УКР РУС
» » Вибори-2019: ключові дати і порядок обрання президента і Верховної Ради
Всі новини

Вибори-2019: ключові дати і порядок обрання президента і Верховної Ради

У 2019 році в країні повинні відбутися вибори президента і парламенту країни. Сайт "Сегодня" нагадує головні етапи та дати головних політичних подій року.

Вибори президента України

Чергові президентські вибори відповідно до Конституції України та Закону України "Про вибори президента України" відбудуться 31 березня 2019 року. Згідно з Основним законом, главу держави оберуть шляхом прямого загального таємного голосування на п'ятирічний термін. Майбутні вибори президента стануть сьомими в історії незалежної України, а офіційний старт виборчої кампанії має розпочатися наприкінці поточного року.

Так, відповідно до процедури, призначає вибори Верховна Рада не пізніше, ніж за сто днів до дня виборів – тобто не пізніше 21 грудня 2018 року парламент має прийняти відповідну постанову.

Про старт виборчої кампанії офіційно оголошує Центральна виборча комісія, але не пізніше 31 грудня 2018 року. Виборча кампанія триває 90 днів. Після оголошення ЦВК 31 грудня офіційно починається виборчий процес: стартує висування партіями і самовисуванняе кандидатів на пост президента.

З урахуванням того, що чергові вибори глави української держави в 2019 році можуть пройти в один або два тури, виборчий процес буде припускати такий порядок:

4 лютого 2019 року – останній день подання заяв від кандидатів у президенти до Центральної виборчої комісії.

9 лютого – офіційне завершення реєстрації ЦВК претендентів на посаду президента.

31 березня – день виборів.

До 10 квітня – підрахунок голосів виборців, складання ЦВК протоколу й оголошення офіційних результатів першого туру, якщо жоден з кандидатів за підсумками голосування не набере понад 50% голосів виборців. Ухвалення Центрвиборчкомом рішення про необхідність проведення другого туру на виборах президента.

До 13 квітня мають бути опубліковані підсумки першого туру в офіційних виданнях Верховної Ради та уряду – відповідно "Голос України" та "Урядовий кур'єр".

21 квітня – проведення другого туру голосування.

До 1 травня ЦВК повинна буде встановити офіційні результати другого туру і скласти протокол.

Офіційне оголошення підсумків президентських виборів-2019 в Україні має відбутися до 4 травня. Підсумки президентської кампанії буде опубліковано у виданнях "Голос України" та "Урядовий кур'єр".

Обраний президент України до 3 червня має буде присягнути народу на засіданні парламенту, після чого він офіційно вступить в повноваження глави держави.

Вибори до Верховної Ради України

Відповідно до чинного Закону України "Про вибори народних депутатів України", чергові парламентські вибори Верховної Ради дев'ятого скликання повинні відбутися 27 жовтня 2019 року.

Згідно з нормами ЗУ, не пізніше 28 липня 2019 ЦВК повинен офіційно оголосити про початок виборчого процесу чергових виборів до Ради. Таким чином, виборчий процес стартує 29 липня і має розпочатися висунення партіями та самовисування кандидатів у нардепи.

9 серпня завершиться висунення кандидатів. Претенденти на депутатські мандати повинні будуть подати документи до ЦВК для реєстрації не пізніше 13 серпня. ЦВК завершить реєстрацію кандидатів 18 серпня.

27 жовтня в день виборів виборці будуть голосувати в загальнодержавному окрузі (за політичні партії) і в одномандатних округах (за кандидатів-мажоритарників).

Не пізніше 11 листопада ЦВК встановлюватиме підсумки виборів у загальнодержавному окрузі та в одномандатних округах, про що складе відповідні протоколи.

Не пізніше 16 листопада Центрвиборчком оприлюднить результати виборів у газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр" зі списком обраних народних депутатів.

Не пізніше 6 грудня ЦВК повинна офіційно зареєструвати обраних парламентаріїв і видати їм посвідчення.

Не пізніше 16 грудня новообрана Верховна Рада повинна буде зібратися на першу сесію. Перед відкриттям першої сесії новообрані парламентарії повинні будуть скласти присягу, після чого вони офіційно вступлять в свої законні повноваження.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну