УКР РУС
» » Архітектурний скандал у Києві: мешканці будівлі в центрі обурені планами одного з орендарів
Всі новини

Архітектурний скандал у Києві: мешканці будівлі в центрі обурені планами одного з орендарів

Пам'ятку архітектури в середмісті столиці переоблаштовують під ресторан. Проти сусідства виступили місцеві мешканці. Стверджують – орендар нехтує охоронним статусом будівлі і робить на першому поверсі, що йому заманеться. При цьому немає жодних дозвільних документів. Валерія Павленко про те, як місцеві боронять своє житло.


Світлана Ботвиновська мешкає на Великій Васильківській, 43. Твердить, що її будинок – пам'ятка архітектури. Та це не зупиняє нового орендаря облаштувати на першому поверсі ресторан.

"У нас будинок дуже старий, це прибутковий будинок. У нього є номер, він іде як пам'ятка архітектури та містобудування. Ми потерпаємо в основному від перших поверхів, це нежитлові приміщення. Так сталося і в цей раз. Нас турбували і роботи вночі, і щось там вибивалося", – розповідає жінка.

Місцева мешканка бідкається – через будівництво, стіни старого будинку ходять ходуном. Усі роботи відбуваються під покровом ночі. Мешканці певні – орендар не має на це дозвільних документів.

"Отримали відповідь на те, що все в них відбувається незаконно і вони не подавали ніякої дозвільної документації – це наша відповідь. Для того, щоб КМДА щось побачило і дали їм дозвіл", – каже Світлана Ботвиновська.

На прохання мешканців показати документи на реконструкцію приміщення – представник орендаря показує папірці без підписів та печаток. Ба більше, не дає навіть дочитати до кінця.

"Були проведені збори, ми попросили надати документи, але жодних документів офіційно затверджених нам представлено не було. На сьогодні мешканці налякані тим, що будинок може бути порушеним, порушені можуть бути конструкції", – пояснює мешканка будинку Оксана Мироник.

Під час зустрічі журналістів з громадою до будинку навідалася комісія столичного департаменту благоустрою. Представники міської адміністрації вирішили перевірити законність дій власника ресторану. Той – ані пари з вуст.

Зрештою комісія вирішила покласти край перебудові.

"Буде зроблено протокол, в якому буде зазначено питання, щодо перевірки наявності дозвільної документації. Жодної дозвільної документації я не бачив. Надавалися якісь папірці, з малюнками, без відповідних погоджень, затверджень, узгоджень. Але це папірці. Дозвільної та проектної документації не бачив", – каже голова комісії департаменту благоустрою КМДА Олександр Святенко.

Щоби зрозуміти, чи має орендар дозвіл на будівництво і ремонт у пам'ятці архітектури, рушаємо до Державної архітектурно-будівельної інспекції Києва.

"Наразі в нас відсутня інформація стосовно документів, які надають право на виконання будівельних робіт за вказаною адресою. Такої інформації в нас немає. Завтра розпочинається перевірка, де, я впевнений, ми будемо витребувати документи, якщо такі є, звичайно, які надають право на виконання будівельних робіт", – пояснив начальник відділу правової роботи державної архітектурно-будівельної інспекції Києва Михайло Павлишин.

У ДАБІ визнають – це не поодинокий випадок, коли орендарі нехтують забороною і перебудовують перші поверхи пам'яток архітектури для власних потреб. Важливо, щоби люди не стояли осторонь. Тим часом мешканці Васильківської мають намір позиватися до суду, щоби зупинити забудову.

Валерія Павленко, Віктор Сніжко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну