УКР РУС
» » Донбас, миротворці, війна: що потрібно знати про візит Порошенка до Франції
Всі новини

Донбас, миротворці, війна: що потрібно знати про візит Порошенка до Франції

Візит президента України до столиці Франції 11 листопада розпочався з того, що Петро Порошенко з дружиною взяли участь у пам'ятній церемонії, присвяченій сторіччю завершення Першої світової війни біля Тріумфальної арки в Парижі. У церемонії також взяли участь лідери понад 70 держав і урядів та керівники міжнародних організацій.

Серед них – канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон, президент США Дональд Трамп, президент Росії Володимир Путін та інші офіційні особи.

Як повідомили в прес-службі президента, пам'ятні заходи почалися з військової церемонії і виконання національного гімну Франції. Також був урочисто запалений Вічний вогонь.

Біля Вічного вогню молоді люди з різних країн зачитали спогади очевидців – відомих письменників, які на власні очі бачили жахи Першої світової і описали їх в своїх творах.

В ході офіційного візиту лідер української держави провів зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макрона. Однією з тем, які обговорював у Парижі Петро Порошенко з Меркель і Макрона, стала тема проведення Росією "виборів" на окупованих територіях Донбасу. Про це повідомив прес-секретар українського президента Святослав Цеголко у своєму мікроблозі в Тwitter. 

"Порошенко, Меркель і Макрон проводять тристоронні переговори в Парижі щодо фейковий "виборів", які Росія проводить на окупованій частині Донбасу", – написав він.

І канцлер Німеччини Ангела Меркель, і президент Франції Еммануель Макрон висловили свою однозначну позицію щодо фейковий виборів – категоричний осуд. Про це повідомив за підсумками тристоронньої зустрічі в Парижі президент України Петро Порошенко.

 "Була озвучена тверда позиція щодо засудження "виборів" і підтримки нашої територіальної цілісності та незалежності нашої держави. Чітко було відзначено, що це брутальне порушення Російською Федерацією узятих на себе зобов'язань в рамках Мінських угод. Відзначено дуже відповідальне ставлення України до виконання домовленостей", – сказав він в ході брифінгу.

За словами Петра Порошенка, під час зустрічі обговорювалося також питання миротворчої місії на окупованих територіях Донбасу.

"На мою думку, тільки миротворці здатні забезпечити компонент безпеки Мінських угод, припинити обстріли і змусити, якщо хочете, Росію виконувати взяті на себе зобов'язання. Марно домовлятися з країною, яка відмовляється виконувати зафіксовані на папері зобов'язання, під якими стоїть підпис президента або уповноваженого Росією представника", – сказав президент.

Також лідери трьох держав торкнулися теми "в'язнів Кремля" і необхідності термінового повернення до обміну українських військовослужбовців, які незаконно утримуються російськими окупаційними військами на Донбасі.

Фейкові вибори на Донбасі засудили не тільки лідери Франції і Німеччини. Так, міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вважає, що це була спроба дестабілізувати ситуацію в Україні. А значить, організатори незаконних "виборів" на Донбасі повинні бути покарані санкціями.

"Тоді, як світ вшановує жертв Першої світової війни, Кремль продовжує дестабілізувати східну Україну: незаконні "вибори" в так званих "Донецькій і Луганській народних республіках" на території України – ще одне порушення "мінського процесу" та міжнародного закону. Проти організаторів цього дійства повинні бути введені санкції", – написав Лінкявічюс в Twitter.

В цілому, за словами лідера української держави, під час візиту до Франції він провів більше 40 зустрічей і обговорень. Зокрема, 10 листопада відбулося "коротке обговорення" з президентом США Дональдом Трампомом

Про це Порошенко повідомив журналістам за результатами тристоронніх переговорів з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макрона в Парижі.

Голова держави зазначив, що за підсумками цього обговорення 11 листопада відбулася зустріч міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та держсекретаря США Майка Помпео.

"Домовилися про проведення 16 листопада комісії стратегічного партнерства у Вашингтоні на рівні міністрів закордонних справ. Комісія була заснована ще майже 10 років тому, і ми домовилися відновити її роботу як символ того, що партнерство між Україною і США носить стратегічний характер", – додав Порошенко.

Що таке День перемир'я і чому він такий важливий для України[/b] 

День перемир'я відзначається у Франції з 2011 року. Саме в цей день, 11 листопада, був підписаний Мирний договір, що поклав край Першій світовій війні. А в цьому році особлива дата – рівно 100 років тому з дня її закінчення. У День перемир'я в країні поминають загиблих не тільки у Першій світовій, а й у всіх війнах, в яких коли-небудь брала участь Франція. Так, цього року в урочистій церемонії взяли участь голови понад 70 держав і урядів, а також лідери міжнародних організацій. 

Запрошення очільника української держави на цю церемонію свідчить про визнання України в світовій історії, – вважає професор Києво-Могилянської академії, доктор історичних наук Олексій Гарань. За його словами, світова спільнота в Парижі віддала шану також і українцям, які боролися та загинули на полях Першої світової війни. 

"Це століття, яке зараз відзначається, це повага до загиблих. І саме той факт, що Україна запрошена, це дуже важливо, тому що в дійсності українці тоді також воювали як у складі Російської імперії, так і у складі Австро-Угорської імперії. Запрошення України на цей захід важливе в контексті того, що постійно говорить Путін, що Росія всюди перемагала і могла б це зробити без України. Це запрошення говорить про ту роль, про ті жертви, які несла Україна під час як Першої, так і Другої світової війни" , – вважає Гарань.

Крім того, за словами експерта, запрошення говорить про визнання України в сучасній системі безпеки.

"Ця церемонія використовується для того, щоб привернути увагу до тієї ситуації, яка відбувається зараз, до проблем безпеки. У цьому контексті запросити Путіна і не запросити Порошенка – це було б неправильно з погляду сучасності", – додає він.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну