УКР РУС
Всі новини

Російська агресія на Азові: Порошенко скликає силовиків

Останні дії Російської Федерації проти кораблів ВМС ЗС України – акт агресії, спрямований на цілеспрямовану ескалацію Росією ситуації в акваторії Азовського моря і Керченської протоки.

Про це увечері 25 листопада заявили в прес-службі адміністрації президента України щодо агресивних дій РФ в акваторії Азовського моря.

"Засуджуємо грубе порушення Росією норм міжнародного права і Конвенції ООН з морського права за спробу привласнити українську акваторію і заборонити вільний рух українських і міжнародних суден. Агресивні дії РФ вимагають рішучого засудження і жорсткої відповіді з боку міжнародного співтовариства, включаючи санкції", – заявили в АП .

В адміністрації повідомили, що з цією метою президент України Петро Порошенко перебуває в безпосередньому контакті з керівництвом ЄС і НАТО.

"Глава держави доручив МЗС оперативно проінформувати країни G7 і членів Ради Безпеки ООН про злочинні дії російської сторони в Азово-Керченській акваторії і в районі Чорного моря, а також ініціювати розгляд цього питання в рамках ООН та ОБСЄ", – відзначили в Адміністрації президента.

Також в АП повідомили, що Україна разом з групою країн ЄС, США, Канадою та іншими партнерами, розробила проект резолюції ООН по мілітаризації Росією АР Крим та Азовського моря, яка буде розглянута Генеральною Асамблеєю ООН вже в грудні.

Крім того, президент Петро Порошенко скликав позачергове засідання Військового кабінету Ради національної безпеки і оборони через російську агресію на Азові.

"Президент України скликає Військовий кабінет в зв'язку з подіями на Азові", – написав у Facebook в неділю ввечері прес-секретар президента Святослав Цеголко.

.

У свою чергу генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що Військова прокуратура Південного регіону і частина прокуратури зони ООС підняті по тривозі. Спільно з СБУ зареєстровані і проводяться невідкладні слідчі дії щодо акту ведення агресивної війни Російською Федерацією (ст. 437 ККУ).

Таран прикордонним кораблем РФ українського рейдового буксира "Яні Капу" підпадає під ознаки акту агресії відповідно до визначення п.d ст.3 резолюції №3314 (ХХIХ) Генеральної асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, говориться в повідомленні.

Відповідно до статей 17 і 38 Конвенції ООН з морського права і ст.2 договору між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, військові кораблі України користуються свободою судноплавства в Керченській протоці і Азовському морі, отже, можуть здійснювати прохід через Керченську протоку в будь-який час за умови дотримання безпеки судноплавства.

"Стаття 17 конвенції ООН (по морському праву – ред.) встановлює, що за умови дотримання Конвенції, судна всіх держав, як прибережних так і тих, що не мають виходу до моря, користуються правом мирного проходу через територіальне море. Ч.1 ст.36 конвенції ООН визначено, що в протоках, зазначених в ст.37 Конвенції ООН, всі судна і літальні апарати користуються правом транзитного проходу, якому не повинно чинитися перешкод. Ч.1 ст.2 договору (про використання Азовського моря і Керченської протоки) передбачає, що торгові судна і військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або РФ, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі і Керченській протоці свободою судноплавства ", – наголошується в повідомленні.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну