УКР РУС
» » Новий етап для православ'я: як відбувалася церемонія надання Томосу про автокефалію ПЦУ – підсумковий сюжет
Всі новини

Новий етап для православ'я: як відбувалася церемонія надання Томосу про автокефалію ПЦУ – підсумковий сюжет

Вселенський Патріарх вручив Томос про автокефалію Православної Церкви України її предстоятелю Епіфанію. Церемонія відбулася в Стамбулі в Соборі Святого Георгія. Там тривала велика служба до свята Різдва. Вручення Томосу було частиною святкової служби. Патріарша та синодальна грамота затверджує незалежність нової Помісної Православної Церкви в Україні і робить українську помісну церкву рівною серед 14-ти інших, чиї імена написані в списку Автокефальних церков. Під час урочистої церемонії отримання Томосу була присутня українська делегація на чолі з Президентом. Долучилися і сотні вірян. З усіма подробицями зі Стамбула кореспондент "5 каналу" Ірина Герасимова.

Вселенський Патріарх і Предстоятель Православної Церкви України спільно освячують воду в храмі святого Георгія на Фанарі. Поряд з молитвами грецькою мовою під час літургії, звучить "Отче наш" та "Вірую" українською.




У Вселенському Патріархаті нині відзначають богоявлення. Українські православні готуються до святвечора. Але й тут, в Константинополі, і в Україні цей день запам'ятається ще однією історичною подією – остаточним завершенням створення вже 15-ї Помісної Православної Церкви – української.

/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал

Вселенський Патріарх дотримав свого слова. Томос про незалежну українську церкву підписаний. Залишився останній крок – урочисто його отримати. В українській делегації не приховують – настрій більш ніж святковий.


"Фантастичний, так само, як у всіх українців сьогодні", – говорить Президент України Петро Порошенко.




Хто міг – приїхав у Константинополь, щоб стати частиною історичної події.

Вірянин Микола приїхав із Луцька, нині зізнається: "Завжди вірили, що ця подія таки відбудеться – Україна отримає Томос".


Ольга приїхала з Анталії, каже, нині її переповнюють почуття: "По-перше, такої кількості української мови, як вчора, сьогодні, тут я ніколи не чула. А по-друге, всі з захопленням чекають цю подію".

Дочекалися. Сувій з Томосом і митрополичий жезл Вселенський Патріарх передає Предстоятелю Православної Церкви України Митрополиту Київському і всієї України.

Вселенський Патріарх Варфоломій говорить: "Сьогодні офіційно і канонічно, ви стаєте 15 церквою у благословенному диптиху Автокефальних церков. Ми звертаємося до вас і закликаємо прагнути миру та єдності, насамперед всередині вашої країни серед братніх ієрархів, але й з тими, які належать до його святості Московського Патріархату. Щоб ваша натхненна присутність, зважлива служба допомогла їм зрозуміти, що Україна заслуговує на цілісну та об'єднану церкву".

А Предстоятель ПЦУ Епіфаній сказав: "Понад 3 століття зв'язок наш з Матір'ю-церквою був послаблений, однак ніколи не був забутий і не розірваний. Тож як після темряви нічної знову сходить сонце, так і нині давня несправедливість, завдяки мудрості вашої Всесв'ятості та святого і священного синоду матері великої церкви та хрестової - усунута. Благословенна ця мить і радістю та вдячністю наповнюються наші серця".




"Томос для нас - це фактично ще один акт проголошення незалежності України", – підсумовує Президент України Петро Порошенко.

Після отримання церковної незалежності відбудеться остаточне об'єднання православних, прогнозують ті, хто з самого початку долучився до створення Нової Церкви. Йдеться про священнослужителів Московського Патріархату.

Митрополит Православної церкви України Олександр (Драбинко) зауважує: "Все-таки ті сумніви, котрі в них ще були, будуть розвіяні і ми створимо Єдину Українську Православну Церкву, автокефальну, апостольську, яка буде у спілкуванні з усіма церквами світу".




Радіють і архієреї з колишньої УПЦ КП, священники якої до грамоти Варфоломія не визнавалися світовим православ'ям.

"Так само, як проголошення Незалежності України в 1991 році стало точкою неповернення, так само і тепер це є точка неповернення. Буде ще багато боротьби, супротивники нікуди не поділися. Але пройдено той момент, коли думали, що щось можна повернути назад", – говорить архієпископ Православної Церкви України Євстратій (Зоря).


Відтепер як для українського, так і для світового православ'я починається новий етап. Вселенський Патріарх просить помісні церкви світу визнати нову незалежну церкву. А українська делегація везе церковну грамоту у Київ.

Зберігатиметься грамота з Константинополя в трапезному храмі Софії Київської у вільному доступі. Щоб кожен зміг пересвідчитися – Українська Православна Церква – є канонічною і незалежною навіки.

Зі Стамбула Ірина Герасимова, "5 канал"



"Про це мріяли покоління українців": як проходила історична церемонія надання Томосу про автокефалію ПЦУ – фото

/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
/ president.gov.ua
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну