УКР РУС
» » Відстрілювалися від спецназу і відмовилися співпрацювати з ФСБ: що потрібно знати про полонених моряків
Всі новини

Відстрілювалися від спецназу і відмовилися співпрацювати з ФСБ: що потрібно знати про полонених моряків

25 листопада стало відомо, що російський спецназ спершу обстріляв, а потім взяв на абордаж три українських судна, причому екіпаж був захоплений у полон. Сьогодні мова йде вже про 17 українських моряків, яких "влада" Криму заарештувала на 2 місяці. Всі подробиці про захоплених у полон українців читайте в спеціальному матеріалі сайту "Сьогодні". 

На жаль, на перших порах надходили дуже суперечливі дані про наших хлопців: скільки взагалі моряків захоплено в полон, хто вони, скільки з них поранені і в якому стані. Спершу в заяві командування ВМС України повідомлялося про двох поранених українських моряків. Потім перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко в своєму пості на Фейсбуці 25 листопада розповіла про стан поранених моряків: шестеро отримали поранення в результаті захоплення суден, причому двоє наших моряків нібито перебувають у тяжкому стані.

Але вже в ніч на 26 листопада начальник Генштабу Віктор Муженко назвав на засіданні Ради національної безпеки і оборони точну цифру: 23 українських моряка були захоплені в полон разом з кораблями, і доля їх невідома.

Росія не поспішала надавати будь-яку офіційну інформацію про долю наших хлопців. Тільки вранці 26 листопада врешті-то вийшла на зв'язок російський омбудсмен Тетяна Москалькова і пообіцяла офіційно надати Україні дані про стан здоров'я українців, де вони перебувають і чи була їм надана медична допомога. При цьому на той момент сама омбудсмен РФ ще не знала, де і в якому стані захоплені українські моряки. Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповіла уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

"Щойно розмовляла з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою. Домовилися таким чином: у неї інформація є тільки з офіційних джерел, які поширені в ЗМІ, в тому числі з офіційного сайту ФСБ РФ, що такий (як вони кажуть) інцидент в Азовському морі мав місце бути, і вона звернулася до всіх російських державних органів, щоб їй дали дані, скільки таких моряків, в якому вони по факту фізичному стані перебувають, і якщо є поранені, то який їх стан, а якщо їм була надана медична допомога, то яка саме. Я зроблю теж офіційну заяву, проситиму у неї інформацію, підтвердити її офіційно за допомогою листів, і чекаю її дзвінка. Як тільки у неї буде ця інформація, вона сказала, що мені передзвонить. Зараз же ми взагалі не маємо даних, де перебувають наші моряки і, безумовно, не знаємо, в якому вони стані", – повідомила Денисова.

Москалькова не підвела: вже після полудня нашому боці стала відома доля українських моряків. За даними російського омбудсмена, українські моряки перебувають у лікарні №1 окупованій Керчі.

"Їх стан оцінюється як тяжкий. Москалькова запевнила мене, що їм надана вся необхідна допомога і загрози життю немає", – повідомила український омбудсмен, зазначивши, що наразі їх допитує слідчий прикордонного управління ФСБ РФ.



Відстрілювалися під час нападу

А в обід 26 листопада стали відомі прізвища поранених українських моряків: одесита Андрія Ейдера і уродженця Новоукраїнки Андрія Артеменка. Про це у своєму Facebook повідомила віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

 "Андрій Ейдер. Андрій Артеменко. Юні. Прекрасні. Курсанти. Українські моряки. Поранені російськими негідниками і захоплені в полон. ... Молимося. Вимагаємо їх негайного звільнення", – йдеться в повідомленні.

Тим часом журналіст Андрій Цаплієнко також повідомив нові подробиці про поранених моряків: він заявив, що окупанти вивезли обох до Москви.

"Андрій Ейдер, 1999 год народження, одесит. Андрій Артеменко, 1994 рік народження. З Новоукраїнки, Кіровоградської області. Цих поранених хлопців окупанти відправили в Москву. За попередніми даними, хлопці чинили опір, не йдуть на контакт з агресором", – написав журналіст в своєму Facebook.

За словами радника президента України і Міністра оборони, волонтера Юрія Бірюкова, моряки вели себе мужньо – зокрема, відстрілювалися.

"1) Наші не вели себе як зайчики, відстрілювалися. Але пропорція 2 до 10. 2) Один з МБАК (малий броньований артилерійський катер. – Ред.) не захоплений, але заблокований з усіх боків. На штурм не пішла, причина – см . пункт 1", – заявив він.



"Влада" Криму судить українських моряків[/b]

Офіційні коментарі агресора з'явилися тільки до кінця дня 26 листопада, коли спікер Кремля Дмитро Пєсков озвучив, [b]в чому саме звинувачують затриманих моряків, а так званий "голова" Криму Сергій Аксьонов – скільки саме наших хлопців потрапило в полон і що "влада Криму" має намір судити захоплених українських моряків.

"Пораненим надається повноцінна медична допомога в першій керченській лікарні. Стан стабільний, середньої тяжкості. Життю 24 моряків українського флоту, які були затримані, ... нічого не загрожує", – повідомив Аксьонов.

За словами Дмитра Пєскова, стосовно затриманого екіпажу українських буксира і двох катерів завели кримінальні справи за звинуваченням у незаконному перетині російського кордону.

Нарешті, вже пізно увечері 26 листопада ФСБ виклала в інтернет відео "допиту" захоплених українських моряків. Були опитані оперуповноважений 7-го управління Головного управління військової контррозвідки СБУ старший лейтенант Андрій Драч (перебував на катері "Нікополь"), комендор-сигнальник, матрос катера "Нікополь" Сергій Цибізов, командир дивізіону суден забезпечення військово-морської бази Південь ВМС України (військова частина А-+1728), капітан 3-го рангу Володимир Лісовий.

Відео українських моряків прокоментував командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко. Він заявив, що полонені українські моряки давали свої свідчення під тиском.

"Екіпажі суден зараз перебувають у різних місцях. Троє військовослужбовців, один офіцер і двоє контрактників, які були поранені, перебувають у лікарні міста Керчі. Кораблі розміщені в пункті базування, де дислокуються катера ФСБ. І вже є певні докази про надання неправдивої інформації нашими матросами", – заявив командувач ВМС.

За словами Воронченка, з захопленими українськими моряками зустрілися їхні адвокати.



Хто саме потрапив в полон: прізвища, звання, посади 

27 листопада стали відомі імена полонених моряків. Їх прізвища виклав у Facebook журналіст Антон Наумлюк.

За його словами, ця інформацію отримана з матеріалів російського слідства, яке зараз окупанти ведуть проти незаконно затриманих українців. Також є інформація, що трьох поранених моряків прооперували в лікарнях Керчі. Російські ЗМІ оприлюднили їхні імена: 24-річний Андрій Артеменко, 27-річний Василь Сорока та 18-річний Андрій Ейдер.

Також Антон Наумлюк повідомив, що окупанти в Криму почали заарештовувати захоплених українських моряків. Так "суд" заарештував на два місяці – до 25 січня 2019 року – члена екіпажу буксира "Яни Капу" Володимира Варемеза. Також на два місяці "суд" заарештував Сергія Цибізова.

"Адвокат Оксана Железняк, яка представляла його інтереси, розповіла, що звинувачення йому було представлене у частині 3 статті 322 КК РФ – "незаконний перетин кордону". Раніше повідомлялося, що буде легша частина 1, але для того, щоб вимагати арешту, звинувачення було перекваліфіковано на третю частину – злочин групою осіб за попередньою змовою, яка передбачає відповідальність до шести років позбавлення волі. Цибізов сказав адвокату, що його не катували, проте "тиснули психологічно для дачі необхідних показань". Провину він не визнав, заявивши, що виконував накази вищого начальства", – написав журналіст. 

За словами Антона Наумляка, разом з Мельничуком до Білогірського ІТУ доставили Євгена Семидоцького та В'ячеслава Зінченка.

"Однак слідчий стверджує, що Зінченко утримується в Алуштинському ІТТ. У всіх трьох суд щодо запобіжного заходу завтра", – додав журналіст.

Поранених під час захоплення Андрія Артеменка, Андрія Ейдера і Василя Сороку теж взяли під варту – незважаючи на те, що Ейдер напередодні був прооперований. За словами Антона Наумлюка, суд заарештував їх до 25 січня 2019 року, і незалежних адвокатів до наших моряків не допустили.

За даними на 28 листопада, в Криму заарештовані 17 українських моряків. Крім трьох поранених, "суд" в Сімферополі обрав "запобіжний захід" у вигляді утримання під вартою до 25 січня для 15 українців: Володимира Варімеза, Сергія Цибізова, Андрія Оприска, Віктора Беспальченка, Володимира Терещенка, Романа Мокряка, Михайла Власюка, Сергія Попова, Юрія Будзило, Владислава Костишина, Богдана Головаша та Сергія Чуліби. Пізніше стало відомо, що на той же термін заарештовані капітан бойового катера "Нікополь" старший лейтенант Богдан Небилиця та матрос буксира "Яни Капу" Євген Семидоцький. 

"Вони перебуватимуть у Сімферопольському СІЗО, зараз їх доставляють в ФСБ для вручення звинувачення за частиною 3 статті 322 КК РФ – "незаконний перетин кордону РФ групою осіб за попередньою змовою" і допиту. Максимальне покарання за статтею – шість років позбавлення волі", – написав Наумлюк.



 Як наші моряки поводяться в полоні

Не можна сказати, що з нашими хлопцями обходяться м'яко. Командир буксира "Яни Капу" розповів подробиці захоплення українських кораблів: російські агресори побили наших моряків. Про це повідомив адвокат Едем Семедляеє після того, як відвідав свого підзахисного – командира буксира "Яни Капу" Олега Мельничука, захопленого Росією в районі Керченської протоки, в Білогірському ізоляторі тимчасового утримання (ІТТ). За свідченням Семедляеєа, Мельничук "тримається добре".

Про це журналіст Антон Наумлюк написав 27 листопада в Facebook.

"Розповів, що, коли затримували, піддався фізичній дії, але сильно не били. Його допитали, він розповів, як було: "Стояли, чекали лоцмана, потім на нас напали. Нічийого кордону ми не порушували, винним себе не вважаю", – цитує журналіст адвоката.

Роман Мокряк (справа). Фото: "Думська"

Але нашим хлопцям не відмовиш в сміливості. Як стало відомо, командир малого броньованого артилерійського катера ВМСУ "Бердянськ" старший лейтенант Роман Мокряк відмовився свідчити для ФСБ.

Навіть незважаючи на те, що на моряка чинився психологічний тиск, він відмовився відповідати на питання співробітників ФСБ РФ і "зізнатися" на відео в не скоєних ним "злочинах".

Видання "Думська" отримало цю інформацію від правозахисників, які займаються правовою підтримкою захоплених Росією українських моряків в окупованому Криму.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну