УКР РУС
Всі новини

Як Україна буде отримувати Томос: оприлюднено програму


Процедура надання Томосу про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ) розпочнеться в суботу, 5 січня, у Стамбулі. Томос буде урочисто вручено Вселенським патріархом Варфоломієм предстоятелю ПЦУ митрополиту Київському і всієї України Епіфанію 6 січня після Божественної літургії.

Процедура надання Томосу розпочнеться 5 січня зі спільної молебні Вселенського патріарха Варфоломія і предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія в храмі Святого Георгія Побідоносця на Фанарі (район Стамбула, де розташовується резиденція Константинопольського патріарха). Потім Вселенський патріарх офіційно підпише Томос.

Наступного дня, 6 січня, відбудеться урочисте богослужіння двох предстоятелів. Після божественної літургії Томос про автокефалію ПЦУ буде вручений митрополиту Епіфанію.

На церемоніях підписання та вручення Томосу будуть присутні президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Об'єднавчий православний Собор, в якому взяли участь церковні ієрархи, священики і миряни, які представляли три православні церкви: Українську православну церкву Київського патріархату, Українську автокефальну православну церкву та Українську православну церкву (Московського патріархату) 15 грудня 2018 року затвердив статут Православної церкви України й обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія.

17 грудня новостворену ПЦУ фактично визнав Ватикан: того дня офіційний портал новин Ватикану повідомив про обрання митрополита Епіфанія предстоятелем автокефальної Української церкви. Фактично це знак того, що відповідно до порядку екуменічного діалогу з православними церквами в силу канонічного визнання Вселенським патріархом Варфоломієм Української церкви і її митрополита – ця церква набуває для Ватикану суб'єктності.

Того ж дня митрополит Київський і всієї України заявив, що на формування керівних органів ПЦУ після отримання Томосу знадобиться "один-два місяці": "Першим рішенням, звичайно, нам потрібно сформувати відповідні керівні органи ... Я вважаю, що після отримання Томосу – це різдвяний цикл, багато свят припадає, але протягом місяця-двох ми сформуємо ці керівні органи єдиної церкви і будемо надалі працювати на розвиток цієї єдиної церкви".

Як повідомлялося, П.Порошенко 17 квітня 2018 року повідомив про свій намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати Томос, який надає автокефалію єдиній помісній Православній церкві в Україні і закликав Верховну Раду підтримати його ініціативу. Український парламент 19 квітня ухвалив відповідне звернення до Вселенського патріарха.

П.Порошенко і патріарх Варфоломій за підсумками зустрічі в Стамбулі 3 листопада 2018 року підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Києвом і Константинопольським патріархатом зі створення Помісної православної церкви в Україні.

Згідно з документом, Вселенський патріарх надає Томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на Соборі предстоятелю. Українська держава, згідно з Конституцією і законами, надає цим процесам сприяння.

Крім того, згідно з документом, у Києві буде зареєстрована місія Вселенського патріарха – фактично, посольство, яке буде представляти патріархію і буде сприяти зв'язкам незалежної ПЦУ з Вселенським православ'ям.

18 жовтня Верховна Рада передала Андріївську церкву в Києві в безоплатне постійне користування Вселенського патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій. Відповідно до закону, Андріївська церква є об'єктом культурної спадщини і пам'ятником архітектури і залишається в державній власності.

Російська православна церква (РПЦ), як і УПЦ (Московського патріархату), намагалася і продовжує вживати заходів, щоб перешкодити створенню автокефальної Православної церкви в Україні. Так, ще 15 жовтня Синод РПЦ визнав неможливим її подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом.

28 грудня Синод РПЦ вирішив утворити патріарші екзархати в Західній Європі і Південно-Східної Азії. Синод ухвалив утворити патріарший екзархат в Західній Європі з центром у Парижі, включивши в сферу пастирської відповідальності даного екзархату наступні країни: Андорра, Бельгія, Велика Британія та Північна Ірландія, Ірландія, Іспанія, Італія, Ліхтенштейн, Люксембург, Монако, Нідерланди, Франція, Швейцарія.

У РПЦ заявили, що таким чином відповідають на дії Константинополя в Україні.

У даному контексті було вирішено утворити патріарший екзархат в Азії з центром у Сінгапурі. У сфері відповідальності азіатського екзархату РПЦ такі країни: Сінгапур, В'єтнам, Індонезія, Камбоджа, КНДР, Південна Корея, Лаос, Малайзія, М'янма, Філіппіни і Таїланд.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну