УКР РУС
Всі новини

Чи може молочний шоколад допомогти контролювати вагу

Чорний шоколад часто рекламують як корисну для серця і поживну закуску, проте більшість шоколадних цукерок виготовляється з використанням молочного шоколаду, в якому більш високий вміст жиру, цукру і калорій.

Звичку вживання шоколаду пов'язують з тривалим збільшенням ваги в залежності від кількості, особливо у жінок в постменопаузі, які більш уразливі до збільшення ваги. Проте, метааналіз рандомізованих клінічних випробувань показав, що прийом шоколадних добавок протягом декількох тижнів (від 2 до 24 тижнів в залежності від випробування) не змінює масу тіла або розподіл жиру в організмі.

Що відомо про вплив часу прийому їжі на кардіометаболічне здоров'я


Час прийому їжі є важливим фактором контролю ваги, він може мати такий же вплив на здоров'я, як і сама їжа.

Кілька біологічних механізмів можуть пояснити причинно-наслідкові зв'язки між пізнім прийомом їжі та несприятливим кардіометаболічним здоров'ям, включаючи зміни в основних витратах енергії, термогенез, викликаний дієтою, окислення субстратів, метаболізм глюкози, температурний режим тіла зап'ястя.

Час прийому їжі може впливати на циркадні ритми, а вживання в їжу продуктів з високим вмістом енергії та високим вмістом цукру, наприклад шоколаду, вночі або вранці може по-різному впливати на циркадну систему, периферичні годинники різних органів і тканин і, отже, на масу тіла та обмін речовин.

Прийом їжі у "неправильний" час може бути визначальним фактором втрати синхронізації між циркадною системою і різними метаболічними процесами, що впливають на енергетичний і жировий метаболізм, а також на ризик ожиріння.

Дослідження

Нещодавно було завершено дослідження, результати якого опубліковані 24 червня у журналі FASEB. Воно проводилося на додаток до більш ранньої роботи, проведеної на гризунах, з метою перевірити вплив прийому шоколаду на циркадну систему в залежності від часу його вживання.

В ході нового дослідження 19 жінок в постменопаузі пройшли серію двотижневих експериментальних сесій у довільно призначеному порядку з тижневими перервами між ними. Сеанси містили один з трьох варіантів: не їсти шоколад протягом дня, з'їдати 100 г молочного шоколаду протягом години після пробудження або з'їдати таку ж кількість шоколаду за годину до сну.

Протягом кожної двотижневої фази дослідники відстежували різні показники, включаючи вагу, рівень голоду і кортизолу, кількість калорій, які жінки споживали щодня на додаток до шоколаду, фізичну активність, окислення ліпідів і вуглеводів (міра витрати енергії), метаболізм глюкози та зміни кишкової мікробіоти.

Автори статті – нейробіолог і професор медицини Гарвардської медичної школи Френк Шеєр і дієтолог з Університету Мерсі в Іспанії березня Гараулет Аза, відзначили, що жінки ні в одній з груп не додали у вазі. Це виявилося несподіваним, оскільки люди їли близько 550 кілокалорій шоколаду в день протягом двох тижнів.

Цікаво те, що ефект від шоколаду, який з'їдався вранці та ввечері, трохи відрізнявся. При вживанні його в ранковий час відзначається скорочення споживання їжі протягом дня. Ті, хто їв шоколад ввечері, показали можливість зростання фізичних навантажень на наступний день.

Іншою особливістю виявилося, що ранкова група показала більше окислення жирів, ніж вечірня, в якій відбувалося більше окислення вуглеводів. Таким чином, механізми здаються різними, але обидва не привели до збільшення ваги у цих двох когортах.

Також у ранковій групі знизився рівень глюкози натще і зменшилася окружність талії. Це теж здалося дивним з урахуванням того, що шоколад – калорійний продукт. Вважається, що окружність талії у першу чергу пов'язана з вісцеральним жиром, що призводить до несприятливих метаболічних ефектів. Таким чином результат дослідження підтверджує позитивний вплив шоколаду на метаболізм.

Крім цього дослідники також виявили зміни мікробіота після регулярного вживання шоколаду. Наприклад, в обох групах, які їли шоколад, спостерігалося зниження числа Firmicutes. Ці бактерії можуть сприяти ожирінню, однак питання про це все ще дискутується.

Дослідники вважають, що подібні ефекти можуть відзначатися не тільки у жінок в період менопаузи, оскільки будь-який зв'язок з активністю гормонів не був виявлений​​.

Ми в Telegram! Підписуйся! Читай тільки найкраще!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну