УКР РУС
» » Агресія РФ на Азові: всі кораблі військового флоту України по тривозі вийшли в море
Всі новини

Агресія РФ на Азові: всі кораблі військового флоту України по тривозі вийшли в море


Весь склад Військово-Морських сил (ВМС) України підняли по тривозі - кораблі виходять в море. Про це повідомили в Міністерстві оборони. Напередодні, 25 листопада, стало відомо, що під час атаки на українські судна в Керченській протоці були поранені шість моряків, двоє з них знаходяться у важкому стані.

Кадри того, як російські прикордонники таранять український рейдовий буксир "Яни Капу", облетіли весь світ. Буксир в супроводі двох малих броньованих артилерійських катерів прямував з Одеси до Маріуполя. Цю групу українських судів перехопили чотири російських прикордонних кораблі. Під час тарана росіяни пошкодили головний двигун українського буксира, обшивку і огорожу, а також знесли рятувальний пліт.

"Підтверджено, що Російська Федерація не забезпечила безперешкодний прохід суден через Керченську протоку в Азовське море, це було показано всьому світу, чітко продемонстровані жорстокі і агресивні дії Російської Федерації", - заявив командувач ВМС України Ігор Вороненко.

Українські моряки запевняють: про свої наміри пройти через Керченську протоку попереджали заздалегідь. Але з 4 ранку 25 листопада російські диспетчери їм не відповідали.

"Росія здійснила акт агресії проти України. Тепер маємо агресію на території України, а також війну з Росією в нейтральних водах, оскільки цей акт агресії здійснений саме в нейтральних водах. Цей акт агресії - а саме так він повинен кваліфікуватися за всіма принципами міжнародного права - призвів до поранень наших військових", - заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Пізніше до блокування українських судів приєдналися ще чотири російських прикордонних кораблі. З окупованого Криму на патрулювання підняли кілька бойових літаків і перекрили прохід суховантажів по Керченській протоці. При спробі українців вийти з протоки - атакували. Вранці 26 листопада Росія відкрила Керченську протоку.

У російському полоні зараз знаходяться 23 українських моряка. Судна примусово відбуксирували до Керчі.

В НАТО закликають до негайного припинення конфлікту в Керченській протоці. І вже вийшли на зв'язок з українськими чиновниками.

"НАТО повністю підтримує суверенітет України та її територіальну цілісність, включаючи навігаційні права в її територіальних водах. Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі відповідно до міжнародного права", - заявила речник НАТО Оана Лунгеску.

На 18 годину за київським часом ООН скликає екстрене засідання Ради безпеки щодо ситуації в Керченській протоці.

Підтримку Україні також висловили європейські партнери - Німеччина, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Данія та Румунія.

"Це не можна кваліфікувати інакше, ніж акт агресії і чергове явне порушення міжнародного морського права. Такі дії підривають безпеку всього регіону", - зазначив глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус.

Крім того, на засіданні ради закордонних справ Євросоюзу можуть розглянути питання посилення санкцій проти Росії. Запит по це голові євродипломатії Могеріні надіслав посол України в ЄС Микола Точицький.

Деталі засідання Ради безпеки ООН буде відслідковувати спеціальний кореспондент "Сегодня" в Сполучених Штатах Віра Свердлик. Дивіться випуски телеканалу "Україна": "Агресія Росії в Азовському морі: чим відповість Україна?" Дивіться у випусках о 9:00, 11:00, 13:00, 15:00, 19:00 і 23:00.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну