УКР РУС
» » Від Львова до Маріуполя: українці масштабно та гучно відзначили Водохреще-2019
Всі новини

Від Львова до Маріуполя: українці масштабно та гучно відзначили Водохреще-2019

Київ

На ранкових службах у храмах столиці сьогодні було людно. До Свято-Михайлівського собору прийшли сотні вірян: від дорослих до зовсім юних – помолитися та освятити воду. За віруваннями, освячена вода цього дня набуває цілющих властивостей і зберігає їх упродовж усього року.


А вже після візиту до храму тисячі киян навідалися до столичного Гідропарку. Сонячно, температура близько нуля. Кращої погоди для зимових купань годі й чекати, кажуть відчайдухи. Втім, більшість у крижану воду заходить поволі. Тричі пірнають, хрестяться та швидко вибігають, а ось досвідчені моржі занурюються без зайвих вагань.


Безпеку на водоймах пильнують рятувальники та медики. Вони звітують: надзвичайних випадків у Гідропарку не було.

"Скільки пам’ятаю – на Водохреще ніколи не було. Буває, люди падають, але це через те, що слизько, морози. Все-таки зима, а не літо", – каже рятувальник Андрій.


Попри віру в цілющість води, перед зимовим купанням радять спершу проконсультуватися в лікарів та загартовуватися. А вже після водних процедур зігріватися не алкоголем, а лише гарячим чаєм.

Львів

Занурення в українські традиції. Яке воно Водохреще в Україні – відчули на собі зо два десятки американських військових.


До Солуків, що в декількох кілометрах від Львова, американські військові приїхали, щоб уперше в житті зануритися в ополонку. Військові 278-го бронекавалерійського полку Національної гвардії США приїхали до України минулого літа. Відтоді тренують армійців на Яворівському полігоні. Тепер зголосилися долучитися до української традиції.

"Я хотіла стати частиною вашої традиції, відчути її. Це холодно, але бадьоро", – зізнається військова Кейтлін Маквайр.


"Я чув, що ви робите це щороку, щоб весь рік залишатися здоровими. Я дивився, як старші люди та зовсім маленькі діти пірнають, і подумав: якщо вони змогли, то і я зможу", – каже боєць Кеннет Рівард.

278-й полк дислокується у субтропічному штаті Теннессі. До українських кліматичних умов американці не звикли.

"Я і дуже багато моїх колег завжди відкриті до викликів. Чи ми сумнівалися? Так. Зараз холодно і ми побоювалися захворіти, але ми відкриті до всього нового. І я бачу по бійцях, що вони задоволені", – розповідає військова бронекавалерійського полку Нацгвардії США Кілі Моріарті.


Разом із американськими військовими в ополонку занурились і бійці 80-ї десантно–штурмової бригади. Для них це вже традиція.

"Водичка дуже тепла, дуже! Ця вода надає енергії на цілий рік для здійснення нових планів, нових досягнень", – переконаний армієць Богдан Гаврилюк.

Капелан Андрій Дуда підтверджує: "Свято Богоявлення, перш за все, – духовне свято, і ми до нього йдемо через очищення своєї душі. Все починається в храмі. І від храму починається дорога сюди".


Громада села також долучилася до цієї народної традиції. До того ж, на згадку про занурення на Водохреща, американським військовим подарували вишиванки. Ті одразу ж убралися в сорочки.

Маріуполь

Загартувати дух та тіло. Маріупольські військовослужбовці та їхні родини долучилися до хрещенського купання. Пірнали в Азовському морі. Ополонку освятив капелан. До того, як годиться, відбувся молебень.


Капелан освячує воду і благословляє присутніх. Після цього всі охочі починають пірнати в ополонку. Серед відчайдухів – захисник Маріуполя Леонід Домінюк. Розповідає: його дружина свого часу наполягла долучитися до цієї традиції разом.

"Спершу було лячно трохи, а ще й зима – холодно. Але коли виходиш з води, тебе охоплює такий жар по всьому тілу, наче маленькі мурашки бігають під шкірою і так, ніби не в холодну воду заліз, а наче в гарячу", – ділиться враженнями військовий.


Відтоді вже десять років поспіль подружжя пірнає у крижану воду 19 січня.

Загалом, до купання долучилися понад 200 військових. Це прикордонники, десантники та морпіхи. Чимало захисників прийшли з родинами.

Про свято Хрещення та купання цього дня розповідає капелан отець Уар:

"Коли це з молитвочкою, з хрещенням робиться, тоді це, дійсно, на користь іде і душі, і тілу, і звільняє від гріховності, від гріхів, і сприяє здоров’ю – як духовному, так і тілесному". 


"Надзвичайно! Дуже несподівані враження, не можна описати словами. Це треба відчути на собі, зануритися в холодну воду в січні місяці", – не стримує захоплення військовий Леонід Домінюк. 

Тих, хто вже занурився, а також усіх охочих військові кухарі пригощали гарячим чаєм, канапками із салом та кашею, приготованою у польовій кухні.


Мирослав Солонар, Віктор Сніжко (Київ); Ірина Саєвич, Євген Радіон (Львів); Олена Уланова, Олег Корінний (Маріуполь), "5 канал"



"Я хутко!": як українці на Водохреще в крижану ополонку пірнали – ФОТО

/ https://www.instagram.com/dubyna/
/ instagram
/ https://www.instagram.com/dubyna/
/ Сайт братів Кличко
/ Сайт братів Кличко
/ instagram
/ instagram
/ instagram
/ instagram
/ instagram
/ instagram
/ instagram
/ фото Думская
/ фото Думская
/ Сайт братів Кличко
/ Сайт братів Кличко
/ instagram
/ Сайт братів Кличко
/ Сайт братів Кличко
/ Сайт братів Кличко
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну