УКР РУС
» » Порошенко після Різдвяної літургії привітав країну з Томосом
Всі новини

Порошенко після Різдвяної літургії привітав країну з Томосом


Автокефалія помісної української церкви є запорукою незалежності і основою духовної свободи всієї держави, стверджує президент Петро Порошенко.

"Вперше світлий день Різдва Христового ми святкуємо в автокефальній Православній церкві України! Вчора її предстоятель блаженніший Епіфаній вперше провів службу зі вселенським патріархом Варфоломієм і отримав з його рук Томос – як знак визнання самостійності нашої української Церкви", – сказав він після різдвяної літургії в Софії Київській.

"Серце Києва – Свята Софія. І її тисячолітні стіни дочекалися події, про яку мріяло не одне покоління. Тепер перша після Томосу служба відбувається саме тут, під покровом Богородиці Оранти – Нерушимої стіни, яка довгі століття зберігала цей собор, Київ і всю Україну", – додав глава держави.

Порошенко підкреслив, що, створивши незалежну церкву, Київ розірвав останні зв'язки з Москвою і "її фантазіями про Україну як канонічну територію РПЦ".

"Створення автокефальної Православної церкви України – запорука нашої незалежності. Це – основа основ нашої духовної свободи", – сказав президент.

За його словами, у кожного є "трохи від Фоми невіруючого", але, якщо українці проявлять солідарність і діятимуть як єдина нація, для них не буде нічого неможливого. І йдеться не тільки про Томос, а й про Угоду про асоціацію і безвізовий режим з ЄС, а також газову незалежність від РФ.

"Тому в майбутньому збудеться те, до чого ми так прагнемо і що лише на перший погляд виглядає непосильним. Навіть якщо очі бояться, а руки роблять, буде результат! Наступлять і перемога, і мир. А Україна, успішна і заможна, стане членом Євросоюзу і НАТО", – обіцяв Петро Порошенко.

Він зазначив, що слово "томос" стало словом року в Україні, ставши одним з неологізмів – "як євромайдан, кіборг, безвіз" – і частиною історії України.

"Від щирого серця вітаю вас зі світлим святом Різдва Христового! Вітаю з Томосом про автокефалію. Бажаю радості, миру і віри всій нашій великій єдиній родині. Нехай наша спільна робота і щирі молитви стверджують добро і любов на нашій землі! Христос народився! Славімо Його!" – резюмував глава держави.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну