УКР РУС
» » Агент "Юрек": чому глава Польської православної церкви відкинув автокефалію України
Всі новини

Агент "Юрек": чому глава Польської православної церкви відкинув автокефалію України

У 2009 році авторитетне польське видання Rzeczypospolitа опублікувало розлогу статтю про зв'язки митрополита Варшавського і всієї Польщі і інших православних ієрархів країни зі спецслужбами ПНР, з якої стало відомо, що митрополит Польської православної церкви Савва – ніхто інший, як агент "Юрек".

Про це журналіст Віталій Портніков пише на сторінках сайту української редакції Радіо "Свобода".

Багато священиків і парафіян Польської православної церкви стали вимагати відставки своїх пастирів. Але митрополит Сава не пішов, а нагадав парафіянам про прощення гріхів і вибачився від імені всього православного духовенства.

Цікаво, що за часів боротьби руху "Солідарність" з комуністичним режимом (початок 1980-х рр.) очолювана Саввою ППЦ не сприяла активістам, а сам Савва навіть закликав православних своєї єпархії не брати участь в діях, які "суперечать інтересам держави" і підтримав введення воєнного стану в Польщі.

У той же час польський костел в ті роки відкрито підтримував "Солідарність", а одним з героїв опору став ксьондз Єжи Попелюшко, нагадав автор статті.

За його словами, Польську церкву навіть змусили відмовитися від автокефалії, яка була надана їй Вселенським патріархатом і попросити про автокефальний статус московського патріарха – хоча ніякого права надати їй такий статус у РПЦ не було. Тому Польську Православну Церкву в ті роки вважали просто філією РПЦ, частиною радянського впливу в країні. Інша справа, що своєю боротьбою з "Солідарністю" митрополит Савва та інші ієрархи сіяли ворожнечу між польськими громадянами різного походження та віросповідання.

Спецслужб соціалістичної Польщі давно немає, їх архіви оприлюднені – завдяки чому ми й знаємо, що багато заяв митрополита Савви були пов'язані не з політикою, не з його поглядами, навіть не з порадами РПЦ, а з зобов'язаннями агента "Юрека", продовжує Портніков.

"Про все це слід пам'ятати, коли дізнаєшся, що ієрархія Польської автокефальної православної церкви не підтримала процес надання автокефалії православної церкви в Україні", – резюмував він.

Нагадаємо, сайт "Сегодня" повідомляв, що Польська православна церква заборонила спілкуватися з УПЦ КП і УАПЦ. Заборона поширюється на літургійні та молитовні контакти польських православних священиків з українськими.

Також нагадаємо, що предстоятель Фінляндської православної церкви Лев заявив, що українці мають право на незалежну церкву

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну