УКР РУС
» » У Вінницькій єпархії УПЦ МП спростували фейк про захоплення храму
Всі новини

У Вінницькій єпархії УПЦ МП спростували фейк про захоплення храму

Повідомлення про начебто захоплення невідомими Спасо-Преображенського кафедрального собору у Вінниці є фейковим та провокативним. Про це йдеться в заяві прес-служби Вінницької єпархії УПЦ Московського Патріархату.

Зазначається, що метою провокації є створення напруги серед вірян у Вінниці. «Повідомляємо, що з 1991 року фактично і з 1993 року юридично приміщення Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці передані у постійне безоплатне користування релігійній громаді собору і на даний момент залишаються в користуванні громади. В той же час будівлі собору і історичного архітектурного комплексу "Мури", до якого вони входять і який є пам'яткою архітектури національного значення», є власністю держави України і перебувають під її охороною", – вказано в повідомленні. Зазначається, що наразі у Спасо-Преображенському соборі спокійно: звершуються богослужіння і відправляються треби для парафіян храму. Раніше "Союз православних журналістів" розповсюдив інформацію про начебто захоплення Спасо-Преображенського собору у Вінниці. Новину підхопили та розповсюлили російські ЗМІ.

Після оприлюднення спростування прес-службою єпархії, у "Союзі" заявили, що воно було оприлюднено "під тиском". Раніше повідомлялось, що митрополит УПЦ  МП Вінницький і Барський Симеон (Шостацький) бере участь в об'єднавчому церковному соборі, разом з ще одним архієреєм МП – митрополитом Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром (Драбинком).

Як повідомляв 5.UA, собор, який проходить в Софії Київській, розпочався близько опівдня зі спільної молитви ієрархів. Під час Собору має бути затверджено Статут помісної української православної церкви. У роботі Собору беруть участь ієрархи трьох церковних юрисдикцій – УПЦ КП, УПЦ МП та УАПЦ, ієрархи Константинопольського Патріархату Даниїл (Зелінський), Іларіон (Рудник) та митрополит Галльський Еммануїл. Кожен з українських єпископів привіз на собор ще одного священика та одного мирянина або ченця. Предстоятеля обиратимуть з-поміж трьох кандидатур, голосування буде таємним. В першому турі голосування список формують всі делегати собору, висуваючи свого кандидата, у другому голосують лише ієрархи.

Нагадаємо, 11 жовтня в Константинополі Вселенський Патріархат, по завершенні Синоду, оголосив своє рішення щодо України. Він продовжує процедуру надання Томосу про автокефалію Українській Православній Церкві. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Саме після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томосу як документа.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну