УКР РУС
» » Парубій розповів, коли Рада врегулює питання переходу парафій УПЦ МП в ПЦУ
Всі новини

Парубій розповів, коли Рада врегулює питання переходу парафій УПЦ МП в ПЦУ

Голова Верховної Ради Андрій Парубій сподівається, що вже в січні буде законодавчо врегульовано питання переходу парафій Московського патріархату в Православну церкву України (ПЦУ).

"Як голова Верховної Ради я впевнений і знаю, що необхідно законодавчо прописати і дати можливість юридично правильному переходу. Говорили з багатьма священиками. На жаль, є просто юридичні моменти: як це має відбуватися, яким голосуванням (громад), який повинен бути кворум" , - сказав Парубій в коментарі телеканалу Прямий зі Стамбула.

Голова Верховної Ради передбачає, що в найближчий сесійний тиждень він винесе відповідний законопроект на голосування в сесійну залу. 

"Щоб ми змогли впорядкувати і дати чіткі юридичні процедури переходу церков Московського патріархату в Українську православну помісну церкву", – зазначив він.

Парубій підкреслив, що профільний парламентський комітет уже схвалив відповідний законопроект і він сподівається, що документ буде проголосований в січні.

Також Андрій Парубій заявив, що на сьогоднішній день вже 40 парафій, які були в єдності з Московським патріархатом, перейшли в єдину помісну Православну церкву України.

"Ми вже маємо понад 40 парафій, які перейшли (з УПЦ Московського патріархату в Православну церкву України – Ред.). Але сьогодні юридично не впорядковано, куди власне переходити, тому що немає юридично завершеною процедури", – заявив він.

За словами Парубія, всі процедури щодо створення Православної церкви України завершаться після отримання Томосу про автокефалію.

Раніше ЗМІ повідомляли, що найбільш активно віруючі УПЦ МП переходять до ПЦУ на заході України:

  • 4 громади на Львівщині;
  • 4 громади в Хмельницькій
  • 3 громади в Чернівецькій області;
  • 2 громади на Тернопільщині;
  • 2 громади на Волині.

За кількістю переходів лідирує Вінницька область. Там більше 20 громад вже оголосили про перехід до нової об'єднаної української церкви.

Також ще чотири громади в центрі України вирішили перейти до ПЦУ:

  • 2 громади в Черкаській області;
  • 1 громада в Києві;
  • 1 громада в Дніпропетровській області.

На сході України жодна з громад УПЦ (МП) ще не оголосила про своє бажання перейти до ПЦУ.

За підрахунками УПЦ (МП) в кінці 2012 року в її складі перебували 11 393 приходу. Очікується також, що процес переходу парафій УПЦ (МП) в ПЦУ значно прискориться після офіційного надання Православної церкви України томосу про автокефалію.

Уже в неділю, 6 січня в Стамбулі очікується надання Православній церкві України Томосу про автокефалію. Після цього, Вселенського патріарха Варфоломія планують запросити в Україну.

Найважливішим кроком у підготовці до надання Томосу став Об'єднавчий собор, який відбувся у стінах Софії Київської. У цей час під стінами християнської святині зібрався мітинг, і у сайту "Сегодня" була можливість поспілкуватися з людьми з різних областей України  про те, які очікування вони пов'язують з подіями заходами.

І якщо тоді ми проводили опитування серед учасників мітингу на підтримку нової церкви, то наразі наші журналісти вирішили запропонувати звичайним перехожим поділитися своїми думками про отримання Томосу. 

Примітно, що байдужих до цієї теми мало.

Відзначимо, 5 і 6 січня, в день історичної події отримання Православною церквою України Томосу про автокефалію лідер інформаційного мовлення країни – новини "Сегодня" готують роботу спеціальної студії в Стамбулі. Пряма трансляція всіх спецподій буде доступна в соцмережах і на сайтах "Сегодня" та каналу "Україна".

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну