УКР РУС
» » Індекс салбургера: ціни на основні продукти в Україні продовжують зростати
Всі новини

Індекс салбургера: ціни на основні продукти в Україні продовжують зростати

З настанням зими "Сегодня" традиційно публікує щоквартальний індекс салбургера. Йдеться про сезонний моніторинг цін на основні продукти, де сало – один з ключових продуктів в меню українців. Нагадаємо, наше салбургер-меню – це обід на чотирьох, основа якого салбургер – сендвіч з чорного хліба з "генеральським" салом, тобто з тоненькими прошарками м'яса, плюс зелень і приправи. Крім бутерброда, до індексу увійшли три страви: картопля по-селянськи, овочевий салат і курячі нагетси з сиром.

Експерти Української аграрної конфедерації (УАК) підрахували для "Сегодня", в яку суму родин і з чотирьох осіб обійдеться такий набір і як змінилася ціна порівняно з початком вересня. Зараз салбургер-меню коштує 285 грн, а ще три місяці тому такий обід можна було приготувати за 246 грн. Тобто за осінь індекс пішов вгору на 16%, після того як півроку тому він впав на 12%. Рік тому такий обід коштував на 25,5% дешевше, або 227 грн.

Аналітики УАК вважають, що основним чинником подорожчання є підвищення цін на курятину, сир і овочі. Причиною експерти називають сезонний фактор: наприклад, огірки і помідори, що входять до складу салату, до кінця осені дорожче вп’ятеро, ніж були влітку. Подорожчало і сало, але трохи, адже його ціна практично зрівнялася з вартістю м'яса. Експерти кажуть, що в найближчі півроку індекс салбургера ще зросте.



Зростання цін: курка, сир і овочі

За розрахунками аналітика УАК Нелі Онищенко, найбільшу частину у вартості нашого обіду займає курка фрі – 57,5%. За три місяці страва стала дорожче на 14,2%, або на 20 грн. Цьому сприяло зростання цін на інгредієнти, які займають вагому частину у вартості страви – курятини (+13,7%), сиру (+23,8%) і молока (+21,4%).

"Частково ціна на ці продукти залежить від сезонності як виробництва, так і споживання: влітку українці менше вживають м'яса і молочки, тому виробникам немає сенсу піднімати ціну, але коли проходить сезон овочів і населення знову повертається до цих продуктів, то зростає і ціна, – каже Онищенко. – До того ж зараз спостерігається збільшення попиту на курятину, вартість якої нижча інших видів м'яса. Користуючись цією ситуацією, багато виробників, а також торгові посередники можуть незначно підняти ціну на курятину в майбутньому. Радує зниження ціни на борошно на 2 грн, або на 16%, порівняно з серпнем. Головний фактор – ціни на зерно. Аналізуючи зміну цін на пшеницю з кінця літа до кінця листопада, бачимо, що після зльоту в середині серпня, вже у вересні ціна в Україні почала трохи знижуватися у відповідь на світові тенденції. Це частково вплинуло на те, що ціна на борошно трохи впала. Але вже з жовтня ціна на пшеницю почала зростати, і це може призвести до подорожчання борошна взимку. Ціна на хліб не наслідувала цю тенденцію, а продовжила підніматися".

Хоча хліб коштує в рази менше сала, але тому, що його в салбургері майже вдвічі більше, ніж сала, він є одним з ключових продуктів, які вплинули на зміну вартості бутерброда: за три місяці буханець додав в ціні 1 грн (+5%). А ось за рік хліб зріс в ціні на 105%, тобто вдвічі. Салбургер подорожчав за квартал на 2 грн (або 2,6%) за рахунок здешевлення салату, але порівняно з кінцем листопада 2017-го – на 34,85 грн (або 67,7%). На 4,4% за три місяці додало в ціні сало, яке дорожчає слідом за свининою, а річне подорожчання цього "українського делікатесу" становило 74,6%. Овочі надчутливі до сезонності, і з закінченням сезону в Україні їх вартість починає менше радувати покупця. Поки за три місяці картопля по-селянськи подорожчала на 0,71 грн, а ось салат "ЗСЖ" – на 15,5 грн. Порівняно з 2017-м, ціни також зросли: на 5 грн подорожчав салат "ЗСЖ" і на 0,36 грн картопля.



Прогноз цін до весни

Аналітики кажуть, що подорожчання продуктів – світова тенденція.

"У сільгоспкомплексі країни виробничі витрати зросли за рік на 12-13% через зростання вартості сировини, кормів, міндобрив та палива, багато з яких, насамперед добрива і паливо, імпортуються, – аналізує Онищенко. – Тобто їх ціна залежить від курсу гривні до долара, який останнім часом зміцнів. Цього року додався і фактор зростання тарифів на газ, тому очікуємо подальшого підвищення цін. А напередодні новорічних свят до перерахованих факторів додасться передноворічний ажіотаж".

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже, що салбургер-меню за зиму ще подорожчає, і його вартість може перевищити 300 грн. Крім підвищення з 1 січня мінзарплати, від якої залежить собівартість будь-якого товару, великий внесок до зростання ціни внесуть свіжі овочі: вони можуть подорожчали в 1,5 раза через імпорт.

На думку експерта, на 10-15% (2,5-3,5 грн за десяток) за зиму підніметься ціна на яйця, що збільшить вартість салбургера ще на 1,5-2 грн. А ось ціна сала практично не зміниться, оскільки в цей час зростає його пропозиція. Це може стримати зростання цін на курятину, хоча куряче філе все одно підросте в ціні на 3-4% (на 4-5 грн/кг).

За прогнозами Дорошенка, ціна салбургер-меню навесні залишиться приблизно на рівні зимової через те, що вже почнеться зниження цін на свіжі овочі, але серйозне здешевлення всього меню можемо побачити тільки наступного літа.

Крім індексу салбургера, журналісти "Сегодня" писали і про інші актуальні для українців індекси. Борщ стає для українців делікатесом – за рік продукти так званого "борщового набору" подорожчали майже на третину. Такі дані надала Асоціація постачальників торговельних мереж для матеріалу: Індекс борщу: в Україні злетіли ціни на традиційні продукти.

А ще вони склали "індекс пуховика", з'ясувавши, скільки коштує тепло одягнутися в Україні.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну