УКР РУС
» » Ніяка риба не варта життя: як не стати потопельником, виходячи на кригу
Всі новини

Ніяка риба не варта життя: як не стати потопельником, виходячи на кригу

Попри інструктажі, рейди та попередження рятувальників, – їхні поради та зауваження люди часто ігнорують. Тонкою кригою не ходити, алкоголь для зігріву не пити – про це начебто знає кожен любитель зимової риболовлі. А от що робити, коли провалився під лід…


Рибалка йде і провалюється під кригу. Спочатку шок, далі паніка. На щастя, це лише імітація нещасного випадку. В ролі потопельника – професійний водолаз. Йому на підмогу поспішають рятувальники.

Щоб показати, яка небезпека чатує на кризі, рятувальники просвердлили невеличку ополонку на Дніпрі. Кажуть, якщо потрапили у крижану пастку, головне – тримати себе в руках і чимдуж видряпуватися на кригу.

"Ви штовхаєтеся якомога сильніше, штовхаєтесь і вилазите на спину. З одного разу вам повністю вилізти не вдасться. Потім поступово-поступово відштовхуєтеся, і відповзайте", – на практиці показує керівник київського водолазно-рятувального відділення Олександр Туманов.

Вибратися на берег допоможуть спеціальні рятувальні піки та свисток. Їх водолази рекомендують мати при собі кожному рибалці.

Від початку зими на київських водоймах загинули двоє людей, ще трьох вдалося врятувати, звітують у Державній службі з надзвичайних ситуацій. Рятувальники роздали рибалкам пам'ятки, де покроково розписано, як не втопитися.

Наскільки безпечно перебувати на кризі – можна побачити і неозброєним оком. Під ногами крига світлого кольору – можна навіть пострибати. За підрахунками рятувальників, її товщина щонайменше 10 см. А трошки подалі лід вже темнішого кольору – там 5 см щонайбільше.

Перед тим як вийти на кригу, киянин Леонід перевіряє її пішнею. Довіряє цьому методу на 100%. А Федору Миколайовичу "наука" від рятувальників не потрібна. Каже, скільки себе пам'ятає, рибалить на Дніпрі. Має свої секрети, та й колишня професія дається взнаки – 26 років пропрацював рятувальником.

Єдине, чим сьогодні не можуть похвалитися рибалки – так це уловом. Кажуть, за три години навіть не клювало. Тільки перед від'їздом знімальної групи "5 каналу" одному таки поталанило.

Рятувальники нагадують, що безпечна товщина криги, за якої уже можна виходити на лід – це 7 см. А лунки варто свердлити тільки в шаховому порядку і на відстані щонайменше 3 м одна від одної.

М. Солонар, Ю. Усік, "5 канал"



Із заметів витягали фури та "швидкі": як рятувальники з негодою борються – ФОТО

/ ДСНС
/ ДСНС
/ ДСНС
/ ДСНС
/ dsns.gov.ua
/ ДСНС
/ dsns.gov.ua
/ ДСНС
/ ДСНС
/ ДСНС
/ ДСНС
/ ДСНС
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну