УКР РУС
» » Конфлікт України і Росії на Азові: чому запанікував Кремль і чи буде "морська" війна
Всі новини

Конфлікт України і Росії на Азові: чому запанікував Кремль і чи буде "морська" війна

Опір, який Україна почала чинити Росії в ситуації навколо Азовського моря, хоч і недостатній з ряду причин, але викликає у Москви деяку паніку, а з іншого боку провокує її на нарощування військової присутності в Азові.

Про це сайту "Сегодня" розповів військовий дипломат, експерт з питань оборонного будівництва та безпеки Олександр Поліщук, коментуючи заяву члена комітету Ради Федерації РФ з оборони і безпеки Франца Клінцевича про те, що Росія може вжити заходи у відповідь щодо України за затримання 15 судів в Азовському морі за їх незаконні заходи в порти окупованого Криму і навіть може піти на перекриття моря для українських судів.

За його словами, заяви російських політиків вищого ешелону про те що, Росія нібито змушена відповідати України, затримує російські судна, блокувати акваторію Азовського моря і т.д. - це все пропаганда Кремля, а "ситуація є діаметрально протилежною".

"Росія першою почала затримувати судна, які йдуть в українські порти, росіяни блокують наші виробничі центри в Маріуполі, Бердянську та т.д. І протидія, яку надає Україна Росії (хоча військово-морських засобів у нас, дійсно, мала місце внаслідок агресивної політики РФ, яка забрала в України флот, практично знищила його в наших ВМС) і ті незначні кроки опору, які ми робимо, викликає у Москви паніку", - сказав він.

Як додав Поліщук, за різними оцінками, на сьогоднішній день Росія сконцентрувала в Азовському морі до 100 одиниць різного роду бойових кораблів, "які продовжують виконувати функції, які на них покладені, зокрема, щоб нібито врівноважити українську загрозу з моря".

"Думаю, наші позиції такі, що Україна повинна забезпечити свою присутність в Азовському морі, здійснювати контроль над безпекою судноплавства в цьому регіоні, як це і передбачено всіма міжнародними угодами, в тому числі так званим "міжнародним морським правом". Ті домовленості між Україною і РФ, які сьогодні існують і ще не розірвані, і які визначають Азов як спільне море, повинні бути розірвані і повинна бути чітко проведена демаркація / делімітація державного кордону між країнами. Це забезпечить правову основу, щоб відстоювати всіма можливими силами наші морські території і наші морські рубежі", – підкреслив експерт.

Відповідаючи на питання, чи піде Росія на військову ескалацію в Азовському морі, Поліщук зауважив, що складно прогнозувати дії і політику Кремля.

"Однак у чому не можна відмовити Росії, так це в тому, що вона послідовно демонструє свою готовність до застосування військової сили, якщо це відповідає її "національним інтересам" або захисту її "націнтересів", як вони вважають. Тому не маю жодного сумніву, що, якщо буде до цього висока політична воля у кремлівського керівництва, то буде застосована зброя, щоб продемонструвати, хто на Азові "господар". Але ми бачимо, що вже введені санкції Заходу проти РФ поки не будуть її зупиняти, а прийнята резолюція Європарламенту ще потребуватиме у своїй практичній реалізації. Маю на увазі з нарощування санкцій за ті агресивні дії, які Росія здійснює в Азовському морі. Подивимося, як ситуація буде далі розвиватися", – резюмував Поліщук.

У свою чергу, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь розповів в коментарі сайту "Сегодня", що заява Клінцевича не повинна сприйматися досить серйозно.

"Ця заява людини, яка вирішила нагадати про себе на тлі ситуації в Азовському морі. Хоча, з іншого боку, саме така заява найбільш чітко і яскраво характеризує саму суть російської політики не тільки на Азові, а й на всьому пострадянському просторі і світі. Тобто – повне ігнорування і нехтування норм міжнародного права, загрози, шантаж і залякування. Я називаю таку поведінку "тактикою гопників", яка полягає в розмахуванні якимись "ножами", залякуванні незрозумілими погрозами і т.д., щоб справити враження, що, мовляв, всіх вони повбивають. Насправді в МЗС РФ прекрасно розуміють, що якщо росіяни перекриють Керченську протоку, то це буде прямим і грубим порушенням норм міжнародного права і фактично цей крок буде спрямований на блокування доступу судноплавства з однієї частини світового океану в іншу. Тут мова йде про міжнародні угоди", – пояснив він.

Як додав експерт, хоча і існує двосторонній морської договір між Україною і РФ, навколо якого у нас ведуться дискусії про денонсацію, статус Азовського моря і Керченської протоки регулюються міжнародним морським правом. Причому незаконна окупація і анексія Криму з точки зору міжнародного права нічого не змінила.

"З точки зору міжнародного права, Крим – це українська територія, а з точки зору міжнародного морського права – Керченська протока доступна для всіх бажаючих сторін. Що стосується договору між Україною і РФ по Азову, він дійсно накладає обмеження на доступ військових кораблів третіх країн, які можуть зайти в Азовське море тільки після дозволу обох сторін. Вважаю, що це невигідно Україні зараз, оскільки такий стан обмежує Київ в правах із залучення до деблокування акваторії Азова і допомоги Україні з боку наших партнерів і союзників. Так, наприклад, Україна могла б запросити до сприяння у врегулюванні ситуації в Азовському морі військово-морські сили наших партнерів, зокрема, США, які могли б розмістити свої військові кораблі в азовській акваторії хоча б на тимчасовій основі. Однак положення двосторонньої угоди з РФ обмежують перебування кораблів третіх країн в Азовському морі", – сказав Самусь.

Військовий експерт також додав, що на даний момент Україна може розраховувати тільки на себе

"Необхідно будувати Військово-морські сили в Азовському морі, потрібно бути готовими до того, щоб забезпечувати судноплавство через Керченську протоку, оскільки Київ має точно ж такі права на протоку, як і РФ", - нагадав заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння.


"Заяви російського сенатора, як я вважаю, завдають шкоди виключно Росії, оскільки демонструють, що РФ веде себе не як цивілізована країна, яка поважає міжнародне право, а як гопник, як бандит, якому наплювати на будь-які правила і закони, виключно розмахуючи своїми "Калібрами" і "Іскандерами". Цей сенатор показав імідж сучасної Росії – повне нехтування міжнародного права. Тому вважаю, що для України це гарна можливість ще раз підкреслити європейським партнерам, чи варто з Росією продовжувати business as usual, зокрема, мова йде і про той же газовий бізнес. Потрібно апелювати до країн ЄС, щоб ті ще раз подивилися, як поводиться РФ, щоб поміняти підходи до співпраці з нею і посилювати санкційний тиск на антиросійську політику", – резюмував Самусь.

Раніше в коментарі сайту "Сегодня" військовий експерт Олег Жданов прогнозував, що Росія навряд чи зважиться на протистояння в Азовському морі і не піде на обстріл українських торгових суден, адже "РФ не в тому положенні, особливо в політичному плані, щоб застосовувати силу".

Як повідомлялося, раніше помічник глави Державної прикордонної служби Олег Слободян заявляв, що Москва бере "на мушку" Азовське море, перегрупувавши частину кримського флоту на азовський напрямок для посилення своєї військової присутності там. За його словами, Росія поступово збільшувала військовий контингент в Азовському морі за рахунок Чорноморського флоту.

В свою чергу Михайло Самусь також розповідав, які шанси у Путіна вторгнутися в Україну з Азова.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну