УКР РУС
Всі новини

Заява Луценка про відставку: все, що потрібно знати

6 листопада генеральний прокурор Юрій Луценко, виступаючи в парламенті, зробив гучну заяву. Рапортуючи про розслідування провадження про вбивство активістки Катерини Гандзюк, Луценко заявив, що подасть сьогодні президенту України заяву про свою відставку.

"Щоб не було ніяких сумнівів, що за владу ніхто не чіпляється, я сьогодні подаю заяву про відставку президенту України, і ви в парламенті повинні розглянути це питання", - заявив генпрокурор.

Мало того, Луценко попросив депутатів зайнятися цим питанням вже цього тижня.

"Я свою роботу робив і буду робити. Все, що я обіцяв Катерині Гандзюк в лікарні, робилося і буде робитися. Але двовладдя в країні, коли правоохоронну систему знищують бездоказово, навіть за розкриті злочини, я цього допустити собі не можу. Як глава правоохоронної системи сьогодні подам заяву (про відставку – ред.), а вам вирішувати...", – підкреслив він.

А що думають у самій Раді про заяву генпрокурора? Схоже на те, що в парламенті не мають наміру відпускати Юрія Луценка зі свого поста. Як заявила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, коаліція не згодна на відставку Юрія Луценка і не буде підтримувати відповідне питання в парламенті.

"Ми, провладна коаліція, не підтримуємо відставку Юрія Луценка... Юрій Віталійович поставив це питання. Я звертаюся зараз до голови парламенту поставити (це питання – ред.) на голосування, і ми побачимо, що коаліція не дає на це голоси", – сказала Геращенко.

Пізніше у вівторок спікер парламенту Андрій Парубій поставив на рейтингове голосування питання, хто підтримує відставку Луценка. У підсумку за відставку проголосували лише 38 народних депутатів.

Через кілька годин після голосування спікер глави ГПУ Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook процитувала свого начальника:

"Я ... запропонував парламентаріям дати оцінку моєї діяльності у демократичний спосіб. 38 голосів за мою відставку – це вотум довіри і сигнал того, що депутати, так само, як і я, вважають, що реформа прокуратури та правоохоронної системи повинна бути продовжена", – заявив Луценко

Політолог: це тільки початок – попереду виборча кампанія

Як розповів сайту "Сегодня" політолог Тарас Березовець, заява генпрокурора про відставку не продиктовано миттєвими емоціями, як могло здатися всім, хто бачив виступ Луценка в парламенті. Це усвідомлений крок, пов'язаний із посиленням політичного тиску на Генпрокуратуру.

"Думаю, що будь-яка людина на посаді генпрокурора в принципі не має права керуватися емоційними міркуваннями. Луценко в нинішньому стані точно не під впливом емоцій приймає це рішення. Думаю, що це усвідомлений крок, пов'язаний з тим, що сьогодні почалася виборча кампанія, і тому прокуратура сьогодні не може спокійно здійснювати свою діяльність, щоб не бути звинуваченою політиками в різного роду політичних тисках. Тому він розуміє одне: що це тільки початок історії, пов'язаної з виборчою кампанією, і далі тиск тільки посилюватиметься. З цієї причини, думаю, він і відмовився очевидно від поста і хоче піти з посади генерального прокурора, щоб уникнути подальших звинувачень у політичній заангажованості. Але у мене є серйозні сумніви в тому, що сьогодні у Верховній Раді набереться достатня кількість голосів за його відставку. Поки виглядає все так, що депутати не проголосують за відставку генпрокурора", – пояснив він.

У свою чергу політолог Олеся Яхно-Білківська в коментарі сайту "Сегодня" зробила прогноз: якщо питання про відставку Луценка з посади генерального прокурора буде винесено в зал парламенту, то голосів нардепів для зміщення Луценка все одно не вистачить.

"Така кількість голосів в сесійній залі (тільки 38 нардепів при голосуванні підтримали питання розгляду відставки Луценка, – Ред.) саме красномовно показує, що у депутатів немає мети щось кардинально змінити в цій ситуації – відправити когось у відставку або ще щось у цьому роді ... Йдеться про активну публічну кампанії в тій ситуації і з тими подіями, що відбуваються навколо Каті Гандзюк. Тому підтримка розгляду відставки Луценка 38 нардепами сама за себе говорить, що голосів для відставки генпрокурора немає, та і взагалі немає такої мети", – резюмувала експерт.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну