УКР РУС
» » Візит Порошенка до Франції: все, що потрібно знати про зустріч з Макроном
Всі новини

Візит Порошенка до Франції: все, що потрібно знати про зустріч з Макроном


11 листопада президент України Петро Порошенко вирушить з візитом в Париж (Франція), де візьме участь у пам'ятному заході. Про це розповів на брифінгу державний секретар при міністрі Європи і закордонних справ Франції Жан-Батист Лемуан.

За його словами, глава української держави відправиться до Франції на запрошення свого колеги Еммануеля Макрона.

"11 листопада в Парижі з візитом перебуватиме президент Порошенко у відповідь на запрошення свого французького колеги взяти участь в святкуванні 100 річниці кінця Першої Світової війни", – сказав Лемуан.

Саме в цей день, 11 листопада, рівно 100 років тому був підписаний Мирний договір, що поклав край Першій світовій війні. 11 листопада під Франції носить назву Дня перемир'я і відзначається з 2011 року. У День перемир'я в країні поминають загиблих не тільки на Першої світовій, а й у всіх війнах, в яких коли-небудь брала участь Франція.

Поки пересічні французи насолоджуються вихідним днем, в Парижі біля Тріумфальної арки на Єлисейських полях, біля Вічного вогню та могили Невідомого солдата проходять церемонії за участю перших осіб держави. Іноземні високопоставлені гості – не виняток. Так, в цьому році очікується прибуття в Париж понад 80 глав держав з різних країн світу.

Заходи з приводу століття Мирного договору стартували вже 4 листопада. Так, минулої неділі президент Франції Еммануель Макрон зустрів президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра в Страсбурзі, розташованому на кордоні з Німеччиною.

Цікаво, що одночасно з президентом України французьку столицю відвідають президент Росії Володимир Путін, президент США Дональд Трамп і канцлер Німеччини Ангела Меркель. 

В Кремлі одразу ж анонсували зустріч в Парижі Путіна і Трампа, але сам президент США заявив, що він не планує повноформатну зустріч з Путіним.

"Наскільки я розумію, у нас буде ланч. Я буду на ньому присутнім, я вважаю, що президент Путін буде там. Але я не думаю, що у нас щось заплановано в Парижі", – сказав Трамп.

Повернення "нормандської четвірки"

Зустріч 11 листопада в Парижі лідерів чотирьох держав, які складають "нормандську четвірку", може бути зовсім не випадковою.

На думку голови правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенко, 11 листопада можуть пройти переговори "нормандської четвірки" з ініціативи канцлера Німеччини Ангели Меркель, у якої, судячи з усього, є якийсь "план" по вирішенню ситуації на Донбасі.

Нагадаємо, що на День перемир'я до Франції прилетить також президент США Дональд Трамп. Як вважає Фесенко, німецький канцлер має намір підключити Трампа до вирішення російсько-української кризи.

"Канцлер Німеччини хоче проговорити тему миротворців в "нормандської четвірці", а також з Трампом. Меркель, можливо, має намір до завершення свого терміну на посаді канцлера досягти помітного прогресу у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Вона хоче піти з великої політики, маючи конкретні результати – по Мінським угодам і миротворцям. Меркель хоче домогтися здійснення свого плану по Донбасу. Вона багато вклала і в Мінські угоди, і в "нормандський формат", і не збирається кидати на півдорозі", – переконаний Фесенко.

За інформацією експерта, у Меркель є повноцінний план по миротворцям з компромісними ідеями, який, судячи з усього, було обговорено і з Путіним під час візиту в Москву, і з Порошенком – під час її недавнього візиту до Києва.

Про що говорили Порошенко і Макрон під час минулої зустрічі

Нагадаємо, що це буде вже другий офіційний візит лідера української держави в столицю Франції. Вперше Порошенко відвідав Париж на запрошення президента Франції Макрона в червні 2017 року.

За словами Порошенка, переговори були ґрунтовними. Сторони домовилися про співробітництво у сфері поліпшення інвестиційного клімату, енергетиці, сільгоспсекторі і переробній промисловості. Крім того, сторони домовилися розвивати на багатосторонньому рівні співпрацю в рамках імплементації Угоди про асоціацію України та ЄС.

"Левова частина наших переговорів була присвячена ситуації на сході нашої країни, протидії російській агресії щодо суверенної і незалежної України і ситуації в Криму. Ми дуже ретельно обговорили всі обставини, визначили тактику наших дій на наступні кілька тижнів. Ми домовилися про те, щоб провести консультації та узгодити позицію для того, щоб підвищити ефективність можливої зустрічі в "нормандському форматі". Нам не потрібні багатогодинні переговори. Ми впевнені в тому, що повинні бути якісно підготовлені документи, затвердження яких має нарешті принести мир на багатостраждальну українську землю", – сказав Порошенко на прес-конференції за результатами зустрічі.

Еммануель Макрон підтвердив, що Франція налаштована на продовження мінського процесу і підтримує активну співпрацю в рамках "нормандського формату" для врегулювання конфлікту на Донбасі.

У свою чергу, лідер української держави запевнив у готовності країни неухильно виконувати всі пункти Мінських угод.

"Мені дуже подобається підхід пана президента, орієнтований на результат, конкретний, практичний і без зайвих розмов. Наші домовленості, що ми покладемо на папір проекти можливих рішень "нормандського формату", можливо, вони будуть називатися "формула Макрона", але ми зможемо пред'явити суспільству план досягнення миру і деокупації сходу України", - резюмував Порошенко.

Нагадаємо, що в цьому році лідери двох держав вже зустрічалися на полях саміту НАТО в Брюсселі. 29-а за рахунком зустріч глав держав і глав урядів країн-учасниць Північноатлантичного альянсу відбулася 11-12 липня 2018 року.

За повідомленням прес-служби президента України, Петро Порошенко і Еммануель Макрон узгодили подальші кроки для забезпечення виконання Мінських домовленостей і введення миротворчої місії ООН. Вони погодилися, що необхідно активізувати переговірний процес по Донбасу в "нормандському форматі".

Крім того, президент України пояснив Макрона важливість консолідації зусиль Заходу для тиску на Росію, щоб змусити її звільнити всіх українських політв'язнів, в тому числі Олега Сенцова, Романа Сущенка та Володимира Балуха.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну