УКР РУС
» » Невідомі факти про захоплення катера "Бердянськ" прикордонникам РФ – Новіков розповів деталі
Всі новини

Невідомі факти про захоплення катера "Бердянськ" прикордонникам РФ – Новіков розповів деталі

В ефірі "5 каналу" адвокат Ілля Новіков розповів, як, на його думку, відбувалося захоплення українських катерів та чому його підзахисний Роман Мокряк не залишив побратимів".

"Моє особисто враження, що рішення про  захоплення українських суден приймалося на рівні якогось генерала, генерал-майора або генерал-лейтенанта, чи хто там у них керує безпосередньо цими російськими прикордонниками. Рішення приймалося в ситуації, коли було зрозуміло, що ще кілька хвилин – і українські катери можуть піти у відкрите море. І їх неможливо буде перехопити, окрім буксира "Яни Капу". Його, через невелику швидкість, росіяни могли захопити в будь-яку мить, але позиція у керівництва РФ була такою, що треба захопити всіх. Переломний момент стався, коли ця людина по телефону або по рації віддала команду на відкриття вогню. Після того в них уже не було вибору, вони повинні були йти до кінця", – сказав Новіков.

Він продовжив: "Але, на їхнє щастя, Роман Мокряк, мій підзахисний, мав прийняти рішення. Саме його катер було обстріляно, на борту перебувало троє поранених. Роман зрозумів, що якщо вони підуть до Одеси, то він просто не довезе поранених, бо на борту не було можливості застосувати необхідні медичні заходи. Тому він і прийняв таке рішення: щоб зберегти їхнє життя, краще вони піддадуться. Після цього, протягом наступних годин, були наради і хтось, напевно сам Путін віддав наказ  захопити українські кораблі".


Правник також розповів про зустріч з Мокряком у СІЗО в Москві й сказав, як нині почувається український військовий: "Почувається добре. Він у бадьорому стані. Найбільше хвилювався за трьох поранених зі свого екіпажу. А коли я йому сказав, що їхній стан покращується, не те, що вони вже одужали зовсім, але в них не такі серйозні проблеми зі здоров'ям, як ми боялися, він сприйняв це дуже оптимістично. В нього чітка позиція, він із першої хвилини, як слідчий почав допит, став наполягати, що не даватиме ніяких свідчень, поки його екіпаж не буде звільнено, бо він капітан, він командир корабля і він відповідає за все, що відбувається на борту. Якщо у слідчого є запитання, то він може їх ставити, але лише після того, як його людей буде звільнено. На мою думку, така позиція заслуговує поваги, і я думаю, є дуже шляхетною".

Як повідомляв 5.UA, нині у слідчих ізоляторах Росії перебуває 24 українських полонених моряки. Їм закидають порушення територіальних вод Росії. Україна ж наполягає, що територіальні води анексованого Криму не є російськими, а атака на катери і буксир 25 листопада була здійснена в нейтральних водах Чорного моря. Відповідно, всі моряки вважаються військовополоненими, на них поширюється Женевська конвенція і їх не можна утримувати в СІЗО і судити. 

Підконтрольні РФ "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх затриманих моряків. Україна і світове співтовариство визнали військовополоненими захоплених моряків, проте влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які нібито порушили російський кордон.



ЗМІ опублікували фото захоплених Росією українських катерів у Керчі

/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну