УКР РУС
Всі новини

Україна обирає президента: головне за 8 січня


Центрвиборчком офіційно зареєстрував ще чотирьох кандидатів на пост президента України, таким чином їх стало п'ятеро. Від кількох претендентів взяли документи. Хто є хто – дивіться в продовженні циклу "Україна обирає президента".

Чотирьох претендентів на пост президента, які подавали документи 3-го січня, ЦВК зареєструвала на вечірньому засіданні 8 січня. Однак забрати посвідчення кандидата особисто з'явився тільки Віталій Скоцик.

Замість ще двох кандидатів – Андрія Садового і Сергія Капліна – прийшли уповноважені представники. А ось Валентин Наливайченко поки не поспішає забирати посвідчення.

Документи в ЦВК сьогодні подали ще два претенденти, однак жоден з них не вніс заставу – 2,5 млн грн. Перший – житель Київської області, ім'я якого поки не називають, другий – лікар-ендоскопіст з Тернополя Сергій Фаренюк. В якості застави він вніс лише три гривні. Каже: має вагомі підстави.

"Я написав у заяві: прошу зарахувати ті роботи, які я виконав у Тернополі з будівництва корпусу лікарні, з будівництва водопроводу, газопроводу, будинку. Тобто там десятки гривень", – говорить потенційний кандидат у президенти Сергій Фаренюк.

Шанси бути зареєстрованими у таких претендентів – незначні. Тому документ, що підтверджує внесення готівки – один з основних, – пояснюють у комісії.

"Обов'язковою вимогою є сплата застави. І для того, щоб бути гарантовано зареєстрованим у президенти, особа повинна подати весь перелік документів, передбачений законом. У разі, якщо перелік документів буде неповним, Центральна виборча комісія просто не матиме підстав реєструвати таку особу", – каже заступник голови ЦВК Євген Радченко.

Політологи кажуть: для кандидата в президенти подача документів принципового значення не має. Однак зазвичай першими приносять ті, хто навряд чи потрапить до другого туру. Мовляв, щоб привернути до себе увагу.

"Першими реєструються ті, кого можна назвати аутсайдерами. І для них питання раннього висунення, особливо під час Новорічних свят – це, скоріше, тактичний хід. Вони таким чином на тлі інформаційної паузи хочуть засвітитися. Хочуть продемонструвати себе, що вони йдуть, щоб стати приводом для обговорення. Лідерам це не потрібно ", – вважає політолог Володимир Фесенко.

Фаворити, на думку політологів, подадуть документи ближче до кінця відведеного терміну або прив'яжуть реєстрацію у якоїсь дати – наприклад, до 22-го січня, Дня соборності України.

Документи від потенційних кандидатів Центральна виборча комісія прийматиме до 3 лютого включно. Далі у ній буде п'ять днів на реєстрацію тих, хто подав папери останнім. Тому остаточний список претендентів на пост глави держави стане відомий уже 8 лютого.

Самі президентські вибори призначені на 31 березня 2019 року. Результати повинні оголосити до 10 квітня. Дата можливого другого туру – 21 квітня. Переможця ж в ньому повинні оголосити до першого травня. А до 3 червня – провести інавгурацію президента.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну