі, будівництва Керченського мосту, фарсу з виборами на окупованій території Донбасу ми рішуче засуджуємо дії Росії", – заявила дипломат.

Нападаючи на українські кораблі, Росія переслідує одну мету – "дестабілізувати ситуацію в Україні", впевнена вона.

"Ми закликаємо ООН проявити належну увагу до цього конфлікту. Ми не можемо ігнорувати це питання тільки через одного постійного члена Ради безпеки ООН", – резюмувала Іоанна Вронецка.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну