УКР РУС
» » Голодна кутя: що подати на стіл та як правильно відзначити свято
Всі новини

Голодна кутя: що подати на стіл та як правильно відзначити свято

Голодна кутя, або як ще називають Друга кутя чи Голодний Святвечір проводиться напередодні Хрещення. Відзначають це свято 18 січня за новим, і 5 січня – за старим календарем. Воно повторює обряд Багатої куті, але в дещо скороченому вигляді, тому й називається Голодною.

"Водохреще – це свято хрещення Ісуса Христа в священних водах Йордану Іоанном Хрестителем. І саме тому воно по своїй значимості менше за свято Різдво", – розповіла арт-директор "Парку Київська Русь" Наталя Коваль.

Готували всього сім страв: рибний борщ, суп або галушки, смажена риба, капуста, горох, кутя та узвар. Страви робили не у великих горщиках, а в маленьких – в горщатах. Протягом всього дня всі мають дотримуватися суворого посту. Надвечір після трапези йти до церкви, де проходитиме служба, яка закінчуватиметься освяченням води.

"Вода на свято Водохреще незвичайна, а свята. Її має принести додому господар в глечику, або це може бути пляшечка. І цією водою він кропить всіх членів родини, хату, подвір'я, тварин, різні сільськогосподарські речі. Таким чином очищаючи будинок і кожного члена сім'ї. Злякати нечисту силу", – додала Наталя.

У вечір перед Водохрещем прийнято запалювати ладан, або інші трави чи зілля, які очищують повітря від нечисті.

"Також пращури могли малювати крейдою хрестики в будинку для того, щоб очистити від злих сил будинок. Тобто це все були обрядові дії, які покликані очиститися. Коли Ісус хрестився, і всі його послідовники, вони очищувалися у воді. Напередодні хрещення також потрібно очиститися цими різними обрядами", – запевнила Наталя Коваль.


Якщо говорити про західну Україну, то гуцули перед святом розпускають весняний сніп, який заносять до хати ще на початок новорічно-різдвяних свят. Із нього робили різні перевесла, обв'язували фруктові дерева в саду, щоб плоди добре росли і вся сім'я жила в достатку.

Також було багато інших цікавих прикмет, вірувань, наприклад, якщо у водохресну ніч вийти на вулицю і помолитися відкритому небу, попросити якесь бажання, то воно обов'язково здійсниться, адже ця ніч вважається богоявленою.


"Це свято містить в собі деякі язичницькі моменти, адже має в собі дохристиянські ритуали. Ще є один такий ритуал, як "прогнати кутю" на двір. Це завершує 12-денний цикл – останній день, коли викидали кутю, яку не з'їли. Після цього починається підготування до Масляної. В цей період відбувалися весілля. А якщо не було судженої, судженого, то треба було обов'язково знайти", – розповіла арт-директор парку.

Водохреще обов'язково супроводжується зануренням у воду. Це може бути річка, озеро. В давнину, якщо не було поруч ніякого водойму, то просто вмивалися водою з криниці. Як вірили наші пращури, спочатку потрібно підготуватися морально. Далі вода повинна бути освячена.

"Священик має окунути хрест у воду і таким чином вважається, що вода освячується. Після того, як вода освячується, в неї вже можна заходити, щоб очищуватися на цілий рік і оздоровитися. І вода, яка на Водохреще освячується, вона вважається чудодійною. Нею лікували і діток, і дорослих від багатьох невиліковних хвороб, то її також треба зберігати на майбутнє", – зазначила Коваль.

За словами Наталі, ополонку роблять у вигляді хреста, який потім можна ще облити буряковим квасом. Він створює червоний колір хреста, нагадуючи нам про те, що Ісус Христос колись пожертвував собою заради людей.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, як підготуватися до свята та правильно пірнати в крижану воду.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну