УКР РУС
» » Підсумки візиту Порошенка до Фінляндії: все, що потрібно знати
Всі новини

Підсумки візиту Порошенка до Фінляндії: все, що потрібно знати

Президент Петро Порошенко перебуває з робочим візитом у Фінляндській Республіці. Так, вчора, 7 листопада, глава української держави провів зустріч з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо. Керівники двох країн обговорили подальші кроки для звільнення українських політичних в'язнів в Росії і майбутній візит глави Фінляндії до України.

"Сторони обговорили подальші кроки для звільнення українських політичних в'язнів у Росії. Президент України подякував фінського колегу за його особисту активну позицію в цьому питанні", – сказано в повідомленні прес-служби президента України.

Крім того, Порошенко наголосив на готовності України продовжувати зміцнення двостороннього співробітництва, зокрема в торгівлі. У цьому контексті він особливо зазначив важливість майбутнього візиту Нііністьо до України. А також подякував Фінляндії за відчутну допомогу в подоланні гуманітарних наслідків російської агресії на Донбасі.

У свою чергу президент Фінляндії запевнив, що його країна і надалі підтримуватиме Київ у боротьбі за відновлення суверенітету і територіальної цілісності, у тому числі шляхом підтримки реформ в українській державі.

Після зустрічі з президентом Фінляндії Порошенко виступив на саміті Європейської партії в Гельсінкі, де закликав посилити санкції проти РФ і засудити фейкові вибори на Донбасі.

"Україна є форпостом у протидії головному виклику європейській безпеці та стабільності – російській гібридній агресії", – цитує прес-служба слова глави держави.

Європейські лідери були проінформовані про напружену ситуацію на Донбасі, триваючу мілітаризацію і порушення прав людини в окупованому Росією Криму, а також нагнітанні напруженості в акваторії Азовського моря і Керченської протоки. Важливий акцент був зроблений на необхідності збільшення міжнародного тиску на російську сторону з метою звільнення українських політичних в'язнів.

"Я закликав лідерів Європи обов'язково мобілізуватися, забезпечити єдність і продовжити санкції проти Російської Федерації через відсутність будь-якого прогресу в імплементації Мінських домовленостей, забезпечення режиму припинення вогню і виведення російських військ і російської артилерії з української території, забезпечити прогрес в частині звільнення заручників , які незаконно утримуються на окупованих територіях і в тюрмах Росії і в Криму", – заявив Порошенко журналістам.

Президент зазначив, що 2019 рік стане визначальним і для України, і для ЄС. Одним з пріоритетних завдань стане спільна відповідь на втручання Росії у виборчі процеси.

"Якщо Кремлю вдасться втрутитись у вибори в Україні, то цей успіх розв'яже Росії руки для втручання у вибори в ЄС в травні наступного року", - підкреслив Порошенко.

Весь залишок дня лідер української держави проводив в Гельсінкі офіційні зустрічі з високопоставленими єврочиновниками. Спершу Петро Порошенко обговорив з віце-президентом Європейської комісії Валдіс Домбровскіс транш в 1 млрд.

"Україна максимально швидко реалізує взяті на себе зобов'язання в рамках згаданих угод і на сьогодні завершується виконання всіх 6 умов для отримання першого траншу допомоги (500 млн євро) й очікується позитивна оцінка Європейської Комісії", – зазначив єврочиновник.

Крім того, Порошенко скоординував з президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером позиції щодо прискорення процедур, пов'язаних з наданням макрофінансової допомоги Україні, а потім провів зустріч з прем'єр-міністром Хорватії Адре Пленковичем.

Серед іншого сторони підкреслили важливість відновлення територіальної цілісності України і протидії російській агресії, в тому числі за допомогою санкцій і розширення військової присутності України в Азовському морі, і висловили впевненість в тому, що потрібно посилити координацію зусиль для нейтралізації російського втручання в українські вибори.

Що стосується двосторонніх відносин, то президент України і прем'єр Хорватії висловили задоволення динамікою політичного діалогу. Особливо була відзначена робота Робочої групи з вивчення хорватського досвіду в мирній реінтеграції окупованих територій.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну