УКР РУС
» » Травяні та дієтичні добавки для схуднення: у пошуках доказів
Всі новини

Травяні та дієтичні добавки для схуднення: у пошуках доказів

Зайва вага – це не тільки про великий розмір одягу, а й про проблеми зі здоров'ям. Ожиріння часто супроводжує підвищений артеріальний тиск, діабет та інші серйозні захворювання, а в умовах пандемії COVID-19 люди із зайвою вагою знаходяться в групі підвищеного ризику.

Оскільки схуднення – дійсно складне завдання, що вимагає зміни способу життя, багато хто вибирає найпростіший шлях – прийом БАДів.

Бум індустрії трав і харчових добавок


Сьогодні прийом трав'яних і дієтичних добавок поширений практично в усіх країнах. Їх популярність постійно зростає, в США індустрія трав та харчових добавок у 2020 році оцінювалася в 41 мільярд доларів. За наявними даними в надії скинути кілограми добавки для схуднення пробували як мінімум 15% американців.

Популярність цих продуктів наголошує на необхідності проведення більш масштабних і ретельних досліджень, щоб мати впевненість у їх безпечності та ефективності.

Що кажуть вчені

Кандидат наук з університету Сіднея в Австралії Еріка Бесселл вважає, що зараз доказів, щоб рекомендувати будь-які добавки, недостатньо. Деякі продукти мають багатонадійні результати, проте це вимагає подальшого вивчення, яке повинно проводитися за правилами доказової медицини з проведенням рандомізованих контрольованих випробувань.

Еріка Бесселл брала участь в оцінці наявних досліджень та прийшла до висновку, що багато з продуктів, які зараз продаються для схуднення, просто не працюють. Іншим важливим моментом є відсутність випробувань, які підтверджують безпеку цих БАДів.

Які є проблеми для проведення досліджень

Основне обмеження для дослідження властивостей рослин – їх хімічна мінливість в залежності від місця вирощування, способу сушіння та умов зберігання. Ще одна складність полягає в тому, що багато хто обирає природні методи лікування, особливо в медичних установах з традиційними ліками та методами лікування.

Систематичні огляди

Дослідники провели два систематичних огляда, до яких сумарно входило 121 рандомізоване плацебо-контрольоване дослідження. У першому вивчалися трав'яні добавки, у другому – добавки з ізольованими органічними сполуками, наприклад, з певними волокнами або ліпідами.

Багато з включених в огляд досліджень були опубліковані протягом останнього десятиліття, в сучасний систематичний огляд вони раніше не включалися. Оцінка ускладнювалася тим, що часто дослідження мали маленьку вибірку або були погано сплановані. Також в них міститься недостатньо відомостей про довгострокову ефективність.

Трав'яні добавки

Перший огляд, опублікований минулого року в журналі "Діабет, ожиріння та метаболізм", включав 54 плацебо-контрольованих рандомізованих дослідження. Сумарно випробування охоплювали понад 4 тисяч осіб у віці 16 років і старше з надмірною вагою або ожирінням. Дослідження вивчали вплив деяких трав'яних добавок на вагу. Щоб мати клінічне значення, необхідна втрата ваги не менше 2,5 кг за період 12 тижнів або менше.

Вивчалися властивості різних рослин – зеленого чаю, білої квасолі, африканського манго, гарцинии камбоджійської, мангустіна, кореня лакриці, східно-індійського будяків. Вони належать до тропічних фруктів, стимуляторів обміну речовин, деякі з них використовуються в індійській традиційній і аюрведичній медицині.

Харчові добавки, що містять ізольовані органічні сполуки природного походження

У другому огляді було проаналізовано 67 рандомізованих випробувань харчових добавок, що містять ізольовані органічні сполуки природного походження. Вони охоплювали понад 5 тисяч осіб. Мета-аналізи були проведені для глюкоманнана, хітозану, кон'югованої лінолевої кислоти і фруктанов. Ефективність оцінювалася в порівнянні з плацебо.

Загальні результати

Більшість добавок для короткострокового використання безпечні. Загальний підсумок проведених досліджень – відсутність клінічно значущих результатів. Перспективними в одному або декількох досліджень визнані результати прийому білої квасолі, екстракту соку кривавого апельсина, модифікованої целюлози, хітозану, глюкоманнана, кон'югованої лінолевої кислоти. Однак для їх використання необхідно проведення додаткових випробувань.

Підпишись на Telegram-канал і подивись, що відбудеться далі!

Джерело: obozrevatel.com
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну