УКР РУС
Всі новини

Вибори-2019: чим вони будуть відрізнятися від попередніх

В Україні стартує виборча кампанія на виборах президента 2019 року. Попереду - три місяці для когось захоплюючої, для кого-то виснажливої, а для когось дратуючої передвиборної гонки. Залишитися осторонь від дійства буде важко, не помітити - практично неможливо. Сайт "Сегодня", зрозуміло, буде детально висвітлювати передвиборні перипетії, намагаючись максимально інформувати читача, допомогти йому зорієнтуватися в політичному пасьянсі, в позиціях, ідеях, ідеологіях кандидатів. Поки ж спробуємо розібратися в особливостях нинішніх виборів.



90 днів пишемо, три тижні запам'ятовуємо


Спершу про терміни. Отже, вже в понеділок, 31 грудня, почнуться кампанії кандидатів. Теоретично ми ще в цьому році можемо отримати перші прізвища політиків, які подали документи до Центрвиборчкому. Втім, основна маса потенційних кандидатів, скоріше за все, рушить в ЦВК вже після новорічно-різдвяних свят, а то і взагалі ближче до кінця місяця. Висування кандидатів, згідно із законодавством, закінчитися 3 лютого. Відзначимо, що кандидат в президенти або партія, що висунула політика, ще до подачі документів повинні внести на спецрахунок ЦВК чималий заставу – 2,5 мільйона гривень.

Зареєструвати кандидата або відмовити йому ЦВК зобов'язана протягом п'яти днів після прийому від нього документів. Таким чином, до вечора 8 лютого ми будемо знати повний список кандидатів. Однак не факт, що всі вони в підсумку виявляться в бюлетені: до 7 березня включно кандидат може передумати балотуватися і подати відповідну заявку в Центрвиборчком. А той максимум до 8 березня має буде прийняти рішення і "викреслити" політика зі списку. Чому до 8-го? Тому що цей день – останній, коли ЦВК може затвердити форму і текст бюлетеня. Вибулих "за власним бажанням" кандидатів в ньому бути не повинно.

Починаючи з 9 березня громадянам двічі в тиждень по радіо і в офіційній пресі розповідатимуть про заборону підкупу виборців в будь-якому вигляді. Сайт "Сегодня" робить це, не чекаючи 9 березня: нагадаємо, що надання виборцям грошей, товарів, послуг, робіт безкоштовно або на пільгових умовах - злочин, що карається законом. Це ж стосується різноманітних лотерей, кредитів і т.д.

До 25 березня кожен громадянин України повинен отримати офіційне іменне запрошення на вибори. До цього ж числа він може перевірити себе в списках виборців і подати заяву про усунення неточностей, якщо такі виявить. За день до голосування традиційно припиняється будь-яка агітація. Вибори проходять в неділю, 31 березня. У разі, якщо ніхто з кандидатів не набере 50% + 1 голос, 21 квітня буде проводитися другий тур.



Обираємо за старим законом


Тепер щодо законодавства. За великим рахунком, воно з часів президентських виборів 2014 року, практично не змінилося. У закон про вибори президента були внесені певні зміни, але виборці їх не відчують, оскільки стосувалися вони або якихось технічно-косметичних моментів (наприклад, міліція, покликана забезпечувати порядок в 2014-му, зараз в законі замінена на поліцію). Або стосуються кандидатів.

Так, наприклад, закон про декомунізацію заборонив реєструвати кандидатом політика, висунутого партією, яка пропагує комуністичні або нацистські ідеї. Значні зміни з'явилися в законі завдяки новому антикорупційному законодавству, зокрема закону про попередження політичної корупції. Стосуються вони фінансування виборів і контролю над цим процесом. Але, повторимося, виборця безпосередньо зміни майже не стосуються. Вивчити всі нюанси ми рекомендуємо лише в тому випадку, якщо ви прийняли рішення профінансувати кандидата, відправивши гроші на його виборчий рахунок.

Однак зміни в закон ще будуть. Наприклад, як розповів сайту "Сегодня" народний депутат Валерій Писаренко, парламентаріям потрібно буде вирішити проблему з голосуванням за електронними паспортами. Не виключено, депутати запропонують і інші зміни в законодавство, що дозволяють усунути ті чи інші складності. Зроблено це буде, зрозуміло, вже в розпал кампанії.



Українські вибори як поле битви Росії і США

Нарешті, про особливості нинішньої кампанії. Зрозуміло, повністю окреслити, чим вибори-2019 будуть відрізнятися від виборів-2014 або, припустимо, виборів-1999 року, не можна. В процесі будуть з'являтися нові нюанси, тенденції. Однак попередній начерк, виходячи з поточної політичної ситуації в Україні, геополітичних процесів і т.д., можливий.

По-перше, мабуть, ключовою особливістю нинішніх виборів буде пильна увага до них з боку зовнішніх сил. Увага як зі знаком плюс, так і зі знаком мінус.

"Росія не має шансів провести конкретного кандидата. Але вона буде чинити загальний дестабілізуючий вплив", - зазначив в коментарі сайту "Сегодня" професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

На думку політолога Вадима Карасьова, Захід, зокрема США, вкрай зацікавлені в тому, щоб Україна зберегла демократичні досягнення і свою зовнішню політику.

"Внутрішні ставки набагато менше, ніж зовнішні. Як Росія, так і Захід чекають результатів цих виборів і побоюються програти. Геополітичні ставки будуть дуже великі - такого навіть у 2014-му не було. Тому що мова йде про те, яку метапозицію в складних глобальних змінах займе Україна", - зазначив сайту "Сегодня" Вадим Карасьов.

Таким чином, Росія очевидно і напевно буде намагатися впливати на хід виборів, використовуючи найрізноманітніші ресурси і технології – від інформаційних атак на неугодних Кремлю кандидатів до спроб дестабілізувати ситуацію в країні. Захід буде здійснювати свій вплив, наполягаючи на прозорих виборах і одночасно намагаючись не допустити, щоб втручання Росії мало якийсь вплив на їх хід. У тому числі - стримуючи Москву від провокацій військового характеру.



В умовах війни


Ще одним важливим фактором є те, що президентські вибори 2019 року буде проходити де-факто в умовах війни. П'ять років тому ситуація в країні також була критичною - вже був анексований Крим, частина Донбасу практично не контролювалася України. Однак як у суспільній свідомості, так і юридично нинішній статус-кво оформився вже пізніше травня 2014 го.

Незважаючи на те, що сьогодні військові дії носять уповільнений характер і ситуація на сході країни вже не викликає у населення почуттів, характерних для 2014-205 років, тема війни і миру, безумовно, буде превалювати на виборах. Від того, наскільки кандидатам вдасться переконати народ, що саме їхній шлях досягнення миру є найоптимальнішим, безпосередньо залежать результати волевиявлення.

"В ході нинішніх виборів виборець буде оцінювати кандидата не тільки і навіть не стільки як державного діяча, а як головнокомандувача, який захистив країну, забезпечити безпеку. І як дипломата, від дій якого на зовнішній арені залежить мир в країні", - зазначає Вадим Карасьов.

Нарешті, ще однією особливістю нинішніх виборів є те, що багатьма політиками вони розглядаються в якості "попереднього туру" парламентських виборів. Тому серед кандидатів буде багато тих, хто реально усвідомлює свої шанси і не буде претендувати на перемогу, але використовує президентські вибори як трамплін для парламентських, які відбудуться восени.

Як відзначають експерти, нинішні вибори можуть стати останнім шансом для політиків з "політпризову" 90-х. Набирає досвіду і політичної ваги покоління, що з'явилося на політичному небосхилі в XXI столітті. А тому боротьба між політичними аксакалами буде неабиякою.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну