УКР РУС
» » Карпюк не бачив родини 5 років і сам наполягає, щоб вони не їхали до нього на побачення – Новіков
Всі новини

Карпюк не бачив родини 5 років і сам наполягає, щоб вони не їхали до нього на побачення – Новіков

В ефірі "5 каналу" адвокат Ілля Новіков прокоментував інформацію українського посольства у Великій Британії про те, що український політв'язень Станіслав Клих, якого утримують у Росії, протягом п'яти років не бачився з родиною.

Ілля Новіков – адвокат засуджених у Росії українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха – відвідав їх у п'ятницю, 21 грудня, разом з іншим адвокатом – Доккою Іцлаєвим – у СІЗО в Грозному, де вони перебувають.

"Микола Карпюк (не бачив п'ять років сім'ю – ред.), бо до Стаса Клиха приїжджала мати двічі чи тричі. Це, мабуть, технічна помилка посольства", – уточнив Новіков.

[social type="tw" url="

"]

Він нагадав: "Коли Миколу заарештованого відвезли до слідчого відділу ФСБ по Північному Кавказу і там до нього застосовували тортури, він погодився підписати показання, яких від нього вимагав слідчий. Погодився після того, як йому показали світлини його сина, який іде до школи і сказали: "Якщо ти не будеш підписувати те, що ми кажемо, то привеземо його сюди і катуватимемо на твоїх очах". Тому Микола сам наполягає, щоб ані його дружина, ані його син Тарас, який вже 5 років його не бачив, все ж таки не їхали до нього на побачення, бо він вважає, що це не є для нього безпечно. А безпека родини для нього є більш пріоритетними, ніж побачити їх на власні очі".

Також він розповів про крайню зустріч із Карпюком: "Я бачився з Миколою. На жаль, я не міг йому розповісти нічого нового, крім того, що його сім'я йому передає привіт і з Новим роком. Але ми не бачимо ніяких нових фактів, як дозволяли б мені говорити, що з’явився новий шанс. Ми сподівалися, що, буде обмін під час Чемпіонату світу з футболу, – не відбулося. Ми сподівалися, що будуть якісь гуманітарні заходи з російського боку перед виборами російського президента – не відбулося. На що нам чекати зараз, я чесно кажучи, не знаю. Ми пробували все, що у нас було".


Новіков розповів і про те, як нині почуваються Карпюк та Клих: "Яке може бути здоров'я у людини, яка 5 років провела у російській тюрмі? Це стосується і Карпюка, і Клиха, якого нещодавно відвезли до цивільної лікарні. А коли вже тюремні лікарі погоджуються на етапування до цивільної лікарні, це означає, що навіть з їхньої точки зору стан здоров'я у людини є поважним".

На запитання ведучою, чи має він оптимізм щодо цих справ, Новіков сказав: "Оптимізм у нас є, бо я вважаю, що загальна ситуація, яка у нас існує в Росії, вона не може протривати довго, але я не впевнений, що люди, про яких ми розмовляємо зараз, що ми їх встигнемо витягти, поки не буде запізно". 

Нагадаємо, Станіслава Клиха затримали на території Росії 2014 року, який нібито брав участь у Першій чеченській війні в 1995 році на боці чеченських повстанців. Також по цій справі проходить і українець Микола Карпюк.

У травні 2016 року суд у Грозному (Чечня) засудив українців Клиха і Миколу Карпюка до 20 і 22,5 років позбавлення волі відповідно. Обидва українці всі обвинувачення категорично заперечують. За їхніми словами, вони ніколи не були в Чечні і не брали участі в бойових діях. Клих розповів, що після затримання до нього застосовували тортури. За словами політв'язня, йому також внутрішньовенно вводили психотропні препарати. В Amnesty International заявили, що тортури вплинули на психічне здоров'я Клиха. 17 грудня в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун повідомила, що у Клиха погіршився стан здоров'я, є підозра на рак. 

Дивіться також фотогалерею за темою:



ФОТО: У Санкт-Петербурзі люди вийшли з вимогою звільнити українських в'язнів зі "списку Сенцова"

/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга
/ Facebook / Солидарность Санкт-Петербурга Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну