УКР РУС
» » Відставка генпрокурора Луценка: два можливі варіанти розвитку подій
Всі новини

Відставка генпрокурора Луценка: два можливі варіанти розвитку подій

У зв'язку із заявою генерального прокурора Юрія Луценка про відставку, є два варіанти подальшого розвитку подій навколо посади глави ГПУ.

Про це в коментарі сайту "Сегодня" розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

"Перший варіант: у передвиборчий рік для президента Петра Порошенка і в цілому для влади не дуже вигідно позбутися лояльного генерального прокурора, оскільки треба розуміти, що навряд чи зараз Юрію Віталійовичу знайдуть заміну – кандидатуру, яка буде лояльною або не менше лояльною до глави держави, ніж Луценко. Зрозуміло, що для влади це абсолютно невигідно. Тому що Юрій Луценко непогано вписується в наявну владну парадигму і він абсолютно вигідний для Банкової в першу чергу. Тому я розглядаю це (заяву про відставку – Авт.) в даному контексті більше як піар генпрокурора. Він прекрасно розуміє, що процедура виглядає таким чином, що президент повинен подати внесення про відставку в парламент, а Верховна Рада повинна за нього проголосувати. Є розуміння того, як це було продемонстровано сьогодні на сигнальному голосуванні, парламент, швидше за все, не прийме рішення про відставку Луценка. Інша сторона: з огляду на великий політичний резонанс і обурення у зв'язку зі смертю активістки Катерини Гандзюк і нерозслідування справ проти інших активістів, може розглядатися такий варіант, що звільнення генпрокурора буде свого роду "сакральною жертвою", – підкреслив він.

Експерт пояснив, що відставкою глави ГПУ можуть показати, що до влади не може бути ніяких претензій, мовляв, вони демократично, вільно і абсолютно правовим шляхом визнали, що не впоралися, визнали свою помилку, "і як президент говорить, що він визнає деякі помилки і просить вибачення, так само принесуть вибачення в цій ситуації, а потім скажуть, ось, ми цього генпрокурора відправляємо у відставку ".

"Але поки президент України не визначився з новою кандидатурою, можуть запропонувати залишити генпрокурора в статусі виконуючого обов'язки або дадуть статус" в.о. "комусь із сьогодні діючих заступників генпрокурора, який буде лояльний до Банкової. Тобто, навіть якщо буде таке звільнення , то малоймовірна поява заміни – нового генпрокурора. Принаймні до виборів. Підкреслюю, що виборчий сезон надзвичайно важливий і втрачати свою людину на посаді генпрокурора – вкрай невигідно для влади. Тому, думаю, що швидше за все, один з цих сценаріїв виглядає ймовірним. Але більш реальним є те, що Юрій Віталійович залишиться на своїй посаді і буде далі працювати ", – резюмував експерт.

Як повідомлялося, 6 листопада генеральний прокурор Юрій Луценко, виступаючи в парламенті, зробив гучну заяву. Рапортуючи про розслідування провадження щодо вбивства активістки Катерини Гандзюк, генпрокурор заявив, що подасть президенту заяву про відставку.

Детальніше про скандал з відставкою генпрокурора читайте на сайті "Сегодня" в матеріалі: "Заява Луценка про відставку: все, що потрібно знати".

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну