УКР РУС
Всі новини

Вибори під час воєнного стану? Цілком можливі!

Одним з наслідків введення воєнного стану в десяти областях України стала неможливість проведення виборів в цих регіонах. Заборона проводити будь-які вибори, починаючи від президентських і закінчуючи виборами до органів місцевого самоврядування, – пряма норма закону "Про правовий режим воєнного стану". Врешті стали неможливими вибори в 52 об'єднаних територіальних громадах (ОТГ), призначені на 23 грудня, а також 9 проміжних місцевих виборів 9 і 16 грудня. Проте, не виключено, що всі ці вибори відбудуться, причому в зазначені терміни



Зміни від президента

Ще 27 грудня, тобто буквально наступного дня після затвердження парламентом закону, що дозволяє ввести воєнний стан, президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам розповів, що докладе всіх зусиль для того, щоб вибори в ОТГ відбулися.

"Я зроблю все від мене залежне, щоб на наступне пленарне засідання Верховної Ради України підготувати необхідні законодавчі ініціативи, які матимуть обмежений термін дії до кінця поточного року, які б дозволили провести вибори в об'єднаних територіальних громадах", – зазначив Петро Порошенко.

І такий законопроект був дійсно поданий 3 грудня в парламент, як невідкладний, був зареєстрований президентський законопроект "Про внесення зміни до статті 28 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо забезпечення проведення місцевих виборів, призначених на неділю, 23 грудня 2018".

На вечір вівторка, 4 грудня, тексту законопроекту на сайті Верховної Ради ще не було. Не бачили його і парламентарії. Так, народний депутат, член Комітету з питань нацбезпеки та оборони Дмитро Тимчук не виключає, що проект може бути представлений депутатам напередодні розгляду його профільним комітетом.

"Засідання нашого комітету призначене на середу, на 15.00. Не виключаю, текст документа ми побачимо перед самим засіданням – таке вже бувало", – зазначив народний депутат.

Втім, із самої назви поданого президентом документа ясно, що проект покликаний точково вирішити проблему виборів 23 грудня. 28-я стаття закону "Про правовий режим воєнного стану" – це "Перехідні положення". Саме в них суб'єкти законодавчої ініціативи вносять "тимчасові" норми законів: терміни дій або обмеження дій тих чи інших пунктів. Таким чином, швидше за все, до Перехідних положень закону депутатам запропонують внести норму, згідно з якою стаття 19 закону "Про правовий режим воєнного стану" (саме в ній говориться про заборону проводити вибори в період воєнного стану) не діятиме повністю або частково до кінця цього року. Або ж, навпаки, буде надано тимчасовий дозвіл провести вибори. Але в цілому законопроект запропонує вирішення питання виборів в ОТГ

Альтернативне рішення

Відзначимо, що дещо раніше свій проект зареєстрував і позафракційний депутат Віктор Кривенко. Парламентарій, вирішуючи ту ж задачу, пішов дещо іншим шляхом: він запропонував внести зміни в закон, яким парламент дав "добро" на введення воєнного стану. У документ запропоновано додати норму, згідно з якою місцеві вибори, призначені до набрання чинності цього закону, проводяться у встановлені терміни.

"З чисто політичної точки зору у президентського законопроекту більше шансів бути затвердженим, – зазначив в коментарі сайту "Сегодня" політолог Володимир Фесенко. – Крім того, президентський законопроект, яким вносяться точкові і тимчасові зміни в так би мовити "базовий закон", з юридичної точки зору мені здається більш правильним. Бо в разі затвердження змін до закону, яким вводився воєнний стан, залишалися б певні ризики судових позовів за результатами виборів", – сказав політолог.



Парламентарі "за"

Народні депутати вважають, що у президентського законопроекту досить великі шанси пройти парламент.

"Я, звичайно, не скажу, що буде повне схвалення. Опозиція вже заявила, що терміни виборчого процесу порушені, вибори зірвані. Але в цілому я не бачу перешкоди для того, щоб парламент схвалив проект", – зазначив Дмитро Тимчук.

Таку ж думку висловив голова підкомітету з питань виборів Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Олександр Черненко.

"У нас ще не було прецеденту воєнного стану. Тому ми стикаємося з такою проблемою вперше. Спробуємо вирішити її. Моя особиста точка зору, що такий законопроект як виняток можна підтримати", – сказав депутат.

У той же час є в парламенті і противники відновлення виборчого процесу в ОТГ.

"Фактично місцеві вибори в об'єднаних територіальних громадах вже зірвані. І зараз спекулювати тим, що ми, начебто, хочемо забезпечити активне виборче право громадян – це профанація і обман. Потрібно чесно людям сказати: в умовах воєнного стану вибори, вільні, що відповідають світовим стандартам, неможливі за визначенням", – заявив у вівторок з трибуни Верховної Ради народний депутат (фракція "Самопоміч") Руслан Сидорович.



Вибори в умовах воєнного стану: "стоп-кран не зривати!"

Опозиція, втім, кілька згущує фарби. Бюрократична система неповоротка. Навіть в умовах воєнного часу. Одного разу запущений процес складно зупинити, як за помахом чарівної палички. І ситуація з виборами в ОТГ – чергове тому підтвердження.

Центрвиборчком з питання виборів в ОТГ в областях, де введено воєнний стан, збирався двічі. 29 листопада через неясність ситуації з виборами ЦВК ухвалила "соломонове" рішення. А саме - рекомендував учасникам виборчого процесу "неухильно дотримуватися вимог закону про правовий режим воєнного стану". Тобто, розумійте, як можете. При цьому виборчий процес призупинений не був.

30 грудня ЦВК надає вже більш конкретні вказівки. Територіальним комісіям ставиться з 28 листопада (тобто заднім числом) "припинити (не здійснювати) подальше виконання будь-яких заходів щодо реалізації етапів виборчого процесу".

При цьому були вказані конкретні дати згортання виборів. Так, до 8 грудня ТВК повинні повернути грошову заставу суб'єктам внесення, до цієї ж дати провести остаточні розрахунки за придбані товари та надані в рамках виборів послуги і таке інше. Дільничні комісії розпускалися з 2 грудня. А ТВК веліли продовжувати працювати до формування нових складів.

"Де-юре виборчий процес призупинено. Але на цей період якихось особливих процедур не потрапляло. Кандидати зареєстровані. Якщо ми розблокуємо виборчий процес, то сказати, що щось таке важливе було у виборчому процесі пропущене, не можна", – зазначає народний депутат Олександр Черненко.

На думку генерального директора Комітету виборців України Олексія Кошеля, слід враховувати, що члени тервибіркомів також стежили за новинами і чули про позицію президента. А тому згортати вибори не поспішають.

"Якщо врахувати, що члени територіальних комісій стежать за новинами і, очевидно, чули про ініціативу змінити закон для розблокування виборчого процесу, вважаю, проблем виникнути не повинно. Якщо парламент ухвалить це рішення (а тут є стриманий оптимізм, що воно буде ухвалене), ніяких загроз і перешкод для виборчого процесу не буде", – зазначив в коментарі сайту "Сегодня" Олексій Кошель.



Позови будуть

Також експерти не бачать особливих проблем з проведенням виборів ОТГ і в іншому аспекті воєнного стану. А саме в заборону проводити масові зібрання і акції.

"Це не загальнонаціональні вибори, в ході яких партійні та політичні лідери проводять зустрічі, в тому числі у форматі масових акцій. Це місцеві вибори до органів місцевого самоврядування, які, як правило, не мають такого формату. Вважаю, подібні форми агітації навряд чи навіть планувалися кимось із кандидатів. Тобто, істотного впливу на результати виборів цей момент не зробить", – відзначає Олексій Кошель.

А ось судові позови за підсумками виборів "у зв'язку з порушенням виборчого процесу" цілком можливі.

"Я не виключаю спроб оскарження результатів виборів у судовому порядку саме через цю причину – переривання виборчого процесу. Кандидат, який отримав друге місце, дуже часто шукає можливості, щоб оскаржити результати. Але, вважаю, ці позови будуть безперспективні, якщо законодавчі зміни будуть ухвалені. Адже всі кандидати зараз знаходяться і будуть продовжувати перебувати в однакових умовах", – говорить гендиректор КВУ.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну