УКР РУС
» » Слідство буде "брудним": адвокати українських моряків розповіли про ключові завдання
Всі новини

Слідство буде "брудним": адвокати українських моряків розповіли про ключові завдання

Усі полонені українські моряки мають адвокатів. Їх відбирали за допомогою СБУ. Завдання захисту – в судовій залі доводити, що українські військові згідно з Женевською конвенцією є військовополоненими. А значить, мають бути негайно звільнені. Про кроки, які робить Україна, аби моряки повернулися додому, відзвітували заступник голови парламенту Ірина Геращенко, омбудсмен Людмила Денісова та самі захисники моряків. Їх слухала кореспондент "5 каналу" Леся Головата.


Сьогодні на засіданні Генеральної асамблеї ООН розглядатимуть резолюцію про мілітаризацію Росією Чорного та Азовського морів, яку підготували в Україні. Також обговорюватимуть питання щодо негайного звільнення 24 моряків ВМС ЗСУ, яких незаконно наприкінці листопада російські військові полонили у Керченській протоці.

Крім того, Київ готує позови до міжнародних судів, щоб була визнана очевидна для світової спільноти річ – що захоплені українці є військовополоненими. Натомість, за словами Ірини Геращенко, цього не розуміють у Москві.

На заклик щодо правового захисту затриманих українців відгукнулися 82 людини. Відповідні списки згодом через омбудсмена Людмилу Денісову передали до Служби безпеки України. Там ретельно перевірили кожне прізвище та залишили 34 адвокати. Правники вже підписують угоди, деякі навіть встигли зустрітися зі своїми підзахисними.

"Адвокати вже змогли зустрітися із 11-ма військовополоненими з 24-х. Не тому що вони не хочуть або не можуть, їм просто не дають на це згоду. До 8 пустили в рамках вже розпочатих слідчих дій, а до 3 – бо вони поранені, а у "Матроські тиші" є особливий режим по допуску до полонених", – зазначила Денісова.

"105 стаття третьої Женевської конвенції прямо передбачає, що військовополонені мають право на кваліфіковану адвокатську допомогу. І її повинна надавати насамперед держава, громадянами якої вони є. Саме у зв'язку з цим українська влада ухвалила рішення про надання юридичної допомоги морякам. Було прийнято рішення, що буде збиратися адвокатська група, яка буде надавати цю допомогу", – розповів керівник групи адвокатів військовополонених Микола Полозов.

Ключовим моментом діяльності адвокатів є підтримування зв'язку полонених із зовнішнім світом та між собою, адже вони є абсолютно відокремленими один від одного. Про стратегію захисту не розповідають, щоб не давати "козирів" Кремлю. Але прогнозують, що російська влада вдаватиметься до найбільш "брудних" засобів впливу.

Що розповіли інші правозахисники – дивіться у відео.



ЗМІ опублікували фото захоплених Росією українських катерів у Керчі

/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
/ Фото kerch.fm
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну