УКР РУС
» » "Це ж абсурд": у штаб-квартирі ООН обговорили та засудили дії РФ у Керченській протоці
Всі новини

"Це ж абсурд": у штаб-квартирі ООН обговорили та засудили дії РФ у Керченській протоці

Негайно і без будь-яких умов звільнити українських моряків та повернути затримані кораблі – закликали Росію в Організації Об'єднаних Націй. В штаб-квартирі у Нью-Йорку відбувся брифінг стосовно ситуації в Азовському і Чорному морях. Ініціювала його Україна. В організації впевнені: Росія порушила міжнародне право, заблокувавши Керченську протоку.


Військовий корабель Сполучених Штатів буде базуватися в Чорному морі. Це відповідь на агресивні дії Росії щодо України. Про направлення військового корабля розповіли джерела у Пентагоні телеканалу CNN. Для проходу через Босфор дозвіл має дати Туреччина – завчасно – за 15 діб.

Тим часом ситуацію в Чорному та Азовському морях – на найвищому рівні – обговорювали у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку. Делегати від держав-членів ООН в один голос висловилися за цілковиту підтримку офіційному Києву.

"Сполучене Королівство рішуче засуджує агресію Російської Федерації проти України. Дії Росії в Азовському морі свідчать про чергову спробу Москви дестабілізувати ситуацію в Україні. Ми вже бачили ці ігри Росії раніше. Вони сподіваються, що міжнародне співтовариство мовчки погодиться з анексією Криму, зі спробами силою підмінити факти. Ми мусимо не допустити цього. Міжнародне співтовариство має бути об'єднаним у закликах до Росії негайно звільнити всіх 24 моряків, яких вони затримали, і три кораблі, які вони захопили", – зазначив постійний представник Великої Британії в ООН Джонатан Аллен.

"Росія висуває звинувачення українським морякам в нібито незаконному перетині російського морського кордону біля берегів Криму. Але Крим – це територія України. Тобто виходить, що росіяни звинувачують українських моряків в нелегальному перетині українського кордону. Це ж абсурд", – наголосив представник США в ООН Джонатан Коен.

Засідання через ситуацію в Керченській протоці ініціювала Україна. Заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль розповідала про виклики та загрози, які Москва створює в Чорному і Азовському морі. Наголосила – агресивні дії Росії з 2014 року являють собою кричуще порушення положень Статуту ООН, Гельсінського заключного акта, Конвенції ООН з морського права.

"Дії Росії в Чорному та Азовському морях є грубим порушенням статуту ООН і Конвенції ООН з морського права. Згідно з другою статтею Статуту ООН, всі держави-члени мають відмовитися від погроз застосування сили проти територіальної цілісності чи незалежності інших країн. Напад Росії на українські кораблі є новим свідченням агресії Росії проти України, і міжнародне право визначає дії Росії саме як акт агресії", – зауважила вона.

І вже менш ніж за два тижні – 17 грудня – Генеральна асамблея ООН розгляне проект резолюції про мілітаризацію Азовського моря. В документі пропишуть вимогу до РФ – вивести військові сили з Криму, припинити окупацію та обмеження міжнародного судноплавства. Співавтори проекту резолюції, окрім України, – це США, Велика Британія, Литва, Швеція, Німеччина, Естонія, Хорватія, Нідерланди, Польща, Грузія, Латвія та Канада.

"Російські дії характеризуються дедалі більшими масштабами, інтенсивністю та небезпекою, а також створюють загрозу для безпеки всіх країн регіону Чорного моря і за його межами. Твердість міжнародної відповіді має бути адекватною до загроз, породжуваних російською агресією. Для досягнення цієї мети, Україна та 29 країн-членів ООН спрямували для розгляду Генеральною асамблеєю проект резолюції під назвою "Проблема мілітаризації Автономної республіки Крим та міста Севастополь, а також частин Чорного і Азовського морів", – заявив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

25 листопада російські прикордонники обстріляли й захопили три кораблі Військово-морських сил України в нейтральних водах Чорного моря. Це сталося під час планового переходу українських моряків з порту базування Одеси до порту базування в Маріуполі. Затримані українські кораблі – два малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" та "Нікополь" і рейдовий буксир "Яни Капу" – доправили до Керчі. 24 члени екіпажу заарештували та перевезли до Москви.

Вероніка Орєхова, "5 канал"

/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну