УКР РУС
Всі новини

Україна обирає президента: головне за 12 січня


Анатолій Гриценко, один з політиків "великої сімки", сьогодні подав документи в Центральну виборчу комісію для участі у виборах президента. А в деклараціях вже зареєстрованих кандидатів в президенти знайшли помилки.

Анатолій Гриценко зазначив, що майже всю необхідну для участі у виборах заставу, а це 2,5 мільйона гривень, за нього внесла партія. А він з власних коштів передав 100 тисяч гривень.

Також потенційний кандидат сьогодні оприлюднив основні пункти своєї програми.

"Деоккупація територій, боротьба з корупцією, підйом економіки, щоб вона росла темпами 10 відсотків на рік. У сфері безпеки передбачено скасування примусового призову на строкову службу, її не буде. Буде контрактна професійна армія", - сказав Анатолій Гриценко, лідер партії "Громадянська позиція".

Тим часом Національне агентство по запобіганню корупції повідомило, що в деклараціях усіх вже зареєстрованих кандидатів, помітили помилки, і претенденти їх навіть встигли виправити. Відомості перевіряли по 10 базах даних. У чому полягають неточності, в НАПК поки не конкретизують.

Однак в громадських організаціях говорять, найменш значущі вони у Валентина Наливайченка, який подав декларацію як голова політичної партії "За справедливість", а треба було як претендент на пост президента.

У той же час Андрій Садовий нібито неточно вказав доходи тещі і дружини.

Політологи помітили: згідно з деклараціями, другі половинки майже всіх зареєстрованих кандидатів заробляють набагато більше, ніж їхні чоловіки.

"Майже у всіх успішні ділові жінки: у них прекрасний бізнес, власність, машини. У той час як їхні чоловіки мучаться на ниві державної служби або місцевого самоврядування. Мабуть, просто не вистачає у них часу на інше", - говорить Віктор Таран, політолог.

Крім того, більшість кандидатів зареєстрували як свою власність партії, каже політолог.

"І Об'єднання "Самопоміч" зареєстровано на Садового, і на Каплина зареєстрована його політична сила. Тобто, по суті, ми бачимо, що вони асоціюють партію з собою. Тобто партія для них не демократичний інститут, це їх власність. І це ще раз показує цей тренд: в Україні немає політичних партій, а є персональні політичні проекти", - говорить Віктор Таран.

Тим часом юристи відзначають, що неточності і помилки в декларації не є підставою для того, щоб кандидати зняли з виборів. Таку норму ввели, щоб не було політичного переслідування опонентів.

Але законодавство все ж передбачає покарання за недостовірні відомості в декларації:

  • якщо неточність на суму до ста прожиткових мінімумів, можлива тільки дисциплінарна відповідальність;
  • якщо від ста до двохсот п'ятдесяти, карають стягненням від 17 до 42 500 гривень;
  • якщо ж помилка на суму понад 250 прожиткових мінімумів, можуть накласти штраф вже до п'ятдесяти однієї тисячі гривень, послати на громадські роботи або позбавити волі на термін до двох років.

Однак таку відповідальність несе людина, яка підписує документ. Тому часто це не самі кандидати в президенти, а їх помічники або бухгалтера.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" повідомляв, чому фаворити українців зволікають з висуненням і подачею документів в ЦВК.

Як повідомлялося, вУкраїні офіційно стартувала виборча президентська кампанія. Хто буде боротися за пост глави держави, остаточно ясно стане тільки 3 лютого, хоча раніше про свої плани поборотися за президентське крісло виявляли близько 40 кандидатів.

Попереду - три місяці для когось захоплюючої, для когось виснажливої, а для когось дратуючої передвиборної гонки. Залишитися осторонь від дійства буде важко, не помітити - практично неможливо. Сайт "Сегодня" розбирався, чим вибори-2019 будуть відрізнятися від попередніх

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну