УКР РУС
» » Чому так важливо, що українські моряки визнають себе військовополоненими – Новіков пояснив
Всі новини

Чому так важливо, що українські моряки визнають себе військовополоненими – Новіков пояснив

Уже 22 українські моряки визнали себе військовополоненими. Про таке нагадав в ефірі "5 каналу" адвокат Ілля Новіков. Він також пояснив, чому для групи адвокатів, які захищають українських моряків, важливо, що ті визнають себе військовополоненими.

"Дивіться, нам було б набагато легше, я маю на увазі, захисникам, працювати, якщо б ми були впевнені, що в нас одностайна позиція. Бо уявіть собі, що одна людина раптом заявляє, що ні, я не визнаю себе військовополоненим, я звичайний злочинець, я з усім погоджуюся і от зараз дам покази на всіх, бо мені слідчий обіцяв, що в такому разі я піду як свідок, або мене не засудять до позбавлення волі. Я сподіваюся, що в нас такого не буде. Я впевнений, що в нас такого не буде. Але якщо б сталася така ситуація, то було б набагато гірше, бо нам зараз дуже потрібна підтримка. Нам дуже потрібна впевненість політиків, дипломатів, впливових людей – всіх, хто висловлюється на підтримку наших підзахисних, і на яких ми розраховуємо. Їм було б легше казати, що, мовляв, я не знаю, що у вас там було, ситуація незрозуміла, я поки що притримаю мою думку і не буду висловлюватися на вашу підтримку. Отакої ситуації дуже важливо уникнути, тому ми шукаємо можливості заявити про одностайність позиції всіх наших підзахисних", – наголосив Новіков.

Він також додав, що завтра у слідчому управлінні ФСБ Росії мають допитати ще двох українських моряків, тоді вони задекларують свій правовий статус.

Захисник також зауважив, що в російських СІЗО на моряків постійно чинять психологічний тиск, щоби вони відмовилися від своїх свідчень. Зокрема, всупереч Женевській конвенції, в українських армійців забрали військові однострої, вдягнувши їх в арештантську робу, шантажують можливістю телефонувати або в подальшому зустрітися з рідними.

За словами Новікова, інтенсивний, але не надто продуктивний період у справі українських моряків розпочнеться вже в новому році, після 9 січня. Відтоді прокурори упродовж двох тижнів клопотатимуть у суді про продовження арешту. Адвокати, які можуть спрогнозувати ухвали, подаватимуть на них апеляцію. Тому, припускає Ілля Новіков, перші результати слідства можна очікувати лише навесні.

"Слідство має вийти з клопотанням про продовження арешту. І вони повинні всі ці засідання провести до 24 січня. Це означає, що нас чекає по 2-3 засідання кожного дня, це непросто для нас, але дуже непросто для слідчих. Потім будуть апеляції і, може, з березня або навіть квітня можемо чекати на якісь поважні новини з боку слідства. До цього терміну – це технічні процесуальні речі", – сказав Новіков.

Дивіться також фотогалерею за темою:



У Сан-Франциско влаштували акцію на підтримку незаконно заґратованих у РФ українських моряків: як це було – ФОТО

/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ 5 канал
/ Facebook / Повернись живим Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну