УКР РУС
» » Відставка Луценка: які мотиви у генпрокурора і чому в Раді немає голосів
Всі новини

Відставка Луценка: які мотиви у генпрокурора і чому в Раді немає голосів

Мотиви генерального прокурора Юрія Луценка написати заяву про відставку і направити його Президенту обумовлені не стільки питанням створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування замахів на активістів, скільки закономірною відповіддю генпрокурора на активну спробу публічно використовувати поряд політиків ситуацію з розслідуванням справи про напад і смерті активістки Катерини Гандзюк.

Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповіла політолог Олеся Яхно-Бєлковська.

"Справа не тільки в слідчій комісії, яка зараз створюється у "справі Гандзюк", а в цілому в тій атмосфері і тому підході, який ми бачимо у частині політиків у Верховній Раді. Заява про відставку – це була відповідь і ініціатива самого генпрокурора, щоб поставити питання про його звільнення, і відповіддю на публічні звинувачення в недовіру генпрокурору, до того, як йде розслідування і т.д. Всі, хто знає закон, ТСК не може підмінити під собою наслідок, і мова йде про спробу активно публічно використовувати цю ситуацію (з нападом на активістів в країні, – Авт.), а не тільки про якісь слідчі дії. Але якщо звучать такі оцінки, що генпрокурор не справляється, що є недовіра, то глава ГПУ закономірно поставив це питання в площину Верховної Ради, мовляв, якщо депутати так про це публічно говорять, то він виніс це питання на розгляд парламентаріїв і продемонстрував готовність піти у відставку, якщо для цього буде воля спочатку у президента, а далі – якщо для цього будуть голоси в Раді. Генпрокурор продемонстрував, що його мета це – не посада, і він готовий в разі чого піти у відставку. Це був його закономірний відповідь на активну спробу публічно використовувати поряд політиків ситуацію з розслідуванням справи Гандзюк. Тому, на мій погляд, справа не тільки у ТСК, а набагато ширше", – пояснила вона.

За прогнозом політолога, якщо ж питання про відставку Луценка з посади генерального прокурора буде винесене до зали парламенту, то голосів нардепів для зміщення Луценка однак не вистачить.

"Така кількість голосів у сесійній залі (тільки 38 нардепів при голосуванні підтримали питання розгляду відставки Луценка, – Ред.) якраз красномовно показує, що у депутатів немає мети щось кардинально змінити в цій ситуації – відправити когось у відставку або ще щось в цьому роді. Тому що, повторюся, на законодавчому рівні ТСК не має ніяких повноважень, якщо ми говоримо про слідство. А мова йде про активну публічну кампанію в тій ситуації і з тими подіями, що відбуваються навколо Каті Гандзюк. Тому підтримка розгляду відставки Луценка 38 нардепами сама за себе говорить, що голосів для відставки генпрокурора немає, та й загалом немає такої мети", – резюмувала експерт.

Раніше в коментарі сайту "Сьогодні" політолог Тарас Березовець теж прогнозував, що в Раді не знайдеться достатньої кількості голосів нардепів для відставки генпрокурора, а сам крок голови ГПУ написати заяву про звільнення експерт пояснював посиленням політичного тиску на Генпрокуратуру напередодні виборів.

Як повідомлялося, сьогодні в сесійній залі парламенту, рапортуючи про розслідування провадження про напад на активістку Катерину Гандзюк, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що подасть сьогодні президенту заяву про відставку.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну