УКР РУС
» » Пристрасті в Керченській протоці: хронологія подій та останні дані про свавілля РФ
Всі новини

Пристрасті в Керченській протоці: хронологія подій та останні дані про свавілля РФ

У ВМС України наголошують: військові кораблі України мають свободу судноплавства в Керченській протоці та Азовському морі, отже можуть проходити через Керченську протоку у будь-який час. Тож таран буксира розцінюють як акт агресії. Хронологію подій укладали кореспонденти "5 каналу".

З порту Одеси до порту Маріуполь. Малі броньовані катери "Нікополь", "Бердянськ" і рейдовий буксир "Яни Капу" вирушили у плановий перехід з Чорного моря до Азовського. Корабельна група ВМС ЗСУ заздалегідь попередила російську сторону про намір пройти Керченську протоку. Ті сигнал прийняли, але не відповіли.


"Малий броньований артилерійський катер Військово-Морських сил Збройних сил України "Бердянськ" з метою дотримання міжнародних норм безпеки судноплавства зв’язався з береговим постом ПС ФСБ РФ та повідомив про намір проходження Керченською протокою. Інформація була отримана, але відповідь не надана. Проте, о 04:07 неділі, 25 листопада, зафіксовано переговори диспетчера "Керч" – "Берест-23" щодо виявлення кораблів ВМС ЗСУ. У той же час, на виклики кораблів українських ВМС диспетчери "Керч" та "Кавказ" не відповідали", – розповідає про ситуацію начальник прес-центру ВМС ЗСУ Олег Чалик.

Далі російський диспетчер озвучив вимогу до українських моряків відійти у так звану "зону очікування" задля подальшого проходу через Керченську протоку. Ті виконали вимогу, але попри це, назустріч українським кораблям висунулася група російських. Вони почали провокації, а потім один із них пішов на таран українського буксира.


"Було здійснено два тарани, в результаті чого пошкоджено нос, двигун і леєр, утримання по борту корабля, а також плотнік був з місця виштовханий, вже плаває у Керченській протоці. Було 15-16 навалів. Тобто, корпусом корабля об борт намагався зупинити подальший рух", – зазначає командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко.

Згодом – ще одна провокація. Два російських ударних вертольоти Ка-52 зайшли на бойовий курс і взяли на приціл українські кораблі, а потім російська сторона оголосила: рух під Керченським мостом заблокований. Нібито на мілину сів танкер.


"Інформація щодо посадки на мілину танкера не є дійсною, це фейк. Вони його притягли, під аркою поставили, перекрили весь прохід Керченської протоки й поставили ще там плавкран. Тобто, Керченська протока перекрита", – наголошує командувач ВМС ЗСУ. 

Тим часом, українські моряки зафіксували: через нібито перекриту танкером протоку вільно пройшли три військові кораблі РФ.


Як повідомив один із кримських журналістів, суховантаж відбуксували, пропустили борти прикордонників, а потім повернули танкер на місце.

Щодо силових дій, офіційна позиція Москви наступна: українці самі винні, адже нібито без дозволу зайшли у тимчасово закриту акваторію, небезпечно маневрували і не виконували вимог. Російські військові порушили одразу два міжнародних документи, відповідають у ВМС ЗСУ. Це Конвенція ООН з морського права та Договір між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки.

"Перешкоджання й блокування військовими кораблями країни щодо заходу в порти та до прибережної зони іншої країни. Це підпадає під міжнародне право як агресія. Це факт агресії – застосування з боку РФ Збройних Сил та ФСБ", – коментує командувач ВМС ЗСУ.


Кораблі Російської Федерації порушили свободу навігації і неправомірно застосували силу щодо кораблів ВМС ЗСУ, додають у вітчизняному зовнішньополітичному відомстві.

"Ми розцінюємо такі агресивні дії як порушення норм Статуту ООН, Конвенції ООН з морського права...МЗС України здійснить всі належні заходи дипломатичного та міжнародно-правового реагування. Також невідкладно інформуватимемо партнерів про агресивні дії Росії в Азовському морі", – наголосили вітчизняні дипломати.


У МЗС вимагають чіткої реакції міжнародних партнерів на провокації з боку військових Російської Федерації.

Юрій Жупанов, Ольга Дунська, Сергій Іщенко, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею за темою: 

/ Ізет Гданов/Facebook
/ Ізет Гданов/Facebook
/ Ізет Гданов/Facebook
/ Ізет Гданов/Facebook
/ Ізет Гданов/Facebook
/ Ізет Гданов/Facebook
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну