УКР РУС
» » Муженко розповів, що передувало захопленню українських кораблів у Керченській протоці
Всі новини

Муженко розповів, що передувало захопленню українських кораблів у Керченській протоці

Українські кораблі – малі броньовані катери "Нікополь" і "Бердянськ", а також рейдовий буксир "Яни Капу" – були обстріляні прикордонною службою ФСБ РФ, коли покидали Керченську протоку в супроводі російських кораблів. Про перебіг подій розповів начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко на засіданні Ради національної безпеки і оборони.

Корабельна група ВМС ЗСУ заздалегідь попередила іншу сторону про намір пройти під мостом до Азовського моря, сигнал був прийнятий, але відповіді так і не надійшло. Начальник Генштабу уточнив, що це був плановий перехід українських кораблів з постійного пункту базування в Одесі до Маріуполя.

"Під час планового переходу 24-го числа отримали повідомлення про закриття зони проходження поблизу Керченської протоки. Підтвердження через міжнародний центр контролю, який знаходиться в Іспанії, даного закриття зони не було", – зазначив він.

Муженко додав: "25-го числа, близько 4-ї години, старший проходу зробив два запити на диспетчерський пункт в Керчі щодо можливості проходження і уточнення графіка проходження в зоні Керченської моста. Інформації не отримали. Відповіді не отримали. Продовжували рух. Надалі отримали повідомлення про те, щоб вийти в район очікування, де буде визначено порядок проходження під аркою Кримського моста".

Зі слів генерала ЗСУ, об 11-й годині неділі, 25 листопада, інформація про закриття проходу з'явилася в міжнародному центрі контролю. Російська сторона пояснила блокування руху Керченською протокою тим, що там нібито на мілину сів танкер. Втім, ці дані не відповідали дійсності, оскільки пізніше під аркою моста пройшли три військові кораблі РФ.

Муженко пояснив, що не отримавши до 17-ї години інформації, кораблі ВМС України вирішили повертатися до пункту постійного базування в Одесу.

"При виході кораблів, при проході з зони очікування до пункту постійного базування, десь на відстані 13-14 миль від берега Криму, близько 40 кілометрів на південний схід від Керчі, кораблі, які супроводжувалися суднами та кораблями РФ, були обстріляні, заблоковані. Озброєння застосовувалося на поразку. Після цього зв'язок був утрачений", – заявив начальник Генштабу ЗСУ.


Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну